15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăCe urmează după ce Toader a cerut revocarea lui Kövesi

Ce urmează după ce Toader a cerut revocarea lui Kövesi

Decizia ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a declanșa procedurile de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kövesi, agită apele pe scena politică.

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu a prezentat motive temeinice pentru revocarea procurorului-șef al DNA. Potrivit legii, revocarea procurorului general al României sau a procurorului-şef al DNA se face de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, avizul CSM fiind consultativ. „Nu am văzut raportul, nu a văzut nimeni raportul, însă prestaţia sincer… nu mi-a plăcut. Ce a prezentat (n.r. – ministrul Tudorel Toader) nu ştiu în ce măsură reflectă raportul. Ce a prezentat a fost lipsit de claritate şi de temeinicie. (…) Mult promisul raport nu a apărut pe site sau la Administraţia Prezidenţială. Când o să-l avem, probabil încercăm să îl desluşim“, a declarat vineri Klaus Iohannis, la Bruxelles.

Şeful statului a mai declarat că susţine în continuare activitatea DNA. “M-am exprimat în repetate rânduri că DNA face o treabă bună şi conducerea DNA face o treabă bună, iar ceea ce am auzit aseară nu a fost de natură să-mi schimbe opinia“, a afirmat preşedintele.

Klaus Iohannis a mai fost întrebat dacă legal poate bloca revocarea Codruţei Kövesi. „Dacă legea prevede o posibilitate sau, tradus, o oportunitate, atunci ea nu poate să fie cenzurată. Dacă legea spune că preşedintele revocă, atunci este chestiune de oportunitate politică dacă revocă sau nu revocă şi doar preşedintele poate să hotărască acest lucru“, a subliniat Klaus Iohannis.

 

Plan de rezervă
al social-democraților

 

Fără semnătura șefului statului, PSD, care susține debarcarea lui Kövesi, nu își poate îndeplini planul. De remarcat că în acest week­end nici președintele PSD, Liviu Dragnea, nici liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, nu au făcut declarații în scandalul legat de situația din justiție.

În schimb, a ieșit la rampă Codrin Ștefănescu, secretarul general adjunct al PSD. Acesta a susținut că „preşedintele este obligat de lege să o revoce pe Kövesi, pentru că în caz contrar se va declanşa un conflict juridic de natură constituţională, iar CCR va constata că şefa DNA este revocată“. Potrivit Constituției, CCR „soluţionează conflictele juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice, la cererea preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a prim-ministrului sau a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii“. Ștefănescu a dat asigurări că PSD nu intenționează să-l suspende pe președintele Klaus Iohannis, dacă acesta va refuza revocarea lui Kövesi. Pe lângă PSD, și ALDE a salutat raportul lui Toader, prin lideri precum Varujan Vosganian și Norica Nicolai.

În schimb, liberalii au criticat demersul, președintele PNL, Ludovic Orban, afirmând că Toader este “un avocat al penalilor“. USR a anunțat o moțiune simplă împotriva ministrului Justiției.

 

Ce acuzații i se aduc
lui Kövesi

 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, joi seară, după prezentarea sintezei unui raport privind activitatea managerială la DNA, că declanşează procedura de revocare din funcţie a şefei DNA, Laura Codruţa Kövesi. Raportul enumeră 20 de „categorii de acte şi fapte“ din perioada februarie 2017-februarie 2018, pe care ministrul Justiţiei i le impută şefei DNA.

Toader a arătat că într-un singur an au fost înregistrate trei conflicte juridice de natură constituţională în cadrul cărora „CCR a sanc­ţionat comportamentul lipsit de loialitate din partea procurorului-şef al DNA“. El a susţinut că în cazul anchetei declanşate după adoptarea OUG 13 DNA şi-a arogat o competenţă pe care nu o are, respectiv de a aprecia oportunitatea emiterii unui act normativ. Toader a mai susţinut că şefa DNA a continuat să încalce Constituţia prin anchetarea hotărârilor de guvern în cazul Belina. 

Ministrul Justiţiei a invocat şi interviurile acordate BBC şi Euronews de către procurorul-şef al DNA, sus­ţinând că, prin declaraţiile făcute, Kövesi a afectat imaginea României. El a mai sus­ţinut şi că luările de poziţie de la nivelul conducerii DNA au creat o falsă imagine în Parlamentul European, inducându-se ideea că situaţia României este similară cu cea a Poloniei.

Tudorel Toader i-a mai imputat Laurei Codruţa Kövesi: refuzul de a se prezenta la audierile comisiilor parlamentare de anchetă, contestarea actelor şi autorităţii CCR, implicarea în anchetele altor procurori, comportamentul „excesiv de autoritar, discreţionar“, prioritizarea soluţionării dosarelor cu impact mediatic, încercarea de a obţine condamnări cu orice preţ, creşterea numărului de achitări, sporirea cheltuielilor DNA, tergiversarea soluţionării unor cauze, neimplicarea în identificarea şi eliminarea comportamentelor abuzive presupuse a fi comise de procurori.

 

Controverse în jurul raportului

 

Toader a promis că raportul va fi publicat pe site-ul Ministerului Justiției, însă acest lucru nu s-a întâmplat imediat, pentru că pagina de internet a fost blocată timp de aproape 20 de ore. Site-ul a fost blocat încă de joi seară, apărând o pagină albă. Vineri, după ora 13.30, pe
site-ul Ministerului Justiţiei a apărut mesajul „temporar oprit“.  Raportul a fost publicat vineri, în jurul orei 16.00, și a generat noi controverse.

Documentul conține 11 anexe, printre care și un raport al Inspecției Judiciare a cărui publicare a fost pusă sub semnul îndoielii de mai mulți juriști, pentru că încă este pe rol cercetarea disciplinară care o vizează pe Laura Codruța Kövesi, iar CSM nu s-a pronunțat cu privire la acest lucru.

Tudorel Toader a declarat sâmbătă, la Antena 3, că raportul Inspecţiei Judiciare privind cercetarea disciplinară a Laurei Codruţa Kövesi  este finalizat şi nu are caracter confidenţial.

Unul dintre argumentele pe care le-a adus a fost că „este public deja pe o revistă electronică de profil juridic“. El a afirmat că înainte de a-l face public a consultat specialiştii în păstrarea datelor clasificate din Ministerul de Justiţie şi a adus ca argument, totodată, şi faptul că „cineva din presă a luat legătura cu Inspecţia Judiciară şi a primit absolut acelaşi răspuns, că nu e nicio problemă în a fi folosit public din moment ce nu mai este pe rolul Inspecţiei Judiciare, fiind trimis CSM“. 

 

 

Ce spune șefa DNA

 

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, a transmis vineri că va urma procedura legală şi se va prezenta, oricând este nevoie, să răspundă, punct cu punct, tuturor afirmaţiilor prezentate de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a anunţat declanşarea procedurii de revocare a sa din funcţie. De asemenea, procurorul general Augustin Lazăr a reafirmat, după după anunţul lui Tudorel Toader privind declanşarea procedurii de revocare a şefei DNA, că “nu există nici un motiv legal de revocare a doamnei Codruţa Kövesi“. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă