16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăBăsescu sparge unitatea Dreptei. Un partid mic răstoarnă calculele politice

Băsescu sparge unitatea Dreptei. Un partid mic răstoarnă calculele politice

Fostul președinte Traian Băsescu este acum europarlamentar și recunoaște, el însuși, că are o situație „confortabilă”.

Totuși, Traian Băsescu s-a decis să candideze, în luna septembrie, la funcția de primar general al Capitalei, funcție pe care a mai deținut-o înainte să fie ales șef al statului. Pentru un fost șef de stat, ideea de a candida la o funcție mai mică, de exemplu aceea de primar, pare surprinzătoare și aduce inclusiv riscul de a pierde alegerile – situație care ar fi jenantă pentru Traian Băsescu.

Fostul șef de stat, care este și fondator al Partidului Mișcarea Populară (PMP), susține că e obligat să candideze întrucât a promis acest lucru ca o revanșă din partea PMP, după ce partidul n-a fost acceptat în “alianța Dreptei”, formată din PNL și gruparea USR – PLUS. Traian Băsescu susține că PNL, prin Ludovic Orban, îi promisese că PMP va fi primit în “alianța Dreptei”, dar că această cooptare a fost blocată întrucât USR s-a opus.

Drept urmare, Traian Băsescu amenință că va candida în alegerile locale din 27 septembrie 2020, unde va diminua din voturile pe care le-ar fi primit Nicușor Dan.

“Eu nu prea știu să pierd, n-am învățat treaba asta în politică și dacă intru în competiție o să fac tot ce se poate să câștig. Pe de altă parte, obiectivul meu major este să dau o mână de ajutor PMP-ului, dar poate că vreau să dau și o lecție USR-ului”, a precizat Traian Băsescu.

Fostul șef de stat a fost întrebat, într-o emisiune de televiziune, cum va respinge acuzația că vrea să ia din voturile pentru Nicușor Dan (un independent susținut de PNL, USR și PLUS) și să faciliteze, în acest mod, câștigarea alegerilor pentru București de către Gabriela Firea (PSD).

“Bun, și oferta USR-PNL care este? Desființați-vă, voi PMP, că noi suntem niște băieți deștepți. Ăștia au început să procedeze ca băieții deștepți din energie. Ar vrea ca PMP să le dea voturile dar să nu aibă candidați. Democrația este despre participarea la alegeri, iar PMP nu are decât varianta de a participa singur la alegeri”, a răspuns Traian Băsescu.

 

“În momentul de față, oficial sunt susținut de PNL și de USR. Neoficial, am aflat că voi fi susținut și de PMP. Iar PLUS și-a retras candidatul. În mod practic, sunt candidatul întregii Drepte la Primăria Capitalei”

Nicușor Dan,

Candidat independent

 

“Sunt într-o situație imposibilă: am un mandat de europarlamentar, am o condiție confortabilă de a face politică și fac ceea ce-mi place, dar la fel de drag mi-ar fi să continui ceea ce am început la București atunci când am fost primar general”

Traian Băsescu,

Potențial candidat la Primăria Capitalei

 

Ce șanse are Traian Băsescu la Primăria Capitalei?

Fostul șef al statului contează pe 8 – 10 la sută din voturile bucureștenilor, fie că sunt simpatizanți ai PMP, fie că l-au apreciat pe Băsescu în funcțiile de primar și de șef de stat.

Este oficială candidatura lui Traian Băsescu la alegerile locale?

Băsescu ezită să facă un anunț ferm, ceea ce aduce suspiciunea că el dorește doar un șantaj asupra PNL, USR și PLUS.

 

Singura justificare invocată de Traian Băsescu pentru faptul că nu și-a anunțat, efectiv, candidatura la Primăria Capitalei este aceea că nu s-a consultat pe acest subiect cu Eugen Tomac, președintele PMP – acesta fiind singurul partid care l-ar susține pe Traian Băsescu în campania electorală.

Oficial, Traian Băsescu nici nu mai face parte din PMP, dar este evident că el ar primi atât susținerea PMP cât și a multor persoane care au apreciat prestația lui Băsescu în perioada în care a fost primar general și, apoi, președinte al României. Băsescu susține că PMP ar obține 8 – 10 la sută din voturile bucureștenilor și că, dacă PMP nu a fost primit în alianța cu PNL, USR și PLUS, aceste voturi nu vor mai merge către Nicușor Dan ci către Traian Băsescu.

Este evident că, doar cu aceste voturi, Băsescu nu poate câștiga Primăria Capitalei, dar prin candidatura lui va șubrezi grav poziția lui Nicușor Dan în fața Gabrielei Firea.

În disperare de cauză, premierul Ludovic Orban, care a oferit deja o serie de posturi în administrație pentru oameni din PMP, ar fi venit deja cu o supraofertă, cu rolul de a compensa orgoliul rănit al lui Traian Băsescu și al apropiaților săi.

Potrivit unor surse neoficiale, premierul Orban le-a propus liderilor PMP mai multe funcții în administrația locală și centrală, inclusiv posturi de secretar de stat, dar abia după alegerile parlamentare. În schimb, șeful Guvernului și al PNL, Ludovic Orban, cere PMP să trimită, drept candidat în alegerile pentru Primăria Capitalei, doar un candidat simbolic, care să nu reducă șansele lui Nicușor Dan. Adică să nu candideze Traian Băsescu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...
Ultima oră
Pe aceeași temă