Ministrul Paul Stănescu ia partea leului public

Cine sunt câștigătorii bugetului pe 2018. Cum se vor cheltui banii publici

Guvernul și parlamentarii majorității au crescut fondurile pentru Ministerul Dezvoltării Regionale, cel care distribuie fondurile către teritoriu.

Romulus Georgescu 0 comentarii

Actualizat: 15.12.2017 - 12:15

Comisiile reunite de buget-finanțe ale Parlamentului au aprobat fondurile alocate mai multor instituții, analizând proiectul de buget pentru 2018 trimis de Guvern.

Ministerul Dezvoltării Regionale, condus de Paul Stănescu, va avea în 2018 un buget de 6,2 miliarde de lei, cu 30,6% mai mult decât alocarea din 2017.

Ministerul Dezvoltării va mai putea atrage sume suplimentare („credite de angajament”) faţă de acest buget, în valoare totală de până la 38,3 miliarde de lei.

Ministerul Dezvoltării Regionale alocă fondurile pentru comunitățile locale, iar statisticile publicate de-a lungul timpului demonstrează că, în timpul guvernării PSD, majoritatea banilor s-au dus către județele din Sud, în frunte cu Teleorman, fieful lui Liviu Dragnea. Au fost adoptate trei amendamente, care priveau transferul unor sume de bani între autorităţi.

 PNDL, un program controversat

 Întrucât Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) va trece în regim de autofinanţare din anul 2018, bugetul pu-blic alocat iniţial acesteia - 300 de milioane de lei - va fi transferat către Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). În schimb, au fost respinse amendamente care priveau finanţarea cons-trucţiei de locuinţe pentru tineri şi medici, creşe, grădiniţe, monumente legate de Marea Unire.

PNDL este un proiect-mamut lansat în 2013, pe vremea când ministru al Dezvoltării era Liviu Dragnea. Un raport al Curții de Conturi a relevat că, în perioada 2013-2014, Ministerul Dezvoltării a controlat doar parțial modul în care au fost chelutiți banii alocați – 2,3 miliarde de lei. Raportul menționează, printre altele, că nu au existat date din teren astfel încât nu s-a putut evalua gradul de realizare a obiectivelor. ”Alocarea și procedurile discreționare țin de neclaritatea și politizarea programului și de achiziții netransparente de la nivelul beneficiarilor”, se afirmă și într-un raport Expert Forum.

La începutul lui 2017,  Guvernul Grindeanu a aprobat 30 de miliarde de lei pentru PNDL pentru perioada 2017-2020. 

Creșterea salariilor, prioritară pentru MAI

Ministerul Afacerilor Interne (MAI), condus de Carmen Dan,  va avea, în 2018, un buget („credite bugetare”) de 15,31 miliarde de lei, cu 20,73% mai mult decât alocarea din 2017.

În ce priveşte cheltuielile de personal, ministrul Carmen Dan a declarat, la audierile din comisii, că limita aprobată este de 9,3 miliarde de lei şi asigură drepturile salariale ale personalului existent, majorate cu 25%. În schimb, pentru  creşterea gradului de dotare a persona_lului cu mijloace de protecţie specifice şi asigurarea muniţiei pentru misiuni şi -antrenament s-au alocat 47,8 milioane lei.   

Bugetul ANI, micșorat

Agenția Națională de Integritate (ANI) va primi 21,6 milioane de lei, în scădere cu 4,17% faţă de 2017. Prezent la dezbaterile comisiilor reunite, preşedintele ANI, Bogdan Stan, a declarat că proiectul de buget asigură buna funcţionare a instituţiei ”cel puţin până în august 2018”.

Deputatul Claudiu Năsui (USR) a remarcat că ANI este una dintre puţinele instituţii în cazul cărora scade bugetul şi a cerut lămuriri suplimentare în acest sens.

Deputatul PSD Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, a subliniat că în cazul ANI sunt asigurate cheltuielile pentru capital şi cele de personal.

Comentarii