Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ce cred tinerii despre instituții și partide

Ce cred tinerii despre instituții și partide

Tinerii au încredere în Armată, școală sau Biserică dar nu și în Guvern sau Parlament. USR este considerat partidul care apară cel mai bine interesele tinerilor, dar majoritatea respondenților nu au încredere în niciun partid.

Romulus Georgescu 0 comentarii

Actualizat: 11.02.2019 - 14:47

Armata, școala și Biserica se bucură de încrederea tinerilor, potrivit unui sondaj realizat de IRES la comanda Ministerului Tineretului și Sporturilor, care vizează categoria 14-35 de ani.  Astfel, în cazul Armatei 28% au foarte multă încredere iar  27% multă încredere.  Un procent de 23% au doar într-o anumită măsură încredere în această instituție, iar 10% au încredere în mică măsură. Doar 6% au răspuns că nu au încredere deloc în Armată.

În ceea ce privește școala, 25% au foarte multă încredere iar 28% multă încredere, în timp ce 27% au doar parțial încredere. 10% au încredere în mică măsură, iar 5% au răspuns ”deloc”.

În cazul Bisericii, 28% au încredere în foarte mare măsură, 10% în mare măsură iar 17% într-o oarecare măsură. 14% dintre respondenți au încredere în mică măsură iar 26% deloc. 

Situația se schimbă radical atunci când vine vorba de instituții și partide politice. Astfel, 61 % dintre cei intervievați nu au deloc încredere în partidele politice, 18% au încredere în mică măsură, 11% într-o oarecare măsură, 2% încredere multă și 2% încredere foarte multă. În cazul Guvernului, 56% dintre respondenți spun că nu au încredere deloc, 17% au încredere în mică măsură, 13% într-o oarecare măsură, 6% au multă încredere iar 2% au foarte multă încredere. Atunci când vine vorba de Parlament, 55% nu au încredere deloc, 20% au încrede în mică măsură, 13% într-o oarecare măsură, 5% în mare măsură și doar 2% au foarte multă încredere.

 

Topul partidelor

Atunci când sunt întrebați care este partidul care le apără interesele, doar 32% consideră că există o astfel de formațiune. Dintre cei care au indicat o astfel formațiune, 22% au indicat USR, în timp ce 16% au răspuns că interesele lor sunt apărate de PNL, iar 14% dintre cei intervievați au indicat PSD. Potrivit sondajului,  5% au indicat Mișcarea România Împreună. În perioada în care a fost realizat sondajul, aceasta era denumirea avută în vedere pentru partidul său de fostul premier Dacian Cioloș. Cum procedura de înscriere s-a amânat, Cioloș a preluat alt partid – PLUS. Celalte partide au procente nesemnificative de încredere: ALDE 3%, PMP -1 %, UDMR – 1%.

De altfel, 33% din cei intervievați declară că nu sunt interesați de viața politică din localitatea lor, 21% sunt interesați în mică măsură, în timp ce 28% sunt interesați într-o oarecare măsură. 9% sunt interesați îm mare măsură iar 4% în foarte mare măsură. Când vine vorba de politica la nivel național, 25% nu sunt itneresați, 24% sunt interesați în mică măsură, 27% într-o oarecare măsură, 15% în mare măsură, 5% în foarte mare măsură.

65% dintre cei intervievați susțin că au participat la alegeri în ultimii ani, în timp ce doar 40% au participat la referendum. 25% au răspuns că s-au implicat în activități electorale – mitinguri politice, semnare de petiții, lipit afișe. 22% din cei intervievați au participat la acțiuni de protest, iar 42% s-au implicat în ac tivități de voluntariat.

Sondajul a fost realizat de IRES la comanda Ministerului Tineretului și Sporturilor, în perioada noiembrie-decembrie 2018. Au fost intervievați 1600 de subiecți cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani. Marja de eroare este de 2,45%.

Comentarii