15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăCe procente au candidații la euroalegeri

Ce procente au candidații la euroalegeri

 

Comisarul european Corina Crețu se bucură de o cotă de încredere de 30%, potrivit unui sondaj naţional realizat de Biroul de Cercetări Sociale în perioada 9-16 februarie. Crețu are cea mai mare cotă de încredere dintr-o listă de candidați la alegerile europarlamentare – unii dintre ei confirmați oficial, alții posibili candidați. 7,6% dintre respondenți au foarte multă încredere în Crețu, iar 22,4% au multă încredere.

Corina Crețu a anunțat că va candida din partea Pro România la alegerile pentru Parlamentul European din data de 26 mai. Corina Crețu a fost membru PSD, dar în ultima perioadă relațiile dintre
aceasta și partidul condus de Liviu Dragnea s-au deteriorat. În calitate de comisar european, Crețu a criticat de mai multe ori Guvernul Dăncilă pentru faptul că nu depune proiecte de atragere a fondurilor europene.

Potrivit sondajului, Ecaterina Andronescu (PSD) are o cotă de 22,6% încredere (8,2% foarte multă încredere; 14,4% multă încredere). PSD nu și-a stabilit candidații la europarlamentare, iar deocamdată Ecaterina Andronescu nu și-a exprimat intenția de a candida. Însă, potrivit sondajului, ea îi devansează pe toți potențialii candidați ai PSD. Astfel, Rovana Plumb beneficiază de încrederea a 14,7% dintre respondenți (5% foarte multă încredere; 9,7% multă încredere). Potrivit informațiilor neoficiale, Rovana Plumb se află printre cei care doresc un loc eligibil, fiind propusă de PSD Dâmbovița.

La rândul său, europarlamentarul Ioan Mircea Pașcu are o cotă de 12,7% (4,3% foarte multă încredere; 8,4% multă încredere). Pașcu și-a depus candidatura pentru un nou mandat în Parlamentul European, fiind susținut de PSD Satu Mare.

 

Traian Băsescu, posibil candidat

Fostul președinte Traian Băsescu beneficiază de încrederea a 21,2% dintre respondenți (5,6% foarte multă încredere; 15% multă încredere). Întrebaţi care este cel mai bun lucru pe care l-a făcut ca preşedinte Băsescu, românii au răspuns: a făcut justiţie, a dus lupta anticorupţie (5,5%); intrarea/integrarea în UE (3,9%); a fost dur, curajos, puternic în politică (3,7%). În schimb, când vine vorba de o posibilă candidatură a lui Băsescu din partea PMP, 21% spun că şi-ar dori, în timp ce 39% nu doresc acest lucru. Pentru 24% dintre respondenţi acest lucru nu are importanţă, iar 16% nu ştiu.

Trebuie menționat că, în majoritatea sondajelor de opinie, PMP, partidul lui Traian Băsescu, este cotat cu mai puțin de 5%, pragul electoral necesar pentru a accede în Parlamentul European. Traian Băsescu a lăsat să se înțeleagă că ar putea candida pentru PE, pentru a îmbunătăți scorul PMP. Întrebat dacă PMP va trece pragul electoral, la scrutinul europarlamentar, fără numele său printre candidaţi, Băsescu a spus: „Trece la limită, da, dar mai sigur ar fi cu mine cap de listă“.

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu are o cotă de încredere de 15,9% (5,4% foarte multă încredere; 10,5% multă încredere). Numele lui Diaconescu a fost invocat ca posibil candidat al PMP la euroalegeri, dar o decizie finală va fi anunțată în perioada următoare.

 

Ce cotă are Dacian Cioloș

Fostul premier Dacian Cioloș are o cotă de încredere de 18,7% (5,6% foarte multă încredere; 13,1% multă încredere). Cioloş va deschide lista USR-PLUS pentru Parlamentul European. Cristian Ghinea (USR) este cotat cu 5,7% (1,8% foarte multă încredere; 3,9% multă încredere). Ghinea ocupă poziția a doua pe lista comună PLUS-USR.

16,1% dintre respondenți au încredere în Norica Nicolai, care ocupă primul loc pe lista ALDE pentru alegerile europarlamentare. 3,8% au foarte multă încredere, iar 12,3% au multă încredere. Colega sa de partid Renate Weber se bucură de încrederea a 10,1% dintre cei intervievați (2,4% foarte multă încredere; 7,7% multă încredere).

În liberalul Siegfried Mureșan au încredere 7,7% dintre respondenți (2,2% foarte multă încredere; 5,5% multă încredere). Lista PNL este aproape de finalizare, iar Siegfried Mureșan figurează pe locul 2. Acesta a fost membru PMP, dar a trecut la PNL. La rândul său, Mircea Hava, primarul din Alba-Iulia, beneficiază de încrederea a doar 5,5% dintre intervievați (1,7% foarte multă încredere; 3,8% multă încredere). Hava ocupă locul 3 pe lista PNL. Tocmai lipsa de popularitate a candidaților din partid a determinat conducerea PNL să caute nume din afara formațiunii. Astfel, liberalii i-au propus primul loc pe lista pentru Parlamentul European realizatorului TV Rareș Bogdan. Acesta a anunțat că va da un răspuns în următoarele săptămâni.

 

Cine ar fi cel mai bun reprezentant la Bruxelles

Când sunt întrebați cine ar reprezenta cel mai bine România la Bruxelles în calitate de europarlamentar, răspunsurile celor chestionați sunt ușor diferite. Fostul preşedinte Traian Băsescu a fost nominalizat de 13,1% dintre respondenţi drept cel mai bun reprezentant pe care l-ar avea România la Bruxelles. Potrivit sondajului BCS, Traian Băsescu este urmat de Dacian Cioloş (cu 12,4%) şi Corina Creţu (cu 11,8%). Ecaterina Andronescu (PSD) a câștigat încrederea a 7,8% dintre respondenți, iar colega sa de partid Rovana Plumb este cotată cu 4%.

3,8% dintre cei intervievați răspund că ar fi bine reprezentați de Ioan Mircea Pașcu, europarlamentar PSD. Această întrebare a fost liberă, fără variante de răspuns, motiv pentru care apar și numele unor lideri care nu vor candida la alegerile europarlamentare. Președintele Klaus Iohannis este văzut de 1,1% dintre români drept cel mai potrivit reprezentant la Bruxelles. Aceeași cotă o are și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. De asemenea, 1% din cei intervievați o nominalizează pe Laura Codruța Kövesi. În schimb, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost nominalizat doar de 0,6% dintre români. Președintele PNL, Ludovic Orban, are același procent.

 

METODOLOGIE

Cum s-a stabilit eșantionul

Biroul de Cercetări Sociale realizează în fiecare lună un sondaj de opinie publică, la nivel național, cu titlul „Barometru politic național“. Acest proiect de cercetare este comandat de Comitetul Național al Republicanilor Româno-Americani din Statele Unite ale Americii. Sondajul de față a fost realizat în perioada 9-16 februarie 2019, pe un eșantion național de 1.106 persoane, reprezentativ pentru populația adultă a României care locuiește în țară (au fost excluse din eșantion persoanele aflate în străinătate, precum și persoanele instituționalizate din mănăstiri, închisori, spitale, aziluri etc. – peste 25% din totalul alegătorilor).

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...
Ultima oră
Pe aceeași temă