Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Conflictul de interese la aleșii locali va fi pedepsit cu amendă de 10% din indemnizație

Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat, marți, un amendament potrivit căruia fapta aleșilor locali de conflict de interese constituie abatere disciplinară și se sancționează cu diminuarea indemnizației cu 10% pe o perioadă de maxim 6 luni.

Iulian Budușan 0 comentarii

12.12.2017 - 18:38

Deputații din comisie au adoptat un raport favorabil la propunerea legislativă de modificare a Legii administrației locale și a statutului aleșilor locali, introducând un amendament în acest sens. Proiectul a fost inițiat de mai mulți parlamentari PSD.

"Fapta aleșilor locali de a încălca legislația privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară și se sancționează cu diminuarea indemnizației cu 10% pe perioada de maximum 6 luni", prevede amendamentul adoptat de comisie, potrivit președintelui comisiei, social-democratul Eugen Nicolicea.

El a adăugat că amendamentul precizează că, în cazul primarilor, sancțiunea se aplică prin Hotărâre a Consiliului Local, menționând că această precizare este necesară deoarece, în prezent, nu este prevăzut în nicio lege cine sancționează primarul pentru conflict de interese.

Propunerea legislativă aprobată de comisie mai prevede că validarea mandatelor de consilieri locali sau județeni se face în termen de 20 de zile de la alegerile locale de către judecătoria în raza căruia se află unitatea administrativ teritorială, respectiv de tribunalul competent teritorial.

Printre alte prevederi adoptate se numără aceea că viceprimarii, președinții de consilii județene, vicepreședinții de CJ sunt în același timp și consilieri. Aleșii locali au obligația de a participa la cel puțin un curs de pregătire în domeniul administrației publice locale în cursul primului an de mandat.

Comisia de administrație a dat anterior un raport preliminar de respingere a inițiativei legislative.

Comentarii