18 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăPoliticăCât costă un comisar european interimar

Cât costă un comisar european interimar

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker îi va audia pe Ioan Mircea Pașcu și Kadri Simson, propunerile României şi Estoniei pentru funcţia de comisar european interimar, a precizat purtătorul de cuvânt al executivului european, Mina Andreeva.

Aceasta a explicat că atribuirea portofoliilor pentru noii comisari interimari ţine de decizia exclusivă a lui Juncker, în funcţie de competenţele candidaţilor propuşi. Astfel, este posibil ca propunerea făcută de premierul Viorica Dăncilă, în persoana lui Ioan Mircea Paşcu, să nu ocupe portofoliul Politicii Regionale, lăsat liber de Corina Creţu, după preluarea mandatului de europarlamentar.

Preşedintele Comisiei Europene s-a opus numirii unor noi comisari invocând costurile bugetare determinate de instalarea lor în funcţie. Înlocuirea unui comisar ar urma să se ridice la un cost de un milion de euro pentru contribuabilul european, având în vedere cheltuielile de instalare, personale şi pentru pensie.

 

Ce a propus Juncker

Propunerea lui Jean Claude Juncker, de a nu înlocui pentru următoarele patru luni cei doi vechi comisari care s-au retras pentru a-și prelua mandatele în Parlamentul European, a fost respinsă de Consiliul UE.

Statele membre ale Uniunii Europene au respins o propunere iniţiată de Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, privind lăsarea vacantă a posturilor comisarilor care au obţinut un loc în Parlamentul European, până la data de 1 noiembrie 2019. Juncker a propus această variantă pentru evitarea costurilor adiţionale generate de înlocuirea Corinei Creţu şi a lui Andrus Ansip, cei doi comisari europeni care au decis să preia locul obţinut în Parlamentul European.

Cinci dintre cei 28 de comisari europeni au fost aleşi membri în Parlamentul European: Corina Creţu (România), Frans Timmermans (Olanda), Andrus Ansip (Estonia), Valdis Dombrovskis (Lituania) şi Mariya Gabriel (Bulgaria).

Jean-Claude Juncker a propus la începutul lunii iunie să nu se efectueze înlocuirea comisarilor, a căror muncă ar fi urmat să fie preluată timp de patru luni de ceilalţi comisari europeni, având în vedere că mandatul Comisiei conduse de Juncker se va termina în data de 1 noiembrie. „Niciun cetăţean nu ar înţelege de ce şefii Guvernelor insistă încă să înlocuiască comisarii”, a insistat Juncker.

 

Propunerea lui Dăncilă

Săptămâna trecută, preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker i-a transferat comisarului Johannes Hahn postul de comisar european pentru Politici Regionale, în contextul demisiei Corinei Creţu.

Premierul Viorica Dăncilă a discutat săptămâna trecută cu președintele Klaus Iohannis despre numirea unui comisar interimar, după demisia Corinei Crețu, și a spus că acesta sprijină acest demers. Dăncilă i-a trimis de asemenea o scrisoare lui Jean Claude Juncker, pentru a-i cere ca România să aibă un comisar interimar.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...
Ultima oră
Pe aceeași temă