17.5 C
București
luni, 5 iunie 2023
AcasăPoliticăBugetul pe 2023, ajustat la fix cât să ajungă perfect pentru campaniile...

Bugetul pe 2023, ajustat la fix cât să ajungă perfect pentru campaniile electorale

Anul viitor este cel în care partidele politice își fac pregătirea pentru cele patru rânduri de alageri din 2024. Dacă bugetul pe anul viitor a fost votat cu plânsete și nemulțumiri pentru populație, o analiză mai clară arată că cei care l-au întocmit au lucrat bine pentru clasa politică.

Dacă până în acest moment, conform bugetului adoptat pe 2023, primarii sunt nemulțumiți de ce au primit, cu siguranță că ei nu vor rămâne pe dinafară pentru că se fac rectificări bugetare și bineînțeles că primesc și bani europeni cu care să-și ducă proiectele la bun sfârșit.

În schimb, veștile sunt bune pentru instituțiile de casă ale partidelor politice care sunt burdușite de bani pentru anul ce vine. Am făcut o analiză potrivit datelor de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP pentru a vedea care este mecanismul prin care partidele beneficiază de bani de la buget și estimativ despre ce sume este vorba în limita transparenței. Cum se împart banii? În general în funcție de mandatele obținute în Parlament, adică PSD, PNL, USR, AUR, PMP și PRO România sunt cele care beneficiază de buget de la stat. Nu sunt bani puțini, dar niciodată nu este de ajuns. De exemplu, potrivit AEP, PSD a primit anul acesta aproximativ 90 de milioane de lei, PNL aproximativ 75 de milioane de lei, USR aproximativ 34 de milioane de lei, AUR aproximativ 28 de milioane de lei.

AEP informează că pentru luna decembrie 2022, în urma aplicării prevederilor Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, ale Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 10/2016.

PSD are pentru luna în curs o subvenție în valoare de 9.543.798,70 lei pentru luna decembrie 2022, PNL – 8.090.738,24, USR – 4.361.545,77, AUR – 1.931.589,81, PMP – 499.339,48, Pro România în valoare de 360.782,60. Adică potrivit RoAEP, vorbim despre un buget alocat pentru prinicipalele partide doar pentru luna decembrie în valoare de aproape 25 de milioane de lei. De remarcat este că bugetul a fost majorat față de lunile anterioare când au fost plătite subvenții în valoare de 22,2 milioane de lei. Beneficiază de aceste sume lunar, partidele care au obținut minim 3% din voturi la alegerile din 6 decembrie 2020.

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că partidele politice au cheltuit 60,42% din subvenţiile de la bugetul de stat în perioada ianuarie-iunie a anului 2022, iar ponderea cea mai mare în cazul PSD şi PNL au avut-o cheltuielile pentru presă şi propagandă.

„Autoritatea Electorală Permanentă doreşte să vă informeze că, urmare a monitorizării de către Departamentul de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, a informaţiilor referitoare la cheltuielile efectuate de către formaţiunile politice din subvenţiile de la bugetul de stat, conform informaţiilor deţinute, precum şi a celor transmise de partidele politice, în perioada ianuarie-iunie a anului 2022 au fost efectuate cheltuieli în procent de 60,42% din totalul sumelor încasate”, potrivit AEP.

În perioada ianuarie-iunie au fost vărsate în conturile formaţiunilor politice sume în valoare de 124.890.327,26 lei, reprezentând subvenţii de la bugetul de stat. Raportul subvenție, adică bani publici, versus cotizație, banii dați de membri, este de aproape 10:1. La 10 lei încasați de la stat, partidele strâng din cotizații 1 leu.

Pe ce cheltuie partidele banii?

În 2022, social-democrații au ajuns la o sumă record investită în propagandă și presă  de 26,8 milioane de lei, reprezentând 73% din subvenția totală primită anul acesta.

O situație identică se regăsește și la PNL, care au băgat către presă și propagandă mai mult decât dublu față de 2021. Concret, liberalii au reorientat către acest segment 18 milioane de lei (73% din subvenție). USR-ul a cheltuit pentru presă și propagandă 1,5 milioane de lei în 2022, în timp ce PMP a ajuns la 580.000 față de 248.000.

Sumele pentru subvențiile primite de către partidele politice au explodat începând cu 2018, după ce, la jumătatea anului, era promulgată o inițiativă PSD prin care a fost modificată Legea nr.334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale. Astfel, de la „partidele politice primesc anual subvenție de la bugetul de stat”, s-a ajuns la „suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puțin 0,01% și de cel mult 0,04% din produsul intern brut”.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Travel. 20 dintre cele mai bune plaje pentru nudiști din lume

Berlinul a anunțat recent că femeile pot face topless la piscinele publice din capitala germană, în timp ce pe insula Nantucket se poate face...
00:00:47

VIDEO: Ministrul indian al căilor ferate supraveghează locul tragediei

Ministrul căilor ferate Ashwini Vaishaw a vizitat duminică (4 iunie) locul celui mai grav accident feroviar din India din ultimele decenii pentru a monitoriza...

Studiu. Aproape 60% dintre români nu ştiu ce responsabilităţi au la locul de muncă

Şase din zece angajaţi (58%) români nu îşi cunosc responsabilităţile la locul de muncă, iar peste două treimi (67%) sunt rar evaluaţi de către...
Ultima oră
Pe aceeași temă