Chișinău (Foto: Maia Sandu / Facebook)

Se aleg primarii în Republica Moldova. Europeni sau comuniști?

Peste 1,6 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova au fost așteptați duminică la vot, în cadrul turului doi al alegerilor locale, pentru a-și desemna primarii din 384 de localități.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 04.11.2019 - 12:06

1042 secții de votare au fost deschise ieri pe teritoriul Republicii Moldova, dintre care 307 pe raza orașului Chișinău.

Mandatul de primar general al Capitalei a fost, de altfel, principala miză a alegerilor locale. În municipiul Chişinău, în turul al doilea au intrat candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Ion Ceban, şi cel al Blocului ACUM, Andrei Năstase. La 20 octombrie, în primul tur, Ceban a avut 40,16 la sută din voturi, în timp ce Năstase a primit 31,09 la sută din voturi.

Acești doi candidați ilustrează lupta politică tradițională din Republica Moldova. Ceban, reprezentant al “stângii”, este un apropiat al președintelui pro-rus Igor Dodon, iar Năstase este un om de dreapta, pro-european. Ceban și Năstase au mai candidat și la alegerile din iunie 2018, câștigate de Năstase. Dar la acel moment, rezultatele votului au fost invalidate.

Ion Ceban a votat ieri încă de la ora 11, pentru a le da un imbold partizanilor săi. “Am votat pentru un viitor mai bun pentru oraș și suburbii, pentru un oraș amenajat, modern, dezvoltat, curat. Am votat pentru ca aceste schimbări să se producă cât mai curând posibil. Am votat pentru o capitală care să fie administrată profesionist și știu că acest lucru este posibil”, a declarat Ceban.

Președintele Igor Dodon le-a cerut cetățenilor să nu mai voteze “geopolitic”, așa cum au procedat până acum, ci să aleagă un “profesionist”.

“Mesajul meu către chişinăueni este unul foarte simplu: nu va veni Moscova, Bucureştiul, Bruxelles-ul sau Kievul să facă ordine la noi în Chişinău. Ordine vom face noi, profesioniştii, oamenii care ştiu ce au de făcut în Chişinău”, a susținut Dodon.

O declarație similară a avut șefa Parlamentului, Zinaida Greceanîi, care a precizat că a votat “pentru un gospodar adevărat, care va veni la Primăria Chișinău și știe ce are de făcut”.

În replică, premierul Maia Sandu, copreşedinte al Blocului ACUM, a declarat că speră ca noii primari, aleși în urma turului doi, să continue "efortul de curăţare a instituţiilor atât la nivel central, cât şi local".

Rezultatele primului exit – poll urmau a fi prezentate la Chișinău duminică seară, de la ora 20,55.

Comentarii