1.4 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomePoliticăCentrul de suport tehnic al STS funcționează 24 de ore din 24...

Centrul de suport tehnic al STS funcționează 24 de ore din 24 pentru buna desfășurare a alegerilor

Sunt 41 de centre de preluare a apelurilor, câte unul în fiecare județ din țară și unul pentru București-lfov și străinătate, care funcționează neîntrerupt, 24 de ore din 24. 

Personalul STS asigură asistență tehnică pentru utilizarea echipamentelor din secțiile de votare și consiliază operatorii de calculator cu privire la utilizarea tabletelor și aplicația pentru verificarea dreptului de vot. 

„Specialiștii STS sunt pregătiți să ofere asistență tehnică privind diverse situații semnalate de operatorii de calculator și președinții secțiilor de votare. Din 2016 și până acum, STS a instruit peste 50.000 de persoane, iar în ultimele două luni, pentru acest proces electoral, peste 9.000. Pentru secțiile de votare din străinătate noutatea este semnătura preluată în format digital, care vine în sprijinul membrilor-operatori de calculator și al alegătorilor. Prin semnătura digitală se reduce timpul de preluare și verificare a datelor alegătorilor, astfel încât întreaga operațiune durează mai puțin ca la procesele electorale anterioare. Totodată, în secțiile de votare asigurăm echipamente de voce și date. Suntem pregătiți să oferim asistență prin Centrul de preluare a apelurilor, iar prin Centrele de intervenție operativă, acolo unde este nevoie, echipele ajung în cel mult 45 de minute, oriunde în țară.”, a declarat prim-adjunctul directorului STS, general de brigadă ing. Ionel-Sorin Bălan. 

Preluarea apelurilor este configurată astfel încât apelantul optează apăsând: 

–       tasta 1 pentru asistență tehnică privind sistemul informatic și de comunicații (STS); 

–       tasta 2 pentru asistență de specialitate privind operațiunile electorale (AEP, BEC); 

–       tasta 3 pentru asistență de specialitate privind completarea procesului-verbal (INS); 

–       tasta 4 pentru sesizări privind votul multiplu (MAI). 

În București-Ilfov, Centrul de preluare a apelurilor este operațional din 5 noiembrie, ora 22:00, odată cu începerea votului prin corespondență și va funcționa până pe 11 noiembrie, când se va închide ultima secție de votare. 

Echipamentele centrale de comunicații și tehnologia informației instalate pentru acest proces electoral, conform prevederilor legale, sunt funcționale și au o disponibilitate de 100% din momentul punerii în funcțiune și până în acest moment. 

La sfârșitul acestei săptămâni, analiști electorali ai Oficiului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) din cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) s-au întâlnit cu reprezentanții STS pentru a discuta despre rolul și atribuțiile instituției noastre în cadrul procesului electoral. Specialiștii STS le-au prezentat sistemele informatice și aplicațiile dezvoltate pentru desfășurarea în bune condiții a alegerilor prezidențiale și au îndrumat analiștii în utilizarea tabletei pentru a afla cum se votează acum în străinătate.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 655. România susține “Formula de Pace” propusă de președintele Zelenski

Vicepremierul Ucrainei a venit la București și a purtat discuții cu ministrul român al Afacerilor Externe, anunță un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE)...

Polițiștii anunță proteste la Ministerul de Finanțe, la Ministerul de Interne și la Guvern. Ei cer aplicarea “în integralitate” a Legii Salarizării

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) organizează acțiuni de protest, începând din ziua de luni, 11 decembrie 2023, solicitând să se aplice...

Consiliul politic național al PSD se reunește mâine

Consiliul Politic Național al PSD se reunește luni pentru a stabili strategia electorală a partidului în anul electoral 2024. Liberalii au decis să nu aibă...
Ultima oră
Pe aceeași temă