27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăPoliticăCe are de spus Iohannis despre scandalul de la DNA și despre...

Ce are de spus Iohannis despre scandalul de la DNA și despre Kovesi: DNA face o treabă bună

UPDATE 20,40: “Momentan, sincer, nu am motive de revocare. Dar este posibil să existe motive pe care eu nu le cunosc dar le cunoaște ministrul Justiției. În acest caz, el va veni la mine cu o propunere, extrem de bine motivată, de revocare, dacă ar solicita așa ceva”, a spus Klaus Iohannis, răspunzând la întrebarea dacă o va revoca sau nu pe Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA.

——————————————–

UPDATE 20,35: Șeful statului a precizat că a avut, joi, o întâlnire cu Liviu Dragnea și cu Viorica Dăncilă. Întrebat cu care dintre ei a vorbit mai mult despre DNA, Klaus Iohannis a răspuns astfel: “Despre Ministerul Justiției am vorbit cu doamna premier, în mod natural”.

——————————————–

UPDATE 20,25: Premierul Viorica Dăncilă l-a anunțat pe șeful statului că i-a dat mână liberă ministrului Justiției, Tudorel Toader, să rezolve situația de la DNA, a precizat, joi seară, președintele Iohannis.

———————————————

UPDATE 20,20: “Direcția Națională Anticorupție și conducerea DNA fac o treabă bună”, a susținut, joi seară, președintele Klaus Iohannis.

“Niște penali fac o încercare disperată să discrediteze activitatea DNA”, a argumentat șeful statului.

————————————————-

Joi seară, la ora 20,15, președintele Iohannis a transmis că va face prima lui declarație publică în legătură cu situația de criză de la DNA.

Scandalul de la DNA a “explodat” duminică, pornind de la o serie de înregistrări video prezentate la postul Antena 3 și de la o serie de declarații ale fostului deputat PSD Vlad Cosma și a sorei sale, actuala deputată Andreea Cosma.

Ministrul Justiţiei a fost chemat de urgenţă din Japonia, de premierul Viorica Dăncilă, și s-a întors în România pentru a participa la ședința de Guvern de joi.

Înainte de şedinţa de guvern de joi, premierul a avut o discuţie cu ministrul Tudorel Toader pe această temă, a confirmat Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Executivului. 

„Domnul ministru Tudorel Toader va vorbi de argumentele pe care le-a luat în calcul. Dar îi voi solicita să aibă o declaraţie în ceea ce priveşte decizia dumnealui, după ce vom avea o discuţie în prealabil”, a declarat Viorica Dăncilă miercuri. Întrebată dacă Toader ar trebui să discute despre situaţia din DNA şi în coaliţie, Dăncilă a răspuns că, în primul rând, ministrul Justiţiei ar trebui să discute cu ea.  „Nu cred că pot eu să spun dacă cineva poate sau nu mai poate conduce DNA. Pentru mine este important că cetăţenii trebuie să aibă în continuare încredere în instituţiile statului, trebuie să aibă încredere în justiţie, nu trebuie să vorbim despre întreaga justiţie, să acuzăm întreaga justiţie, dar trebuie să redăm credibilitatea oamenilor în justiţie. Eu, ca prim-ministru, sunt îngrijorată şi nu mă simt confortabil, aşa cum am spus, în momentul în care am văzut că pot fi făcute probe pentru un prim-ministru”, a adăugat premierul.

Evoluția scandalului

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, miercuri seara, că nu are motive să își dea demisia din fruntea instituției. Kovesi  a declarat că DNA a acţionat conform legii, nefiind falsificate probe, susţinând că informaţiile din ultima perioadă reprezinta un atac care vizează îngenuncherea statului român şi umilirea societăţii. Legat de Vlad Cosma, cel de la care a pornit informaţia privind falsificarea de probe, Kovesi a declarat că, după condamnarea în primă instanţă, membrii familiei Cosma vizaţi de anchetă au încercat să obţină un act care să-i ajute la reducerea pedepsei. Kovesi a precizat că Vlad Cosma a făcut mai multe denunţuri.

Fostul deputat PSD Vlad Cosma a prezentat, duminică, mai multe înregistrări, acuzând că procurorul DNA Ploieşti Lucian Onea i-ar fi cerut să modifice acte, probe care ar fi fost folosite ulterior în dosarul lui Sebastian Ghiţă.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Ovidiu Hațegan își pune cenușă în cap după gafa comisă în meciul Dinamo – Poli Iași: „Am greșit, n-am realizat gravitatea impactului”

Arbitrul Ovidiu Hațegan a explicat decizia luată în minutul 29 al partidei Dinamo 1948 – Politehnica Iaşi, disputată duminică, 14 aprilie, pe stadionul din...

Președintele polonez Duda ar urma să se întâlnească cu Trump

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că s-ar putea întâlni cu Donald Trump în timpul unei vizite la New York săptămâna aceasta, în timp...
Ultima oră
Pe aceeași temă