Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto Arhiva

Comisia pentru elaborarea Codului administrativ: Dezbateri privind administraţia locală

Comisia specială pentru elaborarea Codului administrativ a continuat, marţi, dezbaterea asupra capitolului privind administraţia publică locală, după cinci ore de discuţii fiind adoptate aproape 50 de articole din cele peste 600 ale proiectului.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 29.05.2018 - 13:50

Un text adoptat prevede diminuarea indemnizaţiei lunare cu până 50%, iar un altul - retragerea indemnizaţiei lunare pentru una sau două luni, pentru încălcarea de către consilierii locali, respectiv de către consilierii judeţeni a prevederilor prezentului Cod şi ale regulamentului de organizare şi funcţionare a consiliului local sau a consiliului judeţean, după caz.

Consilierii locali şi judeţeni au dreptul la o indemnizaţie lunară pentru participarea la o şedinţă de consiliu şi o şedinţă a comisiei de specialitate pe lună, desfăşurate în condiţiile legii. Indemnizaţia lunară a acestora este de cel puţin 10% din indemnizaţia lunară a primarului, respectiv a preşedintelui consiliului judeţean.

Excluderea de la lucrările consiliului local, respectiv ale consiliului judeţean şi ale comisiilor de specialitate are drept consecinţă neacordarea indemnizaţiei lunare.

Consilierii locali, respectiv consilierii judeţeni răspund în nume propriu pentru activitatea desfăşurată în exercitarea mandatului, precum şi solidar pentru activitatea consiliului din care fac parte şi pentru hotărârile pe care le-au votat.

Calitatea de ales local este incompatibilă şi cu calitatea de acţionar semnificativ la o societate înfiinţată de consiliul local, respectiv de consiliul judeţean.

Incompatibilitatea există şi în situaţia în care soţul/soţia, o rudă până la gradul al II-lea inclusiv ale alesului local deţin calitatea de acţionar semnificativ la unul dintre operatorii economici prevăzuţi la alin. (1). Prin acţionar semnificativ se înţelege persoana care exercită drepturi aferente unor acţiuni care, cumulate, reprezintă cel puţin 10% din capitalul social sau îi conferă cel puţin 10% din totalul drepturilor de vot în adunarea generală.

În schimb, parlamentarii au amânat discuţiile asupra articolului privind dreptul la pensie al aleşilor locali, pentru obţinerea unor puncte de vedere de la Ministerul Justiţiei şi cel al Finanţelor. De asemenea, au fost amânate textele din cod referitoare la textul ce prevede incompatibilităţi pentru primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean sau cel referitor la situaţii de conflict de interese.

Discuţiile vor fi reluate miercuri, de la ora 14,00, de la articolul 294.

Comentarii

loading...