15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăPoliticăCât de solidă mai este relația Dragnea-Dăncilă?

Cât de solidă mai este relația Dragnea-Dăncilă?

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut, ieri, o întâlnire în biroul de la Palatul Victoria cu ministrul Justiţiei Tudorel Toader. La finalul întâlnirii, Toader s-a mărginit să spună că nu a fost abordat subiectul demisiei sale din Guvern. Întâlnirea dintre cei doi a avut loc după ce, cu o seară înainte, Viorica Dăncilă a fost criticată de Liviu Dragnea, la pachet cu Tudorel Toader, deoarece au considerat „facultative” deciziile luate în partid. Este vorba despre refuzul celor doi de a adopta modificări în justiție prin ordonanțe de urgență. 

„În partid s-a luat o decizie. Sigur, pentru unii, facultativă: articolele din codurile penale declarate constituţionale să fie adoptate prin ordonanță de urgență”, a spus Liviu Dragnea. În premieră, însă, Dragnea a afirmat că Toader nu ar fi fost singur în demersul său de a-i ”păcăli” pe liderii PSD. „Eu am zis că nu mai vreau să discut, pentru că ne-am lăsat păcăliţi, tot partidul. Cred că domnul Toader ne-a păcălit, nu ştiu dacă o fi singur sau au fost doi… Încă nu ştiu. A făcut-o intenţionat, neintenţionat…”, a comentat Dragnea, la România TV. Liderul PSD a explicat de ce este nemulțumit de ministrul Justiției.  ”Nu poţi să ieşi la începutul anului că adopţi o ordonanţă, ridici scandalul până la cer, stăm sub toate gloanţele, şi din ţară şi din străinătate, pe ceva care vii şi spui la un moment dat «păi nu mai pot să adopt că nu se justifică urgenţa». Şi atunci s-a şi generat un scandal inutil, s-a şi blocat dezbaterea în Parlament şi mulţi oameni zic: «dar până la urmă, nu ăsta a fost planul?»”, a comentat Dragnea.

 

Dăncilă, mai mult plecată

Întrebat dacă, în cele din urmă cele două ordonanţe anunţate de ministrul Justiţiei vor fi adoptate, preşedintele PSD a spus: „nu cred că se adoptă, s-a spus explicit că nu se adoptă”.

Dragnea a fost întrebat dacă Tudorel Toader mai stă în Guvern, el răspunzând: „Habar n-am. Sincer, habar n-am”. La observaţia moderatorului că Viorica Dăncilă a spus că remanierile trebuie să se decidă în partid, inclusiv în privinţa Rovanei Plumb şi a Nataliei Intotero, Dragnea a afirmat ironic: ”Sigur, discutăm în CEx. Chiar nu-mi permit să intru în divergenţă cu dna prim-ministru. Nu cred că este în regulă ca un membru al cabinetului să meargă în campanie folosind infrastructura ministerului”.

Despre eventuala remaniere a lui Tudorel Toader, liderul PSD a spus: „CEx ori dna prim-ministru sau ne anunţă că vrea să-l remanieze, ori colegi din CEx pot spune că vor să fie remaniat. Eu nu o să propun să fie remnaiat Tudorel Toader. Nu pot să mă opun. Când o să ajungem acolo, dacă o să ajungem acolo, discutăm acolo”.

De asemenea, întrebat dacă sunt lucruri care îl nemulțumesc la Viorica Dăncilă, pentru că la nivel de imagine pare acest lucru, Liviu Dragnea a răspuns că „dumneaei a fost plecată din ţară. Eu am fost prin ţară. Nu ne-am mai întâlnit. Ne-am întâlnit doar o jumătate de oră înainte de evenimentul cu NATO de la Parlament”. Realizatorul emisiunii a intervenit și a spus că și la nunta Olguței Vasilescu cu Claudiu Manda. „Da, bine. Zic ultima dată. Astea două întâlniri. Şi la Parlament ne-a spus domnul Toader că nu se justifică urgenţa ordonanţelor pe care le anunţase că vrea să le propună, spunea că sunt la guvern. Eu m-am dus la întâlnirea cu organizaţiile din ţară să discutăm despre campanie, doamna a plecat la guvern”, a completat Dragnea.

 

Decizia, mutată la CCR

Afirmațiile lui Liviu Dragnea au ridicat semne de întrebare legate de relația acestuia cu premierul Viorica Dăncilă. Declarațiile liderului PSD au fost fie catalogate fie ca un semn de ruptură, fie ca o ceartă regizată. Cert este că afirmațiile lui Dragnea au fost făcute într-un context special. Curtea Constituțională (CCR) trebuie să se pronunțe asupra contestației depuse de Florin Iordache pe tema formării completurilor de 3 de la ICCJ, care este decisivă în perspectiva zilei de 15 aprilie, când are loc ultimul termen de judecată în dosarul angajărilor fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Telelorman. Simplul fapt că Liviu Dragnea se bazează mai degrabă pe decizia CCR și nu pe o decizie luată de propriul Guvern sugerează că lucrurile nu sunt perfecte pe axa PSD-Palatul Victoria.

Dragnea nu este singurul lider PSD care a criticat-o pe Dăncilă. Vicepreședintele PSD Marian Oprișan a declarat pentru știripesurse.ro că îi transmite premierului Viorica Dăncilă că articolele din Codul Penal și din Codul de Procedură Penală, modificate de Parlament și declarate constituționale de CCR, nu pot fi negociate cu Frans Timmermans și cu „alți corifei din UE”. Oprișan a adăugat că se justifică urgența modificării de către Guvern a codurilor penale în acord cu deciziile CCR.

 

Toader, abandonat de PSD

În ceea ce-l privește pe Tudorel Toader, social-democrații au anunțat, deja, că nu îl vor susține la moțiunea simplă pe teme de Justiție, depusă de Opoziție. Fostul ministru al Justiţiei Robert Cazanciuc Cazanciuc susţine că există „foarte multe nemulţumiri” ale senatorilor PSD cu privire la activitatea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, iar la moţiunea simplă împotriva acestuia social-democraţii vor vota „potrivit conştiinţei”. „Au fost exprimate în mod public, sunt mai mulţi colegi care şi-au exprimat nemulţumiri pe diverse teme. Eu mi-am exprimat nemulţumirea faţă de un buget extrem de mic de investiţii al Ministerului Justiţiei, faţă de faptul că s-au modificat prin ordonanţă de urgenţă soluţii adoptate în Parlament, faţă de faptul că ministrul Justiţiei nu a dorit să vină, nici la Comisia Juridică, nici la comisiile speciale să dezbată anumite soluţii (…). Sunt foarte multe nemulţumiri ale colegilor”, a spus Cazanciuc.

 

Ce a promis ministrul Justiției

În ianuarie, Tudorel Toader a anunțat că pregătește o ordonanță de urgență privind completurile de cinci judecători care ar urma să redeschidă procese de corupție cu sentințe definitive. A intervenit apoi în discuție o OUG pentru intrarea în vigoare a acelor articole din Codurile penale, modificate anul trecut, care au fost declarate constituționale de CCR. Cea mai importantă dintre prevederi ar fi reducerea termenelor de prescripție. Intrarea în vigoare a acestor două ordonanțe l-ar fi ajutat direct pe Liviu Dragnea în apelul procesului în care a primit o condamnare de trei ani și jumătate cu executare și i-ar fi permis prescrierea condamnării cu suspendare pentru dosarul referendumului.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023, iar cifra de afaceri a ajuns la 1,6 miliarde de lei,...

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...
Ultima oră
Pe aceeași temă