3.6 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăPoliticăBuget 2019. Puterea și Opoziția, la vânătoare de voturi

Buget 2019. Puterea și Opoziția, la vânătoare de voturi

Bugetul de stat aprobat de Guvern urmează să primească vinerea viitoare votul Parlamentului, într-o ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului. Pentru aprobarea actului normativ, coaliția PSD-ALDE are nevoie de 233 de voturi, din cei 465 de parlamentari. În prezent, PSD și ALDE au 242 de parlamentari – 161 de deputați și 81 de senatori. Însă, unii dintre parlamentarii PSD se află în neogocieri cu Pro România, partidul condus de Victor Ponta.

Pentru a evita orice emoții, președintele PSD, Liviu Dragnea, caută să obțină sprijinul UDMR, formațiune care are 30 de parlamentari. Liderii Uniunii au fost invitați la negocierile din coaliție pe tema bugetului de stat pe 2019 și li s-au oferit fonduri mai consistente pentru comunitățile locale din zonele unde locuiesc etnici maghiari. La rândul său, Victor Ponta a lansat un apel către UDMR să nu voteze proiectul de buget prezentat de Guvern, menționând că ”banii promiși nu există”. Discuțiile din Guvern și din coaliția de guvernare pe marginea bugetului au durat o lună și jumătate, fiind prelungite în contextul nemulțumirilor primarilor de muncipii. Potrivit legii, bugetul de stat trebuia trimis Parlamentului până pe 15 noiembrie 2018.

Potrivit programului de dezbatere şi adoptare a bugetului de stat pe anul 2019, parlamentarii vor putea depune amendamente până luni, la ora 12.00.  Comisiile de specialitate din Parlament vor da avize luni, de la ora 15.00. Marţi şi miercuri comisiile de buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor vor elabora rapoartele. Şedinţa comună a celor două camere ale Legislativului pentru dezbaterea şi adoptarea proiectului bugetului de stat pe 2019 va începe miercuri, la ora 16.00. Votul final este programat vineri.

 

Deficit majorat

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a prezentat proiectul de buget pentru acest an, aprobat vineri de Guvern, care prevede o creştere economică de 5,5%, un câştig salarial mediu brut de 5.163 lei, un deficit bugetar în scădere la 2,55% şi atingerea unui număr al salariaţilor de 5,282 milioane.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a publicat vineri seara, în jurul orei 22:00, un nou proiect de buget cu un deficit bugetar cu 1,3 miliarde de lei mai mare decât în varianta iniţială, cea publicată la 31 ianuarie. „Bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 164.543,4 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 258.735,1 milioane lei credite de angajament şi în sumă de 200.700,2 milioane lei credite bugetare, cu un deficit de 36.156,8 milioane lei”, scrie în proiectul de buget publicat vineri seara, 8 februarie pe site-ul Finanţelor.

În schimb, în proiectul publicat joi 31 ianuarie, veniturile erau în sumă de 164.727,9 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 254.115,1 milioane lei credite de angajament şi în sumă de 199.584,7 milioane lei credite bugetare, cu un deficit de 34.856,8 milioane lei.

Astfel, deficitul a fost majorat cu 1,3 miliarde de lei, veniturile reduse cu 184,5 milioane de lei, iar cheltuielile au fost crescute cu 4,62 miliarde de lei cele pe credite de angajament şi cu 1,1155 miliarde de lei acelea pe credite bugetare.

 

Criticile Opoziției

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a declarat că Puterea a venit „în mod voit” cu bugetul neconstituţional şi că Guvernul câştigă prin intârzierea intrării în vigoare a bugetului pe 2019. „Bugetul de stat poate fi votat doar dacă în Parlamentul României a fost votată legea privind parametri fiscali bugetari, aşa cum prevede o altă lege a responsabilităţii fiscal bugetare, iar aceasta lege trebuia trimisă Parlamentului încă din iulie anul trecut” a precizat Turcan.

Un alt motiv de neconstituţionalite al bugetului prezentat de Raluca Turcan face referire la nemodificarea legii privind finanţele publice locale. Nemodificarea legii responsabilităţii fiscal bugetare este cel de-al treia motiv prezentat de liberală pentru care bugetul nu este în conformitate cu Constituţia. Întrebată dacă PNL va ataca proiectul de buget pe 2019 la CCR, Raluca Turcan a evitat să dea un răspuns, precizând însă că Puterea a venit „în mod voit” cu bugetul neconstituţional.

”În primul proiect deficitul era mai mic cu 1,3 miliarde de lei decât în proiectul care a fost trimis astăzi în Parlament. Cum e posibil ca într-o săptămână, cifrele să se schimbe atât de mult? Simplu, pentru că sunt cifre false în buget. O creştere economică falsă, un deficit fals, o absorbţie falsă de fonduri europene, o rată de colectare falsă”, susţine USR, printr-un comunicat.

Pe de altă parte, USR şi PNL cer instituirea unei comisii de anchetă parlamentară privind rectificarea bugetară pozitivă făcută de guvernul Dăncilă, în noiembrie 2018. ” Dorim să aflăm cum Ministerul de Finanţe a făcut, în noiembrie 2018, o rectificare de buget pozitivă, când datele economice arată că singura variantă de rectificare bugetară era în minus”, anunţă USR într-un comunicat.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Cluburile participante în noul format al Champions League vor primi și mai mulți bani. Anunțul UEFA

UEFA le-a transmis federaţiilor membre şi cluburilor modul detaliat în care vor fi repartizaţi banii în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, care se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă