Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Premierul Viorica Dăncilă ar putea deveni președinte executiv al PSD

Cine se luptă pentru locul 2 în PSD

Premierul Viorica Dăncilă are susținerea regiunii București-Ilfov pentru a fi președinte executiv al PSD, după o negociere între Gabriela Firea și Liviu Dragnea. Postul este dorit și de Ecaterina Andronescu sau Nicolae Bănicioiu.

Romulus Georgescu 0 comentarii

Actualizat: 08.03.2018 - 16:54

PSD Bucureşti-Ilfov o susţine pe Viorica Dăncilă pentru funcţia de preşedinte executiv al partidului, iar pe Gabriela Firea şi Robert Negoiţă pentru funcţiile de vicepreşedinţi, potrivit unor decizii luate în cadrul Biroului Permanent comun al organizaţiei. De asemenea, social-democrații din această regiune au decis să îl sprijine pe Marian Neacșu drept secretar general. Delegaţii la congresul extraordinar au primit mandat pentru susţinerea lui Liviu Dragnea ca preşedinte al partidului, deși la reuniunea de sâmbătă postul președintelui PSD nu este pus la bătaie.  Gabriela Firea, preşedinte PSD Ilfov şi preşedinte interimar al PSD Bucureşti, a declarat că Viorica Dăncilă ”are calităţi reale de lider: este diplomată, empatică, ştie să organizeze echipe de lucru şi să aducă eficienţă şi rigoare, atât în decizia politică, precum şi în cea guvernamentală”. După anunțul organizării congresului extraordinar, Dăncilă afirmase că nu va candida, pentru că este deja premier și șefă a organizației de femei a PSD. Confirmarea candidaturii a venit din partea lui Liviu Dragnea. ”M-a anunțat, astăzi, că a decis să intre în competiție. I-am urat succes”, a anunțat Dragnea.

Înainte de reuniunea PSD București, Gabriela Firea s-a întâlnit cu președintele partidului Liviu Dragnea. Liderul PSD dorea sprijin pentru Dăncilă dar nu a vrut ca propunerea să vină din partea sa. În schimb, Dragnea ar fi promis că renunță la sprijinul pentru Daniel Florea, pentru un post de vicepreședinte din partea regiunii București-Ilfov. Acum câteva zile, Firea se arătase nemulțumită că Guvernul nu sprijină proiectele Capitalei.

 

Scandal înainte de alegeri

Fostul ministru al Educației,  Ecaterina Andronescu şi-a depus candidatura pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, deşi nu este susţinută de filiala Bucureşti, organizaţia din care face parte. Andronescu a afirmat că social-democrații nu trebuiau să organizeze alegeri, însă,  dacă s-a luat această decizie, trebuiau supuse toate funcțiile la vot, aluzie la faptul că scrutinul nu vizează și postul de președinte, deținut de Dragnea. Ea crede că era nevoie de un congres în care să se vină cu un proiect de ţară.

Pentru postul de preşedinte executiv şi-a înregistrat candidatura şi Nicolae Bănicioiu, susținut de PSD Brăila, organizația fostului premier Mihai Tudose. ”Sunt chestiuni care mă nemulţumesc şi de aceea candidez, ca să spun colegilor mei cum cred eu că ar fi mai bine”, a explicat fostul ministru al Sănătății.

Depunerea candidaturilor a fost marcată și de controverse. Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a venit la sediul partidului pentru a-şi depune candidatura pentru funcţia de secretar general. El a afirmat că nu ştie dacă va fi lăsat să intre în sală la congresul de sâmbătă, întrucât nu este delegat. Unul dintre delegații PSD sector 1 s-a oferit să se retragă în favoarea lui Ștefănescu, dar mișcarea trebuie aprobată și de conducerea centrală. “Nu cred că astfel de exprimări le fac bine”, a comentat Liviu Dragnea.

Pe de altă parte, organizaţia judeţeană PSD Giurgiu a anunţat că îl va susţine pe Niculae Bădălău pentru ocuparea funcţiei de preşedinte executiv, pe care o deține și în prezent. Dragnea i-ar fi propus lui Bădălău să se retragă, urmând să primească postul de președinte al Consiliului Național.

Conducerea PSD se va reuni vineri pentru a discuta dacă persoanele care și-au depus candidaturile îndeplinesc condițiile regulamentare pentru a candida la congresul extrordinar de sâmbătă.

 La congresul PSD vor fi aleși președintele executiv,  secretarul general și 16 vicepreşedinţi (opt femei și opt bărbaţi).

 

 

Comentarii

loading...