Comisia Europeană: "Urmărim cu atenţie reformele în domeniul judiciar"

Comisia Europeană a transmis, după întâlnirea dintre Tăriceanu și Frans Timmermans, că CE urmăreşte cu atenţie reformele în domeniul judiciar şi asupra Codurilor penale şi va examina compatibilitate modificărilor cu legislația Uniunii Europene.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 29.06.2018 - 21:53

"Comisia Europeană urmăreşte cu atenţie şi preocupare evoluţiile curente din România. Noi, la fel ca alţi parteneri internaţionali şi state membre, au subliniat în mod repetat că lupta împotriva corupţiei şi asigurarea unui sistem judiciar independent şi profesionist au o importanţă foarte mare. Aceasta este şi esenţa evaluărilor în cadrul MCV. Este crucial pentru România să intensifice eforturile şi să evite regresele asupra aspectelor care au înregistrat realizări. În acest context, urmărim cu atenţie reformele în domeniul judiciar şi asupra codurilor penale în România. Vom examina compatibilitatea legislaţiei cu reglementările relevante ale UE în domeniile justiţiei penale, cooperării în cadrul poliţiei şi îndeplinirii standardelor internaţionale", a transmis, vineri, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE), pentru Mediafax.

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a discutat, joi la Bruxelles, cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre MCV şi despre riscurile pentru democraţie şi încălcările drepturilor cetăţenilor prin protocoalele SRI şi instituţii din Justiţie.

Şeful Senatului a discutat cu prim-vicepreşedintele CE şi despre Mecanismul de Verificare şi Cooperare, spunând că MCV riscă să devină ineficient şi este timpul ca acesta să fie ridicat. Călin Popescu Tăriceanu i-a mai transmis oficialului european că Parlamentul este instituţia care are legitimitatea şi responsabilitatea de a acţiona pentru a se asigura că astfel de practici nedemocratice nu se vor mai repeta, respectiv să adopte legi care asigură independenţa Justiţiei şi respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

 

 

Comentarii