15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăConsiliul Europei analizează cererea PNL de intervenție a Comisiei de la Veneția...

Consiliul Europei analizează cererea PNL de intervenție a Comisiei de la Veneția pe legile justiției

La şedinţă ar urma să participe preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Simona Marcu, Thomas Markert, secretar al Comisiei de la Veneţia, şi Gianluca Esposito, secretar executiv al GRECO.

În 29 martie, PNL a trimis o scrisoare Comisiei juridice şi pentru drepturile omului din APCE prin care a solicitat să sesiseze Comisia de la Veneţia cu privire la legile justiţiei, iar luni acest subiect a fost dezbătut în comisie.

Joi, solicitarea va fi discutată şi în Comisia de monitorizare a APCE, în prezenţa preşedintelui CSM, Simona Marcu, dar şi a lui Thomas Markert, secretar al Comisiei de la Veneţia şi a lui Gianluca Esposito, secretar executiv al GRECO.

“Nici eu şi nici PNL nu dorim să înceapă o procedură de monitorizare a României, dar ar fi un lucru extraordinar dacă s-ar decide sesizarea Comisiei de la Veneţia pentru a fi emis un aviz în ceea ce priveşte legile justiţiei. Asta am cerut, noi asta vom urmări şi mâine (joi – n.r.). Vom vedea ce va fi mai departe, pentru că impresia lăsată în toată Europa de ceea ce face PSD la Bucureşti este una extrem de negativă”, a declarat senatorul PNL Alina Gorghiu.

Şi Asociaţia Forumul Judecătorilor din Romania a solicitat Adunării Parlamentare a Consiliului Europei sesizarea Comisiei de la Veneţia asupra legilor justiţiei. “Urmare acestor demersuri, joi, 26 aprilie, la Strasbourg vor avea loc consultări cu autorităţi relevante, fiind invitat şi Consiliul Superior al Magistraturii, prin preşedintele său”, a transmis Forumul Judecătorilor.

Cele trei legi ale justiţiei – Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) – au fost adoptate în 26 martie pentru a doua oară de către Parlament după ce, iniţial, PNL le-a contestat, iar CCR a decis că unele articole sunt neconstituţionale.

Printre cele mai importante modificări la legile Justiţiei se află eliminarea preşedintelui României din numirea conducerii ICCJ şi corelarea prevederii din legea 303/2004 cu legea 317/2004.

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă