32.2 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăPoliticăBogdan Aurescu, întâlnire cu ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmytro Kuleba

Bogdan Aurescu, întâlnire cu ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmytro Kuleba

Discuțiile au avut loc în marja reuniunii trilaterale România-Polonia-Turcia la nivelul miniștrilor afacerilor externe, găzduită la București de ministrul Bogdan Aurescu, la care au fost invitați pentru prima dată să participe şi șefii diplomațiilor din Ucraina și Georgia.

Miniștrii român și ucrainean ai afacerilor externe au abordat aspecte relevante de pe agenda bilaterală, cu accent pe dialogul politico-diplomatic, intensificarea relației economice, stimularea conectivității, precum și pe necesitatea identificării de soluții durabile pentru drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina. Totodată, cei doi miniștri au discutat și despre situația îngrijorătoare de securitate din Marea Neagră și alte aspecte de interes regional. Cei doi șefi ai diplomațiilor au discutat, de asemenea, despre propunerea părții ucrainene privind ridicarea relației bilaterale la nivel de parteneriat strategic.

În ceea ce privește protecția persoanelor aparținând minorităților, ministrul român al afacerilor externe a reiterat necesitatea reluării, cât mai curând posibil, a activității Comisiei mixte interguvernamentale privind protecția persoanelor aparținând minorităților naționale, aspect confirmat de omologul ucrainean, care a arătat că partea ucraineană va finaliza formalitățile legate de numirea co-președintelui ucrainean în perioada imediat următoare.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat importanța angajamentului susținut al autorităților ucrainene centrale pentru asigurarea deplină a drepturilor etnicilor români din Ucraina, inclusiv printr-un dialog susținut cu autoritățile regionale și locale ucrainene. A mulțumit omologului său pentru acordul părții ucrainene pentru realizarea Programului de burse al Guvernului României pentru elevii etnici români din clasele I – IV din sistemul educațional de stat ucrainean.

Ministrul Aurescu a reiterat inexistența unei așa-zise „limbi moldovenești”, iar ministrul Dmytro Kuleba a confirmat identitatea între limba română și așa-zisa „limbă moldovenească”, aspect care se va reflecta inclusiv în modul în care se implementează regimul limbilor statelor membre UE, adică inclusiv al limbii române, prevăzut de legislația ucraineană în materie. Ministrul Aurescu a luat notă de asigurarea omologului său că Ministerul Educației din Ucraina a transmis deja instrucțiuni autorităților locale de a aplica aceste prevederi ale legislației ucrainene, inclusiv în regiunea Odesa.

Ministrul ucrainean a acceptat, totodată, propunerea ministrului Bogdan Aurescu, avansată anul trecut, de începere a negocierilor privind convenirea unui Acord cuprinzător privind drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina și minorității ucrainene din România.

În cadrul discuțiilor bilaterale au fost abordate și ultimele evoluții legate de pandemia de COVID-19. În context, șeful diplomației române a anunțat operaționalizarea în etapa imediat următoare a unui ajutor umanitar pentru Ucraina, constând în echipamente medicale în valoare de peste 1 milion de euro, ca răspuns la o solicitare adresată de partea ucraineană prin intermediul NATO.

Cei doi miniștri au exprimat interesul comun pentru dezvoltarea în continuare a proiectelor economice bilaterale, în special cele de conectivitate între România și Ucraina. Ilustrativ în acest sens este proiectul construcției noului pod peste Tisa, între Sighetu Marmației și Bila Țserkva, precum și dialogul privind deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei.

Miniștrii român și ucrainean au făcut un schimb de opinii cu privire la teme de interes regional, în particular situația îngrijorătoare de securitate din regiunea Mării Negre. Totodată, șeful diplomației române a subliniat sprijinul României pentru aspirațiile europene și euro-atlantice ale Ucrainei.

Ministrul ucrainean de externe a mulțumit părții române pentru susținerea constantă de către România a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, precum și a eforturilor sale de integrare europeană și euro-atlantică.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă