18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăPoliticăCCR grăbește debarcarea lui Kövesi

CCR grăbește debarcarea lui Kövesi

Decizia şi motivarea soluţiei date în cazul conflictului instituţional preşedinte-ministrul Justiţiei, în ceea ce priveşte revocarea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, ar putea fi finalizate joi, de către Curtea Constituţională (CCR),  potrivit unor surse din cadrul instituției. Inițial, au apărut informații potrivit cărora motivarea va fi citită în public, dar, ulterior, s-a decis ca decizia să fie citită cu ușile închise. Indiferent de modalitatea de prezentare, discuțiile din cadrul CCR preconizează oficializarea documentului mult mai devreme de termenul de 30 de zile prevăzut de lege pentru publicarea motivării. Reamintim că decizia CCR a fost luată miercurea trecută. Odată prezentată motivarea, documentul poate fi publicat rapid în Monitorul Oficial care se află în subordinea Guvernului și va trece în subordinea Camerei Deputaților, printr-o lege care a primit, ieri, undă verde de la CCR.

Din momentul publicării în Monitorul Oficial, decizia privind revocarea Laurei Codruța Kövesi devine obligatorie pentru președintele Klaus Iohannis, care, potrivit comunicatului CCR, trebuie să emită decretul de revocare. Însă, comunicatul CCR nu conține niciun termen în care șeful statului trebuie să emită decretul de revocare.

 

Va citi motivarea până o va înțelege

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că nu se pronunţă în privinţa revocării şefei DNA decât după ce va primi motivarea CCR şi o va citi cu foarte mare atenţie. „Aștept motivarea Curţii, pe care o vom citi până o înţelegem sau până înţelegem ceva din ea, după care voi comunica ce trebuie făcut sau ce voi face eu mai exact”, a afirmat preşedintele. Klaus Iohannis a menţionat că decizia CCR aparent vorbeşte doar despre o chestiune foarte concretă, de revocare sau nerevocare a procurorului-şef al DNA, dar, în realitate, se referă la mai multe teme. „Bunăoară, statutul procurorilor. Eu personal sunt convins şi voi acţiona în consecinţă, evident că procurorii trebuie să fie independenţi, procurorii în niciun caz nu trebuie să fie controlaţi politic, procurorii nu pot fi în subordinea unui politician, fie el şi ministru. În consecinţă, orice am face noi în România ca stat, trebuie să se asigure independenţa procurorilor pentru a garanta în definitiv o justiţie independentă”, a subliniat şeful statului.

Preşedintele a precizat că, într-adevăr, în Constituţie este un articol care spune că procurorii funcţionează sub autoritatea ministrului Justiţiei. ”Eu înţeleg acest lucru în felul următor: ministrul are sau cel puţin ar trebui să aibă o autoritate în domeniu şi să folosească această autoritate pentru a apăra independenţa procurorilor, pentru a-i apăra chiar pe procurori în dezbaterea publică, fiindcă munca procurorilor este extrem de dificilă. Deci, autoritatea ministrului ar trebui să fie orientată spre înlesnirea muncii procurorilor. În absolut niciun caz autoritatea ministrului din articolul din Constituţie nu înseamnă şi nu poate să însemne că procurorii sunt în subordinea ministrului. Deci, oricine şi orice ar spune nu-i poate plasa pe procurori în subordinea unui politician”, a afirmat preşedintele Iohannis.

 

Iohannis nu se teme de suspendare

Întrebat dacă ia în calcul să nu dea curs unei decizii a Curţii Constituţionale, Klaus Iohannis a replicat: „Eu iau în calcul să respect statul de drept din România, să-l întăresc, să am grijă atâta cât pot să rămână procurorii independenţi, cu respectarea, evident, a Constituţiei”. Chestionat, de asemenea, dacă ia în calcul organizarea unui referendum pentru o consultare pe această temă, preşedintele a răspuns: „O decizie a CCR nu poate fi discutată prin referendum. Prin referendum pot fi discutate problemele din punct de vedere al construcţiei statului, dar în domeniu statul are o abordare foarte clară de mai mult de 10 ani încoace, şi anume independenţa procurorilor şi nesubordonarea politicului. Acest lucru este foarte bine ancorat în justiţia românească şi nu cred că trebuie supusă acum această problemă unei consultări populare, dar sigur vedem, din păcate, că sunt tot mai mulţi politicieni care oarecum pun sub semnul întrebării anumite aspecte ale independenţei justiţiei şi, dacă va fi nevoie, putem să convocăm un referendum pe această temă”. Șeful statului a susținut că nu se teme de o eventuală suspendare. ”Am observat că foarte mulţi sunt preocupaţi de suspendare. Pot să vă spun că eu nu. Nu există niciun motiv de suspendare şi nu mi-e teamă de niciun fel de încercare de suspendare”, a afirmat Klaus Iohannis. O serie de lideri locali ai PSD au invocat posibilitatea suspendării șefului statului, dacă el va refuza să o revoce pe Laura Codruța Kövesi. 

 

CCR, îndemnată să respecte propriile decizii

Preşedintele Klaus Iohannis s-a referit, ieri, la situaţia în care se află un judecător al CCR, Petre Lăzăroiu, care este în al zecelea an de mandat, deşi chiar Curtea a stabilit că este neconstituţional ca un judecător să depăşească nouă ani de mandat. Preşedintele a spus că, prin tolerarea acestei situaţii, CCR s-a pus singură în situaţia să-i fie chestionată respectarea supremaţiei Constituţiei. ”În cazul în care mandatul unui judecător constituţional se termină, acest lucru se constată de preşedintele Curţii, nu de preşedintele României, iar dacă sunt alte cauze pentru care trebuie să se termine mandatul unui judecător constituţional, această decizie se ia în plenul Curţii”, a fost mesajul președintelui Iohannis prin care i-a cerut șefului CCR, Valer Dorneanu, să intre în legalitate.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă