13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăCălin Popescu-Tăriceanu, declarații în cardul noii sesiuni plenare a APM

Călin Popescu-Tăriceanu, declarații în cardul noii sesiuni plenare a APM

Această declarașie a fost făcută joi de către preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în discursul rostit la cea de a 12-a sesiune plenară a APM, eveniment care se desfăşoară la Bucureşti.

“Participarea Parlamentului României ca membru cu drepturi depline la Adunarea Parlamentară a Mediteranei, începând cu anul 2017, conferă un plus de legitimitate dezideratului nostru de a fi parteneri de încredere şi furnizori de stabilitate în cadrul ‘familiei extinse’ a statelor Mediteranei, inclusiv prin promovarea intereselor acestui spaţiu în dialogul internaţional şi prin integrarea problematicilor care stau în atenţia APM în cadrul formatelor de cooperare parlamentară şi guvernamentală la care România participă”, a precizat Tăriceanu, în reuniunea care are loc la Palatul Parlamentului.

El a evidenţiat rolul important pe care trebuie să îl aibă diplomaţia parlamentară – acela de a promova valorile comune ale democraţiei.

“În ceea ce ne priveşte, Constituţia României conferă Parlamentului şi, în mod special, Senatului atuul racordării permanente la evoluţiile importante în plan internaţional şi creează premise pentru dezvoltarea unor relaţii de cooperare aprofundată în cadrul şi între diversele organizaţii din care face parte”, a arătat Tăriceanu.

Şeful Senatului de la Bucureşti a adăugat că diplomaţia parlamentară “nu este o diplomaţie a constrângerii, a crizelor, ci o diplomaţie a dialogului şi a consensului”.

“Este o diplomaţie, în zilele noastre, indispensabilă pentru a promova valorile comune ale democraţiei, ale statului de drept, ale dezvoltării durabile şi ale păcii şi stabilităţii în regiune”, a subliniat preşedintele Senatului.

Călin Popescu-Tăriceanu a evidenţiat în alocuţiunea sa şi rolul strategic al mărilor în actuala configuraţie a relaţiilor internaţionale, care “au revenit în prim-planul preocupărilor globale”.

Cea de a 12-a sesiune plenară a Adunării Parlamentare a Mediteranei se desfăşoară joi şi vineri, la Bucureşti. La eveniment participă reprezentanţi ai ţărilor membre ale APM, alături de invitaţi speciali.

Cele mai citite

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...
Ultima oră
Pe aceeași temă