16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăCa alternativă la propunerea lui Iohannis, Parlamentul va vota propria stare de...

Ca alternativă la propunerea lui Iohannis, Parlamentul va vota propria stare de alertă

PSD, ALDE și Pro România, adică actuala Opoziție, care deține majoritatea în Parlament, refuză să voteze prelungirea stării de alertă în forma solicitată de  președintele Klaus Iohannis și de premierul Ludovic Orban.

Ce-i drept, șeful statului a oferit ei însuși o variantă alternativă, cerând Opoziției să sprijne acțiunile Guvernului în vederea combaterii epidemiei de coronavirus. Iar Parlamentul poate oferi acest sprijin nu neapărat prin prelungirea actualei stări de alertă, ci și prin votarea unui alt set de restricții – mai puține decât cele de până acum.

Inițial, PSD dorea să convingă întreaga Opoziție să nu voteze prelungirea stării de alertă. Dar potrivit celor mai recente informații, în urma discuțiilor care se purtau, joi, în paralel, la Guvern și la sediul central al PSD, urmează ca Guvernul să decidă un set de măsuri pentru următoarea lună de stare de alertă (care începe la data de 17 iunie), iar PSD se pregătește să voteze o variantă modificată a actualei stări de alertă.

Decizia Opoziției de a coopera, întrucâtva, cu Guvernul Orban este forțată de evoluția epidemiei de coronavirus în România, care nu este atât de bună cum se spera. După patru zile consecutive de creștere a numărului de cazuri noi de infectare, până joi la ora 13 se consemnau peste 21.000 de cazuri de coronavirus, inclusiv 1369 de decese. Și numai în ultimele 24 de ore, adică după anunțul lui Iohannis că dorește prelungirea stării de alertă, în România s-au confirmat 237 de cazuri noi de infectare cu Covid-19.

“Poate dacă ne pregătim mai bine, nu trebuie să luăm măsuri atât de dure pe cât am luat. Asta o să vedem, dar o formă de stare de alertă, ca să punem să mergem mai departe, va trebui. Care va fi conţinutul ei, cum va fi conţinutul ei, care sunt lucrurile care pot fi scoase, cum am spus achiziţiile directe, care pot să fie scoase şi nu sunt necesare în această fază, se poate discuta la nivel politic să se ajungă la o înţelegere”, declara, acum două zile, secretarul de stat Raed Arafat.

Aceeași idee, a unei soluții politice pentru o problemă de sănătate publică, a fost enunțată, joi, și de medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.

“E nevoie de anumite pârghii care să poată să controleze aceste focare. Dincolo de caracterul administrativ, sigur că e nevoie de decizie politică. Trebuie să existe o decizie politică asumată de cei care au această responsabilitate”

Alexandru Rafila,

Reprezentantul României la OMS

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă