Cătălin Rădulescu (Foto: youtube)

Cătălin Rădulescu propune suspendarea lui Iohannis timp de șapte zile. Care e scopul acestei decizii

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a declarat că va propune, în Comitetul Executiv al partidului, suspendarea lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al României pentru o perioadă de 7 zile, informează, duminică, Mediafax.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 20.01.2019 - 23:54

Deputatul Rădulescu propune această suspendare a lui Iohannis pentru ca, în acel interval de șapte zile, persoana care deţine interimar funcţia de șef al statului să semneze pentru numirea miniştrilor în posturile vacante ale guvernului Dăncilă.

„Dacă mă invită în Comitetul Executiv o să propun acest lucru (suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis – n.r.). Trebuia suspendat de vreo 2 ani de zile. Deci un preşedinte care nu respectă Constituţia României şi îşi bate joc şi de Constituţie şi de Parlament şi, în general, de ce hotăresc cetăţenii într-un anumit moment, că îi place că nu îi place aceasta este hotărârea poporului român. În momentul în care dânsul refuză nejustificat anumite chestiuni sau în interesul propriu, cum a fost cu procurorul general sau numirea şefei de la DNA, sigur că atunci, conform Constituţiei trebuie să iei o decizie. Şi atunci eu voi propune suspendarea, cu un termen de 7 zile, am zis eu că este un termen rezonabil, în care cel care se duce şi îl înlocuieşte să poată să facă ceea ce ar fi trebuit să facă dânsul conform Constituţiei”, a afirmat Cătălin Rădulescu, duminică, pentru MEDIAFAX.

Deputatul PSD a adăugat că în orice ţară europeană civilizată toată lumea ar fi râs de Klaus Iohannis din cauza scrisorii în care i-a transmis premierului Viorica Dăncilă că i-a refuzat pe miniştrii Lia Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici, la Dezvoltare şi Transporturi, pe motiv că documentaţia este incompletă.

„Eu cred că în orice ţară europeană civilizată lumea ar fi râs de el. Cum poţi să spui? Şi acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu procurorul general şi cu numirea şefei DNA. Tot aceleaşi criterii şi prostii pe care le spune? Mai ales că preşedintele acesta consideră ţara aceasta ca pe a şaptea casă a dânsului, ca pe moşia dânsului personală. Nu are nicio treabă cu Constituţia”, a susținut deputatul Rădulescu.

Întrebat ce părere are despre faptul că unii membri PSD susţin că o suspendare i-ar creşte cota electorală preşedintelui Iohannis, Cătălin Rădulescu a spus că demersul suspendării va fi dezbătut în partid şi apoi decis în CEx al PSD.

„În condiţia în care suspendarea aceasta ar fi foarte lungă şi atunci dânsul s-ar victimiza. Că de fapt aceasta e ideea principală că vezi Doamne Iohannis care stă cum stă, adică prost în imaginea populaţiei şi a poporului român, ar câştiga ceea ce îi lipseşte acum. Acestea sunt ideile unor colegi de ai mei de partid. Sigur că trebuie făcută o dezbatere în cadrul partidului, normală, firească, să vedem ideile unora, ideile celorlalţi, logica de rigoare a fiecărei idei şi după aceea în Comitetul Executiv să decidă care dintre idei e mai bună”, a explicat deputatul PSD.

Propunerea lui Cătălin Rădulescu apare după ce președintele Klaus Iohannis i-a transmis, joi, premierului Viorica Dăncilă o scrisoare în care explică de ce a refuzat numirile, precizând că documentaţia care însoţeşte propunerile de numire a Olguţei Vasilescu şi Mircea Drăghici ca miniștri la Dezvoltare şi la Transporturi este incompletă.

Potrivit şefului statului, legea prevede un regim juridic diferit pentru membrii Parlamentului şi pentru membrii Guvernului atât în ceea ce priveşte incompatibilităţile, cât şi în ceea ce priveşte condiţiile de exercitare a celor două funcţii de demnitate publică, numai persoana în cauză putând să declare pe propria răspundere că nu se află în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de lege.

Comentarii