Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: Arhivă

Conducerea PSD a acceptat toate candidaturile. Cine va fi promovat la Congres

Comitetul Executiv al PSD, care se reuneşte vineri, la Parlament, a validat lista candidaţilor care vor cere votul în Congresul de sâmbătă, 10 martie.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 09.03.2018 - 13:42

UPDATE 13,30: Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că toate candidaturile pentru posturile de conducere din PSD care sunt scoase la concurs la Congresul de sâmbătă au fost validate, "chiar și cele care nu îndeplineau condițiile".

Liviu Dragnea nu a dezvăluit ale cui candidaturi nu erau corespunzătoare, dar a explicat că, în cazul uneia dintre ele, dosarul era incomplet.

În mod ironic, Dragnea a spus că ar f posibil ca PSD să aprobe și un "dosar gol", pentru a nu exclude niciun candidat valoros.

------------------------------------------

Procedura a fost contestată chiar şi de către unii candidaţi, pe motiv că nu permite tuturor să îşi încerce şansa pentru funcţiile de conducere.

Nicolae Bănicioiu, Ecaterina Andronescu şi Viorica Dăncilă candidează pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD la congresul extraordinar de sâmbătă.

Pentru funcţia de secretar general candidează actualul secretar general, Marian Neacşu, dar şi secretarul general adjunct al partidului Codrin Ştefănescu.

Pentru posturile de vicepreşedinţi lupta va fi între:

Gabriela Firea, Robert Negoiţă şi Daniel Florea (regiunea Bucureşti-Ilfov)

Şerban Valeca, Adrian Ţuţuianu, Cătălin Rădulescu şi Carmen Dan (regiunea Muntenia)

Doina Fedorovici şi Gabriel Vlase (regiunea Nord -Est)

Gabriel Zetea şi Doina Pană (regiunea Nord-Vest)

Roxana Mînzatu şi Bogdan Trif (regiunea Centru)

Marian Oprişan şi Mirela Furtună (regiunea Sud-Est)

Paul Stănescu şi Lia Olguţa Vasilescu (regiunea Oltenia)

Natalia Intotero şi Mihai Fifor (regiunea Vest).

Candidaturile trebuie validate în şedinţa Consiliului Executiv, care era loc vineri, începând cu ora 11.00.

Mai mulţi membri PSD au constatat noua variantă prin care vicepreşedinţii vor fi aleşi câte doi pe regiune (un bărbat şi o femeie), în timp ce alţii au spus că nu este oportun acum un congres în care să fie alegeri.

“Cred că la acest congres, care este unul extraordinar, nu trebuia să facem alegeri, trebuia să venim cu un document- proiect de ţară- în care să spunem cum gândim şi cum vedem noi creşterea economică a României, cum vedem dezvoltarea educaţiei, pe următorii 15-20 de ani. Cred că în acest moment toată lumea s-ar fi concentrate pe Proiectul de ţară şi mai puţin pe candidaturi. Candidaturile ţin de viaţa internă a PSD”, a spus Ecaterina Andronescu.

"Din punctul meu de vedere, dacă era nevoie de congres, era nevoie pentru modernizare doctrinară, poziţia noastră în UE şi proiectul de ţară. Asta propun eu la acest congres. Am câteva elemente de nemulţumire, de aceea candidez. Nu cred că proiectul de ţară poate fi făcut de mâine până poimâine. (...) Trebuie să clarificăm pentru că vin 4.000 de oameni şi din localităţile din jur şi după cum am văzut nu avem drumuri foarte bune. Ce le spunem când vin la congres? Peste o lună vă chemăm să votăm proiectul de ţară?", a afirmat Nicolae Bănicioiu.

Şi Codrin Ştefănescu a contestat regulamentul care stă la baza organizării congresului.

"Codrin Ştefănescu nu candidează împotriva candidatului lui Liviu Dragnea. Cei 4.000 de delegaţi vor decide prin vot dacă vor Nicolae Bănicioiu sau Ecaterina Andronescu preşedinte executiv, în condiţiile în care având vicepreşedinţi regionali, nu pot intra în cursă oameni precum Liviu Pleşoianu, Şerban Nicolae sau Adrian Dobre. Regret faptul că Olguţa Vasilescu, ce a fost târâtă cu cătuşe la mâini, nu poate candida ca vicepreşedinte al întregului partid, nu pentru o zonă. La fel Gabriela Firea, care îl bate în sondaje chiar şi pe Iohannis ", a declarat Codrin Ştefănescu.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea le-a transmis, joi, contestatarilor că procedura după care se vor desfăşura alegerile la congres a fost votată cu mare majoritate în şedinţa Comitetului Executiv, iar dacă sunt nemulţumiţi nu înţelege de ce aceştia candidează.

"Dacă îmi aduc aminte cred că tot dumnealor susţineau ideea de democraţie internă. Unul dintre principiile fundamentale e votul. În Comitetul Executiv s-a aprobat cu vot covârşitor aceasta metodă. În Comitetul Executiv de mâine se aprobă sau respringe orice dosar de candidatură. (...)Văd că se concrentrează pe proiectul de ţară, dar startul proiectului va fi prezentat la congres. (...) Dacă nu suntem de acord cu nişte alegeri de ce candidăm?", a declarat joi, Liviu Dragnea, fiind întrebat de nemulţumirile unor membri PSD.

Comentarii