28 C
Bucharest
Wednesday, 27 September 2023
HomePoliticăCiucă, mesaj de Ziua mondială a libertății presei

Ciucă, mesaj de Ziua mondială a libertății presei

Informarea publicului este vitală, mai ales în perioade cum a fost pandemia sau cum este contextul actual, creat de invazia rusă din Ucraina, mass-media având un rol crescând în acest sens, dar şi o responsabilitate majoră în diseminarea echilibrată a informaţiilor către publicul larg, afirmă premierul Nicolae Ciucă, marţi, într-un mesaj transmis de Ziua mondială a libertăţii presei.

“Contextul în care marcăm Ziua mondială a libertăţii presei aduce în prim-plan rolul mass-media în corecta informare a publicului şi pentru combaterea dezinformării, în strânsă legătură cu transformările şi provocările pe care le-au adus evoluţiile tehnologiei digitale şi în sfera jurnalismului. Libertatea şi pluralismul mass-media înseamnă garantarea libertăţii de exprimare şi a liberului acces la informaţie, drepturi fundamentale ale oricărui cetăţean într-o democraţie consolidată şi un stat de drept funcţional. Respectarea libertăţii de exprimare, a dreptului la opinie şi la informare implică responsabilitatea tuturor instituţiilor statului şi un efort coerent şi susţinut pentru a proteja drepturile garantate prin Constituţia României”, subliniază şeful Executivului.

Ciucă îşi exprimă convingerea că “nu există democraţie fără libertatea presei, iar dreptul jurnaliştilor de a-şi face meseria trebuie să rămână intangibil”.

“Împreună cu întreaga echipă guvernamentală susţin total libertatea presei, dreptul la opinie şi la informarea corectă a cetăţenilor, poziţie pe care am exprimat-o, de fiecare dată, prompt şi tranşant. În egală măsură, condamnăm ferm orice încercare de intimidare sau de influenţare a modului în care un jurnalist sau redacţie din România îşi exercită drepturile constituţionale de liberă exprimare. A fi jurnalist înseamnă a fi în slujba adevărului şi a interesului public. Am tot respectul pentru oamenii din această breaslă, care îşi fac munca profesionist, obiectiv şi responsabil, mulţi chiar în zone de conflict, expuşi pericolelor, pentru ca cetăţenii să fie la curent cu evoluţiile de interes public. Sunt calităţi pe care le-am apreciat întotdeauna şi consider de neacceptat ca acestea să transforme jurnaliştii în ţinta ameninţărilor sau a unor atacuri”, precizează prim-ministrul.

Nicolae Ciucă arată că “informarea publicului este vitală, mai ales în perioade cum a fost pandemia sau cum este contextul actual, creat de invazia rusă din Ucraina, mass-media având un rol crescând în acest sens, dar şi o responsabilitate majoră în diseminarea echilibrată a informaţiilor către publicul larg”.

“Susţin jurnalismul independent şi siguranţa jurnaliştilor. Cu bună-credinţă, implicare în slujba adevărului, profesionalism şi obiectivitate, am încredere că putem reuşi împreună să combatem încercările de dezinformare, diversiune, dezbinare şi incitare la ură alimentate pe fondul actual al crizei post-pandemice şi de securitate. La Mulţi Ani tuturor jurnaliştilor”, transmite premierul Nicolae Ciucă. 

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Doliu uriaș în cinematografie – A murit un cunoscut actor, apropiat al lui Eminem

Acctorul și rapperul Nashawn Breedlove, care a jucat în filmul „8 Mile”, bazat pe povestea de viață lui Eminem, a murit la vârsta...

Antreprenorul de construcții RCTI, deținut în parte de Impact, renunță la 14 apartamente închiriate administrate de Star Residence Invest, fondată tot de Impact

Impact Developer & Contractor, dezvoltator imobiliar controlat de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, a încheiat, anul trecut, un acord cu RCTI Company pentru preluarea...

Bebelușul cu barbă face valuri pe internet. VIDEO cu noua senzație online

Cea mai recentă senzație pe internet o constituie imagini cu un bebeluș care are o cantitate impresionantă de păr pe tot corpul. Deși...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies