16.7 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăPoliticăCe urmează după violențele din Piața Victoriei

Ce urmează după violențele din Piața Victoriei

Premierul Viorica Dăncilă s-a întors, ieri, la Palatul Victoria, scurtându-și concediul cu o zi. Ea a avut discuții informale cu o serie de membri ai Guvernului, printre care Carmen Dan (Interne), Mihai Fifor (Apărare), Paul Stănescu (vicepremier). Discuţiile premierului cu miniştrii au loc în contextul în care vineri, 10 august, în Piaţa Victoriei au avut loc incidente violente între jandarmi şi protestatari. Dăncilă își luase concediu în perioada 6-13 august, atribuţiile sale privind conducerea operativă a Executivului fiind preluate de viceprim-ministrul Paul Stănescu.

Evenimentele de vinerea trecută au trezit discuții și în interiorul PSD. Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat că membrii partidului îi presează pe lideri să ceară organizarea unui nou „miting uriaș“. „Nu este decis. Președintele Dragnea este informat de colegii noștri din țară, care la rândul lor sunt presați de primari, de electorat, de membrii noștri, care mai doresc încă un miting. Eu sunt unul dintre cei care susțin această idee de a face din nou un miting uriaș PSD”, a explicat Ștefănescu.

 

PSD îl atacă pe Iohannis

La fel ca în cazul mitingului PSD din 9 iunie, noua manifestare ar fi menită să demonstreze susținerea de care se bucură PSD. ”Noi am avut un miting liniștit, cu sute de mii de români, când nu s-a întâmplat niciun fel de incident. Noi nu am incitat la violență, ci a fost pur și simplu un miting pentru a arăta forța unei majorități și a poporului român, care iese la vot și la urne și decide ceva prin votul respectiv. În momentul de față, văzându-se toate aceste atrocități, cei care ne susțin au motive să ceară așa ceva”, a declarat Ștefănescu.

În schimb, liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, crede că social-democrații trebuie să restabilească dialogul între partide, să încerce să dialogheze inclusiv cu liderii informali ai manifestaţiilor de stradă.  

PSD transmite, printr-un comunicat de presă intitulat „Iohannis Dezbinatorul”, că dezinformarea, manipularea şi minciuna publică sunt practici cotidiene „menite să întreţină un climat de profundă ostilitate la adresa puterii democratic alese”, iar preşedintele Klaus Iohannis este principalul responsabil pentru actuala stare a societăţii româneşti.

 

Val de plângeri penale

Partidele din opoziție pun accentul pe răspunderea autorităților.   PNL va depune o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) pe numele ministrului de Interne, Carmen Dan, al prefectului Capitalei, Speranţa Clişeru, dar şi pe numele altor ”actori politici sau guvernamentali” care sunt făcuți responsabili de intervenţia Jandarmeriei de la protestul din 10 august, a anunţat preşedintele formaţiunii, Ludovic Orban.

Tot el a spus că juriştii PNL le vor acorda asistenţă juridică oamenilor care au fost răniţi la manifestaţie. PNL anunță că solicită o comisie parlamentară de anchetă privindu-l pe ministrul Afacerilor Interne, menționând că va fi depusă și o moțiune. „Vom iniția demersul de convocare a unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputaților și Senatului pentru înființarea unei comisii de anchetă și pentru depunerea unei moțiuni împotriva ministrului de Interne“, a spus Ludovic Orban.

Fostul premier Dacian Cioloş a anunţat că Platforma România 100 şi alte câteva organizaţii civice depun un denunţ la PICCJ împotriva acelorași responsabili guvernamentali, cerând începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu şi purtare abuzivă.

La rândul lor, reprezentanţii USR Bucureşti vor depune o solicitare prin care cer Prefecturii Capitalei informaţii privind rolul şi ordinele date de prefectul Bucureştiului, Speranţa Clișeru, în seara zilei de 10 august. 

 

Iohannis acuză o diversiune a PSD

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, ieri seară, că România traversează o stare de tulburare din cauza protestelor violente, apreciind că atitudinea civică a fost aspru pedepsită cu gaze lacrimogene, cu tunuri cu apă şi cu lovituri aplicate cu exces de zel. El a spus că românii ştiu să fie civilizaţi, civici, activi şi corecţi şi nu îşi merită etichetele primite de la voci iresponsabile din politică. Şeful statului a arătat că au trecut deja trei zile şi nu există niciun responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat în Piaţa Victoriei, afirmând că în orice ţară cu oameni responsabili la conducere până la această oră ar fi fost cel puţin o demisie. El a făcut un apel la membrii PSD să ia foarte în serios protestele din aceste zile şi să înţeleagă că trebuie să guverneze pentru oameni, şi nu împotriva lor. De aşemenea, preşedintele a făcut apel şi la societatea civilă să nu se lase descurajată de actuala situaţie, pentru că lucrurile se pot schimba în bine. El a mai spus că un protest legitim a degenerat în violenţă de stradă şi s-a întrebat dacă nu cumva cei care doresc îngenuncherea justiţiei au creat doar o diversiune pentru a construi o tensiune falsă în societate.

 

Noi proteste

Protestul antiguvernamental care s-a desfăşurat pentru a treia zi consecutiv în Piaţa Victoriei a strâns duminică seara  câteva mii de oameni. Manifestanţii s-au strâns în faţa sediului Executivului după ora 18.00, unii dintre ei însoţiţi de copii, iar la ora 21.00 au aprins lanternele telefoanelor mobile, au huiduit şi au strigat „Demisia“. Unii dintre protestatari au plecat în marş către Parlament. Manifestaţia din Capitală s-a desfăşurat paşnic, iar câţiva oameni au făcut chiar o horă. După ora 22.00, însă, peste 300 de oameni au plecat încolonaţi pe Calea Victoriei, însoţiţi de jandarmi. La scurt timp ei s-au întors, iar un tânăr din coloana de manifestanţi a fost identificat ca fiind una dintre persoanele care au contribuit la violenţele de vineri seară de la așa-zisul miting al diasporei din Piaţa Victoriei. El a fost scos din mulţime de către jandarmi şi a fost dus la secţia de poliţie. Proteste antiguvernamentale au avut loc duminică seară şi la Iaşi, Sibiu, Cluj-Napoca sau Constanţa.

 

Parchetul Militar a început ancheta

Procurorii militari, care fac cercetări cu privire la modul de intervenţie a jandarmilor şi la incidentele petrecute la manifestaţia de vineri seară din Piaţa Victoriei, au început ieri audierile. Persoanele rănite în urma intervenţiei jandarmilor au fost chemate în cursul acestei zile la sediul Parchetului Militar pentru a le oferi date anchetatorilor. Peste 30 de persoane au solicitat certificate medico-legale şi au depus plângeri împotriva jandarmilor, în ultimele două zile.

Procurorii de la Parchetul Militar extind cercetările în dosarul deschis în urma violenţelor de la protestul de vineri seară, din Piaţa Victoriei, urmând a fi vizate nu doar infracţiuni de purtare abuzivă, abuz în serviciu, ci şi pentru infracţiunea de neglijenţă în serviciu, a anunţat prim-
procurorul Parchetului Militar, Ionel Corbu. „Sunt în jur de 30 de plângeri la acest moment. Colegii mei procedează la audierea persoanelor vătămate şi în continuare o să solicităm înscrisurile necesare conturării unei probaţiuni corespunzătoare şi de la instituţiile de resort. Iniţial s-a început urmărirea penală pentru infracţiunea de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi urmează a fi extinsă şi pentru negli-
jenţă în serviciu, dat fiind (…) contextul în care cei doi militari jandarmi au fost lăsaţi neizolaţi de către colegii lor”, a afirmat prim-procurorul Parchetului Militar.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Nicolae Stanciu, gol și pasă de gol în derby-ul românilor din Arabia Saudită

Căpitanul echipei naționale de fotbal a României, Nicolae Stanciu, a fost esenţial pentru formaţia Damac FC, în meciul câştigat cu scorul de 2-1 în...

Răsturnare de situație în opțiunile pentru Primăria Capitalei. Nicușor Dan a ajuns primul în intențiile de vot, înaintea lui Piedone

Nicușor Dan a ajuns primul în intențiile de vot pentru funcția de primar general al Capitalei iar principalul său contracandidat, Cristian Popescu Piedone, a...

CNPP: 423.532 beneficiari de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, în martie 2024

Un număr de 423.532 de persoane beneficiau, în luna martie 2024, de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, conform datelor centralizate de Casa...
Ultima oră
Pe aceeași temă