9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăPoliticăCodul penal revine în Comisia Iordache, după ce a trecut de Senat

Codul penal revine în Comisia Iordache, după ce a trecut de Senat

Iniţiativa adoptată, marţi de Senat, urmează să fie votată, joi, decizional de Camera Deputaţilor.

Senatul a adoptat, marţi, proiectul de lege privind modificarea Codului penal, cu voturi 74 de voturi “pentru”, 9 abţineri şi 28 de voturi “împotrivă. Tot marţi propunerea legislativă va fi dezbatută în comisie.

Parlamentarii partidelor de opoziţie au încercat să boicoteze, marţi, plenul în care a fost dezbătut şi votat proiectului care aduce modificări Codului penal. Aceştia au părăsit timp de câteva minute sala, în speranţa că nu va fi întrunit cvorumul necesar pentru votul asupra iniţiativei legislative. Aleşii USR au afişat bannere cu mesajul “Fără penali”.

Senatorii PNL, USR şi PMP s-au reîntors, la scurt timp, în sală, după ce preşedintele de şedinţă, Adrian Ţuţuianu, a anunţat că există cvorum pentru continuarea lucrărilor.

Cseke Attila a anunţat că senatorii UDMR au dat vot de abţinere, deoarece nu au fost respinse amendamentele legate de abuzul în serviciu şi eliminarea neglijenţei în serviciu. Cu toate acestea, UDMR a asigurat cvorumul când Opoziţia a ieşit din sală.

Proiectul de lege urmează să fie dezbătut miercuri în plenul Camerei Deputaţilor, iar în şedinţa de joi deputaţii vor vota propunerea legislativă, în calitate de for decizional.

Comisia special pentru legile justiţiei a dat, luni, raport de admitere proiectului de lege care aduce modificări Codului penal. Raportul a fost adoptat, marţi de plenul Senatului, în calitate de prim for sesizat.

Forul de specialitate a aprobat mai multe modificări la Codul penal, printre care redefinirea grupului infracţional organizat. Comisia a eliminat complet articolul referitor la neglijenţa în serviciu comisă de funcţionarul public şi a adoptat propunerea PSD prin care se introduce un prag pentru abuzul în serviciu echivalent cu un salariu minim brut pe economie, însemnând 1.900 de lei.

Cele mai citite

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...
Ultima oră
Pe aceeași temă