7.4 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăCîțu: Dragnea vrea controlul politic al BNR. Vom sesiza CE și BCE

Cîțu: Dragnea vrea controlul politic al BNR. Vom sesiza CE și BCE

Preşedintele Comisiei economice din Senat, liberalul Florin Cîţu, afirmă că, după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a publicat corespondenţa dintre el şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, se poate constata că acesta “a premeditat” instituirea controlului politic asupra politicii monetare. Cîţu crede că, dacă BNR nu ar fi intervenit în piaţa monetară, România ar fi avut acum o inflaţie de 7%, iar în acest context analizează varianta de a sesiza Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană asupra “derapajelor înregistrate în România”.

“Exact aşa cum nu înţelege premierul Viorica Dăncilă ceea ce citeşte, liderul PSD Liviu Dragnea nu înţelege mecanismele economice într-un sistem capitalist. Urmare a publicării corespondenţei dintre preşedintele Camerei Deputaţilor şi guvernatorul BNR, constatăm că unicul obiectiv al lui Liviu Dragnea – premeditat de un an de zile – este de a institui un control politic absolut asupra politicii monetare”, susţine Cîţu, potrivit unui comunicat de presă.

Senatorul Florin Cîţu spune că intenţia de “a reduce la tăcere” BNR este confirmată de scrisoarea transmisă de Liviu Dragnea guvernatorului BNR şi publicată vineri.

“Acesta este un lucru extrem de grav, confirmat oficial în scrisoarea lui Liviu Dragnea prin intenţia de a reduce la tăcere Banca Naţională. Preşedintele Camerei Deputaţilor încalcă în acest mod cel puţin 3 articole din Tratatul de aderare al României la Uniunea Europeană, care privesc independenţa politicii monetare şi relaţia cu Banca Centrală Europeană”, continuă el.

De asemenea, Cîţu îl acuză pe Dragnea că este primul preşedinte de partid din România care atacă sistematic politica monetară.

“Liviu Dragnea este primul preşedinte de partid, demnitar de vârf în ierarhia statului român, care atacă în mod sistematic şi premeditat politica monetară a unui stat membru UE. În acelaşi timp, Liviu Dragnea, deşi au fost patru translatori din limbaj economic în limba română tot nu a înţeles faptul că «factori exogeni» nu înseamnă «din afara ţării», iar cifrele BNR arată în clar tocmai impactul măsurilor populiste luate de PSD-ALDE în 2017 şi 2018 care au dus la creşterea alarmantă a preţurilor”, potrivit senatorului PNL.

El crede că, dacă BNR nu ar fi intervenit în piaţa monetară, România ar fi avut acum o inflaţie de 7% şi spune că nu rămâne decât ca PSD-ALDE să voteze în Parlament trecerea Băncii Naţionale în subordinea Secretariatului General al Guvernului.

“Fără intervenţiile BNR în piaţa monetară, care au început la finalul anului trecut, astăzi am fi vorbit de o inflaţie de 7%. Amestecul de incultură economică şi paranoia specifică dictatorilor din America Latină produce daune grave imaginii pe care investitorii o vor avea despre România. Nu mai rămâne decât să ne trezim în Parlament cu un vot al majorităţii PSD-ALDE pentru trecerea BNR în subordinea Secretariatului General al Guvernului”, mai susţine Florin Cîţu.

Acesta a spus că analizează varianta de a sesiza Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană asupra derapajelor înregistrate în România.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a făcut publice vineri scrisorile dintre el şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu pe tema situaţiei economice din România. În scrisoarea trimisă BNR în februarie, Dragnea afirmă că o politică monetară adecvată trebuie configurată în raport cu politica fiscal-bugetară, dar şi cu cu politicile guvernamentale stabilite prin programul de guvernare şi spune că este “eronat faptul că inflaţia este datorată politicilor fiscal-bugetare”. De asemenea, Dragnea arată că membrii Consiliului de Administraţie al BNR au indus în mediul economic o stare de neîncredere în Guvern. În replică, Mugur Isărescu i-a transmis că revenirea la rata inflaţiei de 3,5% a impus o “întărire graduală a politicii monetare, iar dacă dacă BNR nu ar fi reacţionat în primele două luni ale anului, riscul de inflaţie ar fi crescut, iar leul s-ar fi depreciat suplimentar”.

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă