9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăPoliticăBogdan Aurescu, participant la reuniunea ministerială a Coaliţiei Internaţionale pentru Sahel

Bogdan Aurescu, participant la reuniunea ministerială a Coaliţiei Internaţionale pentru Sahel

Evenimentul, care a reunit instituţiile europene şi statele membre ale Uniunii Europene, statele din Sahel (Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania, Niger), Uniunea Africană, Organizaţia Naţiunilor Unite şi alţi parteneri statali sau instituţionali, a vizat coordonarea eforturilor comunităţii internaţionale în privinţa stabilizării şi consolidării capacităţii statale în ţările saheliene.

Ministrul român a reiterat, cu acest prilej, sprijinul faţă de toţi cei patru piloni ai Coaliţiei Internaţionale pentru Sahel – lupta împotriva terorismului, întărirea capacităţii forţelor militare naţionale, sprijinirea revenirii instituţiilor şi autorităţilor statale în regiunile izolate şi oferirea de asistenţă pentru dezvoltare. De asemenea, a menţionat importanţa coordonării, la nivel internaţional, a tuturor eforturilor care vizează asigurarea securităţii şi dezvoltării statelor din regiunea Sahelului. În acest context, a evocat contribuţia României la Misiunea de Stabilizare Integrată Multidimensională a ONU în Mali (MINUSMA), prin contingentul român format din 120 de soldaţi şi patru elicoptere militare, care a desfăşurat acţiuni de înaltă specializare, în perioada octombrie 2019 – octombrie 2020.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat participarea specialiştilor români şi în cadrul misiunilor UE de instruire militară şi civilă din regiune. Cu acest prilej, şeful diplomaţiei române a salutat operaţionalizarea Takuba Task Force, exprimând apreciere pentru această iniţiativă pe plan militar în Sahel, România urmărind cu interes evoluţiile în acest sens.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat accentul pus de România pe importanţa dezvoltării capacităţii instituţionale în regiune şi pe componenta educaţională, aspect reliefat şi în relaţia cu statele din Sahel. Astfel, a amintit bursele doctorale acordate studenţilor din statele saheliene, organizarea de cursuri de perfecţionare pentru experţii din Sahel în domeniul reconstrucţiei şi stabilizării post-conflict şi contribuţia financiară a României la UNICEF, în sprijinul susţinerii de proiecte educaţionale în Sahel.

În final, şeful diplomaţiei române a evidenţiat rolul important exercitat de către toţi actorii internaţionali prezenţi în regiunea Sahelului, reconfirmând angajamentul României faţă de obiectivele comune ale Uniunii Europene, Coaliţiei Internaţionale pentru Sahel şi grupului G5 Sahel în privinţa securităţii şi dezvoltării acestei regiuni.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă