4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăPoliticăClaudiu Manda: Comisia SRI va transmite întrebările lui Tăriceanu la SRI

Claudiu Manda: Comisia SRI va transmite întrebările lui Tăriceanu la SRI

Manda a precizat, marţi, după audierea lui Tăriceanu de către Comisia SRI, că acesta s-a referit la dosarul Microsoft, spunând că nu a primit nicio informare de la unitatea de parchet că a fost intercetat, aceasta parvenindu-i în ianuarie 2018, deşi informaţia apăruse în spaţiul public.

Potrivit lui Manda, în cazul Microsoft, interceptările au fost aprobate de ÎCCJ, la solicitarea unităţii de parchet, şi s-au pus în aplicare prin SRI.

El a spus că Tăriceanu a transmis solicitarea către Comisia SRI de a adresa întrebări clare SRI în ce priveşte mecanismele interne, care a fost extensia de supraveghere, care au fost motivele cerute de DNA privind ascultarea, ce fapte se urmăresc, ce persoane, ce dialoguri.

„Ne-a solicitat să întrebăm cine a pus în aplicare mandatele, baza legală, cine a făcut interceptarea tehnică, să primească redarea rezultatelor înregistrării, tematica de cercetare. A solicitat să verificăm ce s-a întâmplat cu rezultatele interceptării, dacă au fost valorificate, câţi ofiţeri au lucrat, câţi bani a costat operaţiunea, care erau beneficiarii secundari ai acestor informaţii”, a spus Manda.

În ceea ce priveşte al doilea dosar, în care Tăriceanu e acuzat de mărturie mincinoasă, Manda a spus că se află în instanţă şi că este vorba de mandat pe securitate naţională, obţinut de la ÎCCJ, dar la solicitarea SRI, prin unitatea de parchet.

El a spus că Tăriceanu a solicitat copia mandatului de ascultare, baza legală, informaţia pe baza căreia s-a obţinut mandatul de aclutare, raportul intern prin care SRI a operat acest mandat, avizul juridic de la SRI, motivaţia de la ÎCCJ, unitatea SRI care a pus în aplicare mandatul şi a coordonat operativ acest mandat, auditarea persoanelor care au avut acces la ascultare şi transciere, modul de valorificare internă a informaţiilor, dacă au fost informaţi şi alţi beneficiari şi care, câţi lucrători SRI au lucrat la acest mandat.

Manda a spus că răspunsurile venite de la SRI la aceste întrebări îi vor fi transmise preşedintelui Senatului şi vor fi incluse şi în Raportul pe care Comisia SRI îl va elabora.

Manda: Tăriceanu, informat că Băsescu avea pe birou o convorbire a lui Năstase cu fiul acestuia

 
Preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda, a precizat, marţi, că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a susţinut, în cadrul audierii sale de către acest for, că a fost informat că şeful statului în 2005, Traian Băsescu, avea pe birou redarea unei convorbiri dintre Adrian Năstase şi fiul acestuia.

„(Tăriceanu, n.r.) a spus că are, în urma unei discuţii cu o persoană care este, cred, parlamentar PNL în acest moment, şi care în perioada anului 2005, dacă nu mă înşel, lucra la Cotroceni, a spus că nu doreşte să dea numele pentru că nu a avut o discuţie cu domnia sa, a observat pe biroul preşedintelui de atunci (Traian Băsescu, n.r.) redarea convorbirii telefonice dintre preşedintele Camerei Deputaţilor de la vremea respectivă, Adrian Năstase, şi fiul domniei sale, spunând că nu este un lucru în regulă”, a spus Manda, după audierea lui Tăriceanu de către Comisia SRI.

Manda a arătat că rămâne în sarcina Comisiei SRI să verifice cu Serviciul aceste aspecte.

„Ne-a transmis această informare şi rămâne ca noi (Comisia SRI, n.r.) să verificăm dacă a existat o astfel de informare, dacă SRI este cel care s-a ocupat să o trimită şi dacă era legal acest lucru. Repet, e vorba despre convorbirea dintre al treilea om în stat şi fiul domniei sale, convorbire care se afla pe biroul preşedintelui de la vremea respectivă”, a adăugat Manda.

 

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă