12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăCe așteaptă PSD de la Tudorel Toader

Ce așteaptă PSD de la Tudorel Toader

Președintele PSD Liviu Dragnea îi acordă lui Tudorel Toader două săptămâni pentru a emite ordonanțele de urgență din domeniul justiției. ”Da, sper ca doar în luna martie să mai discutăm despre aceste subiecte parazite”, a spus Liviu Dragnea, la finalul unei ședințe a Biroului Permanent al PSD. Social-democrații au amânat luarea unei decizii în ceea ce-l privește pe Tudorel Toader, deși, inițial, afirmaseră că soarta ministrului Justiției va fi tranșată în această reuniune. Liderul social democrat spunea în urmă cu câteva zile că vrea ca aceste subiecte despre ordonanțe să ia sfârșit în cel mult două săptămâni: “Eu nu cer o ordonanţă anume, vreau doar coerenţă şi asumare de responsabilitate, într-un fel sau altul. Deci vreau ca în maxim două săptămâni de zile să închidem discuţiile despre aceste subiecte – se dau sau nu se dau, dar lumea să ştie”, a punctat Dragnea.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat ieri că nu a văzut textul niciunei ordonanţe de urgenţă în domeniul Justiţiei, contrar afirmaţiilor lui Tudorel Toader care spunea că le-a transmis, dar oportunitatea emiterii lor nu este la nivel de ministru al Justiţiei. ”Nu am văzut textul ordonanţei pe niciuna dintre cele două subiecte”, a spus premierul Viorica Dăncilă. Pe de altă parte, premierul a susținut că va face o analiză pe fiecare domeniu a îndeplinirii programului de guvernare, care va conţine şi foi de parcurs pentru lucrurile neîndeplinite încă.

 

Temele ordonanțelor

Potrivit unor surse din PSD, dacă nu va emite cele trei ordonanțe de urgență solicitate de conducerea partidului, Tudorel Toader ”va pica evaluarea” și ar putea fi remaniat.

Cele trei ordonanțe de urgență vizează protocoalele SRI, completele de cinci judecători și modificarea Codului penal. ”Eu îmi doream de la domnul ministru să ne precizeze foarte clar dacă acele decizii ale Curții Constituționale care vizează fie completele de cinci, fie protocoalele fie, Codurile Penale pe care noi ni le-am asuma că le vom adopta în cel mai scurt timp, dumnealui dorește să le pună sau nu în practică. Dorința noastră este ca acele articole declarate constituționale să fie adoptate prin OUG iar acele care au probleme de constituționalitate le modificăm în concordanță cu deciziile Curții iar cele declarate neconstituționale le eliminăm. Eu așteptam de la ministru să ne dea o dată limită până la care va adopta articolele constituționale, nu-i cerem altceva”, a sintetizat Florin Iordache așteptările PSD.

O ordonanță referitoare la protocoalele SRI ar anula sau duce la rejudecarea dosarelor penale judecate sau pe rol care au avut la baza probele obținute în baza protocoalelor. O a doua ordonanță de urgență, dorită de Liviu Dragnea, în mod special, potrivit surselor citate, se referă la contestația în anulare a sentințelor date de completurile de cinci judecători în perioada 2014-2018. Cea de-a treia ordonanță este cea referitoare la Codurile Penale, fiind vorba, printre altele de dezincriminarea abuzului în serviciu.

                             

Ezitările lui Toader

Tudorel Toader nu dorește să-și asume singur actele normative și cere ca forurile de conducere ale PSD să ia o decizie politică în acest sens. De altfel, la nivel oficial ministrul Justiției a declarat în repetate rânduri că decizia aparține factorului politic. Tudorel Toader a afirmat săptămâna trecută, la dezbaterea moţiunii simple pe Justiţie, că a transmis mai departe textele ordonanţelor. „Proiectul de Ordonanţă pentru modificarea Codului penal în acord cu deciziile CCR şi transpunerea directivei privind confiscarea extinsă a fost trimis în iulie pe 17 de la Guvern la Parlament. Între timp, proiectul de ordonanţă a fost actualizat, adică îmbunătăţit şi cu alte soluţii ce fuseseră neconstituţionale. Eu ca ministru – împreună cu colegii mei de la direcţia de elaborare – redactăm proiectele. Şi le-am redactat, v-am spus. Dar momentul, oportunitatea promovării proiectului de ordonanţă sau de lege nu este în sarcina mea.  Oportunitatea nu e a mea ca ministru al Justiţiei”, a spus Tudorel Toader.

 

Oprișan, avocatul lui Toader

 

La reuniunea de ieri a social-democraților, Tudorel Toader și-a găsit și un apărător în persoana vicepreședintelui PSD Marian Oprișan. ”Tudorel Toader e un profesionist. Știe drept foarte bine, e profesor universitar, a arătat că știe cu ce se mănâncă Justiția. Dacă e nevoie de mai multă determinare, doamna prim-ministru trebuie să facă o analiză. Există o singură restanță și eu cred că se lucrează la ea. Este vorba de punerea în vigoare a articolelor declarate neconstituționale de Curtea Constituțională”, a declarat Marian Oprișan. Întrebat dacă Toader ar trebui remaniat sau dacă ar trebui să demisioneze din funcţie, Oprişan a susţinut că ”asta e poveste de adormit copiii”.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă