Ce modificări au fost aduse ordonanței 7. CSM a dat aviz negativ

Tudorel Toader a modificat OUG 7

Guvernul a adoptat modificarea ordonanței 7, privind legile justiției, a anunțat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Romulus Georgescu 0 comentarii

Actualizat: 05.03.2019 - 16:45

Tudorel Toader a susținut că i s-a tranmis de la  CSM că instituția va da aviz pozitiv, însă ulterior sedinței plenului a aflat că avizul este negativ. Modificările din OUG care modifică Ordonanța 7 sunt:

- Abrogarea prevederilor din art 54, alin 1 - se revine la reglementarea anterioară: la conducerea parchetelor pot fi numiți doar procurorii care au o vechime de 15 ani în magistratură, iar avizul consultativ va fi emis de secția pentru procurori, ci nu de plenul CSM, cum era în OUG 7

- Abrogarea unui alineat din art. 57 care interzicea delegările în funcțiile de conducere de rang înalt

- Renunțarea la motivul pentru care putea fi piedută calitatea de magistrat dacă se pierdea buna reputație. Din motivele de revocare din magistratură cuprinse în OUG 7 a dispărut această condiție

 - O altă modificare vizează salarizarea diferențiată a salariilor IT-iștilor. Prin OUG modificată, ei vor avea același grad de salarizare

- O modificare propusă de Inspecția Judiciară - "în cazul în care se constată că există indiciile săvârşirii unei abateri disciplinare, inspectorul judiciar dispune, prin rezoluție, începerea cercetării disciplinare".

 

Printre articolele care rămân în vigoare se numără cel potrivit căruia Secţia specială pentru investigarea magistraţilor va ieşi de sub autoritatea procurorului general. Documentul arată că Şeful Secţiei de anchetare a magistraţilor poate dispune în cazul soluţiilor cauzelor. Anterior ordonanței, procurorul general era cel care, în calitate de superior ierarhic, infirma actele de urmărire penală emise de procurorii Secţiei speciale. Statutul procurorului general de șef ierarhic al Secției speciale fusese prevăzut de o decizie a Curții Constituționale (CCR) încălcată, acum, de ordonanța Guvernului. 

 

Aviz negativ al CSM

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ, ieri, proiectul de modificare a OUG 7/2019 privind legile justiţiei. Avizul CSM are caracter consultativ. ”Motivarea este în sensul menţinerii poziţiei consecvente a Consiliului, în acord cu hotărârea anterioară a Plenului şi cu propunerea anterioară a CSM, de abrogare a tuturor dispoziţiilor cade exced propunerilor formulate de Consiliu”, au transmis reprezentanţii CSM. Conform sursei citate, în acest sens a fost şi propunerea Comisiei nr 1 - Legislaţie din cadrul Consiliului cu privire la prezentul aviz negativ faţă de propunerea de modificare a OUG 7/2019 discutată în Plen pentru avizare.

Ordonanţa de modificare, avizată negativ de plenul CSM, propune revenirea la forma anterioară a articolului 54 din Legea 303/2004, respectiv ca procurorii de rang înalt să fie numiţi numai dintre procurori, nu şi dintre judecători aşa cum prevedea OUG 7. O altă schimbare asupra căreia se revine este cea referitoare la avizul consultativ dat în cazul procurorilor de rang înalt, care rămâne în atribuţia Secţiei de procurori din CSM, nu la plenul CSM, aşa cum era în ordonanţa iniţială de modificare a legilor justiţiei.

De asemenea, noul proiect de act normativ propune abrogarea articolului 57, alineat 7, indice 1, care interzicea delegarea în funcţii de vârf de la nivelul parchetelor, respectiv : ”Procurorii nu pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de Preşedintele României”. Prevederea a fost contestată dur de căte procurori, DNA transmiţând că două secţii din cadrul Direcţiei rămân, din această cauză, fără procurori-şefi.

Ordonanţa de urgenţă nr. 7, care modifică legile justiţiei, a fost criticată atât de secţiile pentru procurori şi judecători din cadrul CSM, cât şi de asociaţiile de magistraţi, aceştia reproşând Guvernului că nu au avut timp să consulte actul normativ, în condiţiile în care proiectul a fost trimis la CSM cu doar o zi înainte de adoptare. De asemenea, au fost şi proteste în ţară împotriva OUG 7, iar Opoziţia a solicitat abrogarea actului normativ şi a anunţat că va sesiza Comisia de la Veneţia.

Comentarii