27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăPoliticăCCR va discuta în 12 septembrie sesizarea preşedintelui Iohannis

CCR va discuta în 12 septembrie sesizarea preşedintelui Iohannis

“Cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre prim-ministrul României şi preşedintele României, formulată de preşedintele României la data de 3 august 2018 şi care constituie obiectul Dosarului nr.1235E/2018, va fi dezbătută în şedinţa de judecată din data de 12 septembrie 2018, ora 12.00”, a anunţat, marţi, Curtea Constituţională.

Marţi a fost termenul până la care au putut fi trimise la Curtea Constituţională punctele de vedere privind conflictul juridic preşedinte-premier după sesizarea lui Klaus Iohannis, care a contestat desemnarea lui Paul Stănescu pentru conducerea operativă a Guvernului pe durata absenţei Vioricăi Dăncilă, în perioada 6 – 13 august.

În 3 august, Klaus Iohannis a transmis preşedintelui Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre prim-ministru şi preşedinte, şeful statului contestând desemnarea lui Paul Stănescu pentru conducerea operativă a Guvernului pe durata absenţei Vioricăi Dăncilă. 

Iohannis afirmă că prin desemnarea unui alt membru al Guvernului să exercite atribuţiile prim-ministrului, Viorica Dăncilă şi-a arogat o atribuţie care, potrivit Constituţiei, aparţine altei autorităţi publice, respectiv şefului statului.

Şeful statului menţionează că atribuţia preluată de Stănescu este “conducerea operativă a activităţii Guvernului României”, afirmând că această noţiune “nu se regăseşte în Constituţie şi nici nu beneficiază de o definiţie legală”.

Preşedintele aminteşte că statutul constituţional al prim-ministrului de a conduce Guvernul şi de a coordona activitatea membrilor acestuia îi conferă o autoritate de necontestat în interiorul Guvernului, legiuitorul stabilind că atunci când în Cabinet nu se poate ajunge la consens, deciziile sunt luate de către prim-ministru.

 

Cele mai citite

Primirea României în Schengen este prezentată de Comisia Europeană drept “recomandare” pentru anul 2025

Comisia Europeană recomandă Consiliului UE, cu privire la situația Spațiului Schengen, "să ia o decizie finală și să stabilească o dată adecvată pentru ridicarea...

Partidul Democrat din Italia lansează un manifest pentru alegerile europene

Opoziția italiană încearcă din răsputeri să se impună într-un ciclu electoral în care partidele de dreapta aflate la putere în țară speră să obțină...

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...
Ultima oră
Pe aceeași temă