12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăBugetarii, vizați de economiile la buget: Guvernul taie sporuri, vouchere, indemnizații

Bugetarii, vizați de economiile la buget: Guvernul taie sporuri, vouchere, indemnizații

Astfel, Executivul vizează economii de 1,8-2 miliarde de lei din aceste reduceri. Printre tăierile pe care liberalii doresc să le facă se află o plafonare a sporurilor pentru bugetari, precum cel de antenă, eliminarea voucherelor de vacanță pentru anul 2021, eliminarea sporurilor pentru prefecți, reducerea subvenției de transport pentru studenți și a indemnizației de hrană pentru bugetari.

În ceea ce privește voucherele de vacanță, Guvernul va permite cheltuirea celor acordate în 2019 și 2020 și care din cauza condițiilor de pandemie nu au putut fi folosite. În 2021, acestea nu vor fi acordate, iar din 2022, bugetarii vor primi din nou aceste tichete pentru turism. Efortul bugetar pentru acordarea de vouchere într-un an se ridică la aproximativ 1,2 miliarde de lei. 

De asemenea, studenții nu vor mai avea gratuitate nelimitată pentru transport, cum ar fi cel cu trenul, de exemplu, ci vor avea anumite limitatări – un număr standard de călătorii sau un anumit procent de reducere.

Indemnizația de hrană a salariaților din sectorul public, însumând două salarii minime pe an, va fi și ea redusă. Per total, aproape 800 de milioane de lei sunt cheltuiți pentru această indemnizație.

Guvernul plănuiește să obțină economii și din amânarea indexării pensiilor. Acestea se vor mări de abia de anul viitor cu inflația și cu o rată de cel mult 50% din creșterea reală a salariului minim. Pensiile au fost însă majorate începând cu ianuarie 2021.

Coaliția de guvernare va legifera aceste măsuri prin ordonanțe de urgență sau prin amendamente depuse în Parlament asupra mai multor legi în vigoare.

Bugetul intră în dezbatere publică

Înainte de ședința Biroului Politic al PNL, premierul Florin Cîțu a anunțat că Legea bugetului este finalizată şi va fi făcută publică astăzi sau mâine dimineață, cel târziu. Ținta de deficit rămâne asumată la 7 – 7,1%. Legea bugetului ar urma să fie adoptată de Guvern săptămâna viitoare, apoi să intre în dezbaterea Parlamentului până pe 20 februarie.

Cîţu a mai spus și că, deocamdată, nu a primit planurile de restructurare de la companiile de stat cu pierderi. „V-am spus că restructurarea se poate face în două feluri: ori vin ei cu program de restructurare, ori facem cum am făcut anul trecut, limităm subvenţiile numai către companiile care sunt profitabile şi celelalte trebuie să vină cu un plan de restructurare”, a explicat Cîţu.

Premierul a confirmat că va exista o „reducere” a sumelor alocate partidelor, întrebat dacă aceste fonduri vor scădea cu 30%. 

Întrebat despre sporurile din sectorul bugetar, Cîţu a menţionat: „Despre aceste amendamente vorbim, ele există, ori prin ordonanţă, ori vor fi în Parlament, e vorba de o plafonare în acest moment, dar urmează o Lege a salarizării care va lega sporurile de performanţă în sectorul bugetar”.

Potrivit unor surse din PNL, Comisia Europeană dorește să vadă din partea României măsuri care să vizeze reduceril bugetare pe termen lung, astfel încât ținta de deficit structural să fie atinsă.

TEHNIC VORBIND

Economii

Guvernul condus de Florin Cîțu plănuiește economii la bugetul de stat de 1,8-2 miliarde de lei, numai din aceste reduceri de sporuri, indemnizații și vouchere.

Deficit

Ținta de deficit pe care o vizează Guvernul rămâne stabilită la 7 – 7,1%.

Pensii

Următoarea indexare a pensiilor se va produce de abia de anul viitor.   

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă