4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăChiar în prima zi parlamentară. Alina Gorghiu, ploaie de critici la adresa...

Chiar în prima zi parlamentară. Alina Gorghiu, ploaie de critici la adresa lui Marcel Ciolacu

A început noua sesiune parlamentară din acest an și au început și primele atacuri la nivel înalt în cadrul Coaliției. Deși PSD susține că trebuie să fie refăcut programul de guvernare și că de anul viitor să fie impusă taxa de solidaritate de 1%, PNL nu este de acord ca regulile să fie schimbate în timpul jocului, cu atât mai puțin cu cât ar fi luate decizii fără consultări, mai ales că de la finalul lunii mai, PSD va prelua fotoliul de premier.

Forfotă mare pe holurile Parlamentului, după o bine-meritată vacanță de o lună și jumătate pe care au avut-o aleșii noștri. Mulți parlamentari au revenit la serviciu, iar în această sesiune sunt multe lucruri de pus la punct printre care legile educației, pensiile speciale, dar și modul în care vor fi îndeplinite jaloanele din PNRR.

În prima zi a fost votată componenţa Biroului permanent din Senat, unde PSD și PNL au cele mai multe voturi.

Doar că nu mai e mult până în luna mai, iar PSD își face deja calculele privind preluarea mandatului de premier, iar social-democrații pare că ar vrea un nou program de guvernare, lucru care a stârnit deja nemulțumiri în rândul liberalilor.

,,Programul de guvernare nu este al PSD, nu este al domnului preşedinte Ciolacu, nu este al domnului preşedinte Ciucă, nu este al vreunui ministru, programul de guvernare este al României, este un program care a fost votat în Parlamentul României cu priorităţi, iar acest program poate fi ajustat. Acest program poate fi nuanţat, pentru că o parte din punctele de guvernare au fost adoptate, implementate, au fost îndeplinite. Ca atare, unele din acele puncte din programul de guvernare pentru care fiecare minister şi-a atins limita – vor fi introduse altele noi, vor fi introduse ajustări, nuanţări, dar nu va fi un program de guvernare nou, va fi acelaşi program de guvernare îmbunătăţit.”, a declarat Alina Gorghiu.

Președintele interimar al senatului a subliniat că niciun program de guvernare nu este făcut exclusiv de premier, ci este rezultatul unei negocieri, iar toate ajustările vor fi discutate în coaliţie.

“Este foarte bine că în interiorul partidelor se vorbeşte despre îmbunătăţiri la capitolul calitate, la capitolul muncă, la capitolul taxare”, a susţinut Alina Gorghiu.

Gorghiu a fost întrebată cum vede PNL măsurile anunţate de PSD privind programul de guvernare, priorităţile avute în vedere în momentul în care Marcel Ciolacu va prelua mandatul de premier.

Întrebat care este poziţia PSD în legătură cu ideea liberalilor de comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare, Marcel Ciolacu a spus că:

“Cred că este bine să avem o discuţie. Nu ne-am făcut o opinie pe acest subiect. Sunt nişte recomandări şi ale Comisiei de la Veneţia, ştiu că e şi o decizie a CCR, de aceea e o temă nouă. Ştiu că în 2024 avem toate alegerile. Începem cu europarlamentare şi terminăm cu cele pentru funcţia de preşedinte. Aşa sunt cronologic. Eu nu funcţionez să începem să gândim cu ceva care este în mijloc. De obicei, plec de la capete”, a spus Ciolacu la Palatul Parlamentului.

Pe agenda noii sesiuni parlamentare urmează să se afle proiecte de lege importante pentru respectarea termenelor asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Liderii PSD şi PNL au anunţat, printre priorităţile legislative, proiectele privind Educaţia şi reforma pensiilor speciale.

“Din punctul nostru de vedere, prioritatea unu sunt pensiile speciale şi aşteptăm, împreună şi cu Ministerul Justiţiei, să găsim forma constituţională ca acest capitol cu pensiile speciale să fie închis, o dată pentru totdeauna, în România”, a declarat Marcel Ciolacu.

Proiectele legilor Educaţiei au fost aprobate de conducerea PNL şi urmează ca în această săptămână să aibă loc o întâlnire a coaliţiei de guvernare pentru a se stabili calendarul adoptării lor, a anunţat preşedintele liberalilor, premierul Nicolae Ciucă, care a adăugat că aceste acte normative trebuie finalizate până cel târziu la începutul lunii aprilie, în condiţiile în care sunt jaloane în PNRR.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă