25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăPoliticăCâți bani primesc partidele de la bugetul de stat

Câți bani primesc partidele de la bugetul de stat

Potrivit proiectului de buget pe anul 2019, partidele politice urmau să primească o sumă de aproape 400 milioane de lei. Suma a fost prevăzută de bugetul elaborat de Darius Vâlcov, cu aprobarea lui Liviu Dragnea. Ulterior, Comisiile de buget ale Parlamentului au adoptat, un amendament inițiat de Liviu Dragnea care prevede ca 140 de milioane de lei să fie tăiați din bugetul Autorității Electorale Permanente, finanțarea partidelor. Suma urmează să fie direcționată către ministerul Educației. Chiar și după aprobarea amendamentului partidele vor primi, în 2019, 256 milioane de lei, față de 14,5 milioane de lei cât primeau în 2016, înainte de câștigarea alegerilor de către PSD.

Cum a fost posibil? Până în 2017, în funcţie de scorul obţinut la alegerile locale şi parlamentare, partidele primeau o sumă cuprinsă între 0,01% şi 0,04% din „veniturile prevăzute în bugetul de stat“. Astfel, în 2016, partidele politice au primit o subvenție totală de 14,5 milioane de lei (adică 0,013% din veniturile bugetare ale acelui an).  În 2017, toate formaţiunile politice care au trecut pragul electoral au primit împreună 32 milioane de lei (adică 0,03% din veniturile bugetare ale acelui an).

Ulterior, însă, politicienii au ajuns la concluzia că legislația în vigoare le îngrădește mișcările. În luna noiembrie 2017, în Comisia Juridică a Senatului, senatorul PSD Marian Pavel a propus ca procentul destinat partidelor să nu se mai calculeze din veniturile prevăzute la bugetul de stat, ci din Produsul Intern Brut (PIB). Or, PIB este mai mare comparativ cu veniturile bugetului de stat. Să luăm drept reper anul 2018, când a început să se aplice noua lege. Veniturile bugetare proiectate pentru 2018 au fost estimate la 287,5 mld. lei, respectiv 31,7% din PIB.

 

Creșteri spectaculoase

Amendamentul propus de Marian Pavel a fost adoptat de plenul Senatului, iar la Camera Deputaţilor, forul decizional, PNL a votat pentru, alături de PSD şi ALDE. Singurul partid care a votat împotrivă a fost USR. Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis şi a intrat în vigoare pe 18 ianuarie 2018. Astfel, anul trecut, potrivit noului mod de calcul, partidele au primit 170  milioane de lei, de cinci ori mai mult decât în 2017. Banii sunt împărțiți de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) în funcție de rezultatele obținute de partide la alegerile parlamentare și locale din 2016. În 2018 PSD a obținut o subvenție de 96,8 milioane de lei, din cele 170 de milioane acordate tuturor partidelor parlamentare, iar PNL- peste 44 milioane de lei. USR a primit 13 milioane de lei, ALDE – 9,68 milioane de lei, PMP – 6,3 milioane de lei.

În bugetul pe anul 2019, pe baza unei estimări-record a PIB-ului, Guvernul a prevăzut pentru partide aproape 400 milioane de lei. Așa cum menționam, în urma unui amendament votat de Parlament, 140 de milioane de lei au fost transferați la sănătate. Astfel, partidele au rămas cu 256 de milioane de lei.

În 2019, doar în lunile ianuarie și februarie toate partidele parlamentare au primit 26,3 de milioane de lei, potrivit datelor AEP. Astfel, PSD a primit 15,2 de milioane de lei în cele două luni de zile. Reamintim că, în 2016, subvenția pe un an întreg pentru toate partidele a fost de 14,5 de milioane de lei. Având cele mai bune rezultate la alegeriel parlamentare și locale din 2016, PSD va primi mai mult de jumătate din cei 256 de milioane de lei alocați partidelor în 2019. De asemenea, PNL a obținut 6,9 de milioane de lei de la bugetul de stat, doar în ianuarie și februarie. USR a încasat două milioane de lei, iar ALDE în jur de 1,5 de milioane. În fine, PMP a obținut aproape un milion de lei.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Rotiri gratuite la cazino. Chiar sunt gratuite? Cum le activezi și ce câștiguri poți obține

Rotirile gratuite fac parte din campaniile promoționale pe care operatorii de cazino online din țara noastră le desfășoară constant. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea să...

Statul Qatar va avea investiții în România de 15 miliarde de euro, anunță premierul Ciolacu

Vizita premierului Marcel Ciolacu în Qatar, în perioada 16 aprilie-17 aprilie 2024, are ca principal obiectiv "dezvoltarea în România a unor proiecte de investiții...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...
Ultima oră
Pe aceeași temă