15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăPoliticăCe înseamnă ”momentul zero” pentru PSD

Ce înseamnă ”momentul zero” pentru PSD

„România are nevoie de un moment zero. Toți trebuie să înțelegem că trebuie să privim înainte, altfel, rămânem prizonierii trecutului”,  a fost mesajul lansat, recent, de președintele PSD Liviu Dragnea. Încă de la lansarea conceptului, acesta a fost definit pe două paliere – juridic și financiar. În plan juridic este vorba de lupta împotriva ”statului paralel”. ”Un astfel de balaur dacă nu e stârpit, iar sistemul nu e reformat în profunzime, lucrurile nu se pot repara. Avem nevoie de un sistem nou, curat, sănătos”, a detaliat liderul PSD.

”România nu are nevoie doar de o reconciliere fiscală, de o reunificare fiscală, de o pacificare fiscală. România are nevoie de o pacificare generală, o pacificare politică, pacificare socială”, a afirmat Dragnea. ”Pacificarea fiscală” e destul de clară, în condițiile în care, într-o altă intervenție, președintele PSD i-a cerut ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, să ințieze un proiect de lege privind amnistia fiscală.

Imediat, Teodorovici a anunţat că Ministerul Finanţelor lucrează la un mecanism de amnistie fiscală, gândit ca ”un stimulent pentru economia românească”. Din declarațiile ulterioare ale oficialilor guvernamentali, a reieșit că Guvernul PSD este dispus să renunțe la 83 de miliarde din cei 100 de miliarde de lei pe care îi are de recuperat de la firme și persoane fizice.

 

Guvernul renunță la 83 de miliarde

 

Astfel, la începutul săptămânii, Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul de lucru al prim-ministrului Viorica Dăncilă, a declarat că măsura amnistiei fiscale este prevăzută în programul de guvernare şi include ştergerea datoriilor unor companii. El a susţinut că la acest moment datoriile persoanelor fizice şi ale companiilor se ridică la 98 de miliarde de lei. ”Recuperăm sub 500 de milioane. 84 la sută sunt nerecuperabili, deci niciodată nu îi mai recuperăm, dar mare parte dintre aceste companii, mai ales cele mari, sunt de stat. Vorbim de câteva zeci de mii de companii şi de câteva sute de mii de oameni, cred că depăşim un milion”, a calculat Darius Vâlcov. În ciuda afirmațiilor sale, programul de guvernare al Guvernului Dăncilă, votat de Parlament, nu are nicio mențiune despre ștergerea datoriilor. Articolul invocat de Vâlcov, prevede că   „restartarea mediului de afaceri” se va face prin ”introducerea planurilor de conformare de la un anumit moment dat, astfel încât toate companiile să aibă asigurat un cadru predictibil pentru viitor, fără a exista teama că anumite greșeli din trecut vor mai putea apăsa asupra activității ulterioare”.

Guvernul va adopta în acest an măsura privind amnistia fiscală dacă aceasta va ajuta economia şi dacă nu vor exista obiecţii din partea Comisiei Europene (CE), în condiţiile în care statul poate recupera doar 17 miliarde de lei din totalul de 100 de miliarde de lei, cât este datoria totală a companiilor şi persoanelor fizice către stat, a anunţat, marţi seara, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Cu alte cuvinte, guvernanții par să fi renunțat, deja, la recuperarea a 83 de miliarde de lei – diferența dintre datoria totală (100 de miliarde) și suma considerată recuperabilă (17 miliarde).  

 

Centenarul și amnistia penală

 

În paralel, oficialii guvernamentali testează terenul pentru amnistia penală. „Moment zero în anul centenar este un moment potrivit pentru toată lumea, pentru că în acel moment zero poate se vor putea spune multe lucruri, care poate astăzi nu se pot spune. Asta e părerea mea, separat de cea de consilier de stat”, a declarat Darius Vâlcov, întrebat dacă Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă privind aministierea şi graţierea unor fapte penale. Mesajul lui Vâlcov a fost cu atât mai interesant cu cât restul liderilor PSD, în frunte cu Liviu Dragnea,  negau orice fel de intenție de a emite o ordonanță de urgență pe această temă.

Ieri, analistul Bogdan Chireac a anunțat la Antena 3 că premierul Viorica Dăncilă urma să îi spună președintelui Klaus Iohannis la întâlnirea de la Cotroceni că vrea un moment zero, un act legislativ pentru amnistie și grațiere. ”Am înțeles că merge la Palatul Cotroceni să-i reamintească prioritățile programului de guvernare al PSD. În contextul acesta, pe lângă problemele economice, sociale, politice, cele legate de Centenar, am înțeles că o să discute, punctual, și chestiunea privind Ordonanța de Urgență sau proiect de lege privind amnistia și grațierea. Oportunitate, poziție politică, încheierea războiului româno-român, în ce condiții s-ar putea face acest lucru. Înțeleg că, dacă s-ar ajunge la un consens, Ordonanța de Urgență nu ar fi dată în două minute, ci proiectul s-ar afla pe site tocmai pentru a fi supus dezbaterii publice”, a declarat, ieri, Bogdan Chirieac. ”Este o chestiune mult mai cuprinzătoare. E un moment T0 în anul Centenarului”, a comentat analistul politic. Aceeași știre să regăsește și pe site-ul condus de Chireac, Dcnews. Informația nu a fost confirmată oficial, comunicatul de presă al Guvernului menționând doar că președintele și premierul au discutat despre preluarea de către România a președinției Consiliului UE. Însă, indiferent de ce au discutat Iohannis și Dăncilă în cele 40 de minute ale întâlnirii, această intervenție este semnificativă din alt punct de vedere. Pentru prima dată un post de televiziune și un site apropiate de PSD recunosc, cu subiect și predicat, că se discută de amnistie și grațiere. Anterior, atât moderatorii cât și invitații postului caratecterizaseră subiectul drept ”fake news”. Inclusiv trimiterea la programul de guvernare este semnficativă. În programul Guvernului Dăncilă, votat de Parlament, a fost strecurată o frază plină de ambiguități: ”Și în sistemul judiciar vom aplica aceleași principii descrise la mediul de afaceri, în sensul în care, vom susține necesitatea dezbaterii și adoptării unui moment de reînceput înaintea intrării în anul centenar”.

 

Comunicat:Iohannis și Dăncilă au discutat despre șefia UE

Klaus Iohannis s-a întâlnit, ieri, cu premierul Viorica Dăncilă la Palatul Cotroceni.

Potrivit unui comunicat emis de Guvern, Premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Klaus Iohannis au discutat pe tema Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, atât în ceea ce priveşte stadiul pregătirii dosarelor, cât şi referitor la aspectele tehnice, de infrastructură şi program. Întâlnirea premierului Viorica Dăncilă cu preşedintele Klaus Iohannis s-a încheiat miercuri după aproximativ 40 de minute. Conform Executivului, ”au fost trecute în revistă priorităţile incluse în Programul de lucru al Preşedinţiei Române la Consiliul UE şi s-a discutat pe marginea calendarului acţiunilor pe care Guvernul are în vedere să le organizeze în prima parte a anului viitor”.

De asemenea, a fost evidenţiat obiectivul României de a contribui, de o manieră constructivă, la definirea şi promovarea interesului comun european, la asigurarea unităţii şi coeziunii între statele membre precum şi la reapropierea cetăţenilor de Uniunea Europeană. Întâlnirea preşedintelui cu premierul a avut loc la solicitarea şefului statului, în contextul informaţiilor privind posibilitatea adoptării unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului privind amnistierea şi graţierea unor fapte penale. Marți, Executivul nu a avut în discuţie un astfel de act normativ privind legislaţia penală. Joi va avea loc o nouă şedinţă de Guvern a cărei agendă nu a fost, încă, anunțată.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

VIDEO REZUMAT. Emoții pentru moldoveni. Lupta la retrogradare, din ce în ce mai “tăioasă”

Într-o confruntare tensionată din cadrul etapei cu numărul șase din play-out-ul Superligii Românești, echipa Universitatea Cluj a reușit să obțină o victorie prețioasă cu...

Ciolacu: Gabriela Firea va câștiga alegerile pentru Primăria Capitalei cu sau fără Piedone în cursa electorală

Premierul Marcel Ciolacu s-a declarat convins, miercuri, că preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, va câştiga alegerile pentru Primăria Capitalei, indiferent dacă Cristian Popescu Piedone...
Ultima oră
Pe aceeași temă