15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăCe ministere pierd bani la rectificarea bugetară

Ce ministere pierd bani la rectificarea bugetară

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de rectificare a bugetului pe anul 2019. Veniturile ar urma să se majoreze cu 2,2 miliarde de lei, însă cheltuielile cresc cu aproape dublu decât veniturile, adică cu aproximativ patru miliarde de lei. Asta înseamnă că, teoretic, deficitul bugetar ar rămâne sub 3%.

Deși, oficial,  rectificarea bugetară este pozitivă, vor pierde bani ministerele Educației Naționale, Fondurilor Europene, Cercetării și Inovării, Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Economiei, Apelor, Pădurilor și Mediului, Transporturilor, la care se adaugă Secretariatul General al Guvernului.

Astfel, Ministerul Educației va pierde 1,03 miliarde de lei, dintre care 400 de milioane erau bani pentru cheltuieli de personal.

 

Dezastrul proiectelor din fonduri UE

În multe cazuri,  autoritățile nu au reușit să atragă fonduri europene și au tăiat partea de cofinanțare asigurată de statul român. În total 1,8 miliarde de lei vor fi tăiaţi de la proiecte din fonduri europene nerambursabile postaderare 2014-2020. De asemenea, Ministerul Fondurile Europene pierde la rectificare 663 de milioane de la proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

Ministerul Economiei a reuşit să execute în primul semestru doar 0,1% din proiectele finanţate din fonduri externe nerambursabile. Ministerul condus de Niculae Bădălău pierde la rectificare 200 de milioane de lei de la proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile. Ministerul Cercetării şi Inovării va pierde 369,1 milioane lei. Și în acest caz, au fost tăiate 300 de milioane care vizau cofinanțarea unor proiecte europene.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va pierde 310,4 milioane de lei iar  Ministerul pentru Mediul de Afacerin243 milioane lei. Vor pierde, de asemenea, bani, Secretariatul General al Guvernului -143,6 milioane lei. Ministerul Apelor și Pădurilor-138,9 milioane lei, Ministerul Transporturilor -128,8 milioane lei, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară – 106,5 milioane lei.

 

Bugetul STS, redus

Bugetul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) a fost redus cu 71,66 milioane lei, potrivit proiectului rectificării bugetare publicat, ieri, de Ministerul Finanţelor. Totodată, bugetul Serviciului Român de Informaţii (SRI) a crescut cu 396,5 milioane lei. Bugetul Serviciului de Informaţii Externe (SIE) a fost majorat cu 47,15 milioane lei, iar bugetul Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP) cu 42,87 milioane lei.

 

Bani mai mulți pentru baronii locali

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice va primi 970,5 milioane lei la rectificarea bugetară, propunere care are în vedere asigurarea a 1.500 milioane lei pentru PNDL, anunță Ministerul Finanțelor.

PNDL este un program pentru proiecte locale, inițiat încă din perioada în care Liviu Dragnea era ministru al Dezvoltării Regionale. Fondurile se împart prin ordin de ministru, ceea ce a transformat PNDL într-un fond împărțit pe criterii clientelare pentru a cumpăra bunăvoința baronilor locali. Primarii din toate partidele au criticat dur guvernul Dăncilă în ultimul an pentru că le-a tăiat bugetele. Acum, premierul Viorica Dăncilă alocă sumele cu câteva luni înaintea alegerilor prezidențiale, pentru că are nevoie de sprijinul baronilor locali din PSD în vederea scrutinului de la sfârșitul anului.

La rectificarea bugetară va crește și suma alocată Ministerului Finanțelor, cu 2,2 miliarde de lei. De asemenea, Ministerul Muncii va primi în plus 326,4 milioane de lei iar bugetul Ministerului Mediului va fi suplimentat cu 92,2 milioane de lei.

 

PNL critică rectificarea bugetară

Liberalii solicită Guvernului să retragă proiectul de rectificare bugetară, susţinând că este “un buget fals”, potrivit purtătorului de cuvânt al PNL, Ionel Dancă.

El subliniază că rectificarea bugetară se bazează pe încasări suplimentare “fictive” de aproape 5,5 miliarde de lei, susţinând că acestea se vor dovedi iluzorii la final de an.

Liberalul critică şi declaraţiile ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici.

“Ministrul euforic al Finanţelor Publice, Teodorovici, complet desprins de realitate, îşi imaginează că prin ştergerea datoriilor pentru rău-platnici va avea încasări mai mari la buget cu 1,8 miliarde lei, iar din combaterea evaziunii vor creşte veniturile statului cu 3,6 miliarde de lei în următoarele cinci luni. Realitatea arată că estimările Ministerului Finanţelor Publice de creştere a veniturilor din recuperarea datoriilor bugetare este mai mult decât fantezistă, pentru că, chiar potrivit propriilor raportări, în primele luni ale anului, statul a recuperat de la datornici doar 2% din valoarea restanţelor de 30 miliarde de lei. Cât despre marota îmbunătăţirii colectării şi combaterea evaziunii fiscale până la o creştere a încasărilor cu nu mai puţin de 3,6 miliarde lei nici nu poate fi vorba, pentru că tot Fiscul a recunoscut într-o adresă internă din luna mai că situaţia veniturilor din prima parte a anului este sub nivelul programat şi cerea inspectorilor ANAF măsuri urgente”, afirmă Dancă.

”În ceea ce priveşte cheltuielile bugetare, este o recunoaştere a falimentului pentru administraţiile locale care nu mai au bani de funcţionare şi de realizare a investiţiilor de interes public din cauza jafului făcut de guvernarea PSD – ALDE din banii comunităţilor locale. Fondurile alocate pentru echilibrarea bugetelor locale de 2,9 miliarde de lei nu acoperă nici jumătate din valoarea sumei de 7 miliarde de lei luată de Guvernul Dăncilă din bugetele locale prin diverse măsuri fiscal-bugetare”, mai afirmă Dancă.

Ionel Dancă precizează că rectificarea bugetară trebuie să se bazeze pe date reale şi să “asigure banii pentru întărirea ordinii şi siguranţei publice, să nu taie fondurile de la Educaţie, Sănătate şi Transport, să aloce banii necesari pentru cofinanţarea proiectelor de investiţii cu fonduri europene, să restituie sumele datorate comunităţilor locale de care au fost deposedate în mod abuziv şi să oprească risipa bugetară şi cheltuielile pentru clientela de partid sau pentru sinecurile lor politice”.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă