14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăBăsescu și PNL, dispută pe moțiunea contra Guvernului PSD

Băsescu și PNL, dispută pe moțiunea contra Guvernului PSD

Majoritatea PSD – ALDE a dat dovadă marţi, în cadrul Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, de “blatul existent” între cei doi foşti lideri ai Partidului Democrat – Liviu Dragnea şi Traian Băsescu, a susţinut liberalul Florin Roman. “Majoritatea PSD – ALDE a dat dovada blatului existent între cei doi foşti lideri PD, în speţă Liviu Dragnea şi Traian Băsescu. Practic, astăzi Dragnea şi-a plătit tainul lui Traian Băsescu, a fost din nou modificat Statutul aleşilor locali. Practic, este o nouă ordonanţă care permite traseismul şi care aduce beneficii ambilor foşti PD-işti, acum ajunşi lideri de partid în altă parte. Traian Băsescu este fericit că rămâne cu aleşii locali, iar Liviu Dragnea este mulţumit că rămâne cu parlamentarii trimişi de prietenul Băsescu la nevoie pentru a o ţine în viaţă pe doamna Dăncilă. (…) Pe scurt, Băsescu rămâne cu aleşii locali, Dragnea cu parlamentarii primiţi cadou de la fratele lui de suferinţă”, a susţinut deputatul Florin Roman, într-o declaraţie de presă.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis marţi modificarea Legii statutului aleşilor locali, stabilind ca mandatul consilierilor, primarilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene să nu înceteze de drept în cazul în care partidul pe listele căruia au candidat fuzionează cu alt partid.
Conform textelor adoptate în comisie, calitatea de consilier local şi judeţean încetează de drept înainte de expirarea duratei mandatului în cazul pierderii calităţii de membru al partidului politic sau a organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă de competitori electorali a fost ales, cu excepţia partidelor politice care au fuzionat, situaţie în care consilierul devine independent.
De asemenea, calitatea de primar şi, respectiv, de preşedinte de consiliu judeţean încetează de drept înaintea expirării duratei normale a mandatului în cazul pierderii prin demisie a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă de competitor electoral a fost ales, cu excepţia partidelor politice care au fuzionat, situaţie în care primarul devine independent, după cum a decis Comisia juridică.
În prezent, în Statutul aleşilor locali nu este prevăzută această excepţie în cazul pierderii mandatelor. 

Preşedintele PMP Traian Băsescu afirmă că Victor Ponta intră la “cantităţi neglijabile” atunci când vine vorba despre căderea Guvernului Dăncilă, PMP fiind dispus să susţină altături de Pro România moţiunea de cenzură iniţiată de liberali.

“Nu facem nazuri la Victor Ponta când e vorba de căderea guvernului Dăncilă. Victor Ponta intră la cantităţi neglijabile. Obiectivul de a scăpa de PSD de la guvernare mi se pare extrem de important”, a declarat Traian Băsescu după şedinţa Colegiului Naţional al PMP.

Liderul PMP speră că dacă opoziţia va pierde din nou în faţa PSD-ului, măcar să piardă onorabil. “Totul este să nu fim bătuţi ca data trecută. Adică să ne cerem să luăm bătaie. Data trecută ne-au bătut cu 100 de voturi. Măcar să pierdem onorabil, la un 20-30 de voturi. Ceea ce înseamnă că liberalii care şi-au asumat moţiunea trebuie să facă nişte negocieri”, a mai spus Băsescu.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a spus săptămâna trecută într-o conferinţă de presă, că bătălia cu PSD-ALDE se va da pe “toate fronturile”, astfel că liberalii au început deja pregătirea unei strategii privind o moţiune de cenzură împotriva Guvernului.

“Voi face tot ce este legal, constituţional şi omeneşte pentru a scăpa România de năpasta care a lovit-o şi care se cheamă Dragnea. M-am ţinut şi mă voi ţine de cuvânt. (…) Bătălia noastră cu aceasta coaliţie toxică continuă şi se va da pe toate fronturile, cu siguranţă cu o moţiune de cenzură şi începem pregătirea strategiei pentru adoptarea acestei moţiuni de cenzură. De asemenea, vom ataca toţi miniştrii incompetenţi, care şi-au demonstrat cu prisosinţă incapacitatea lor de a face lucruri bune la ministerele pe care le conduc”, a afirmat Ludovic Orban.

 

Preşedintele USR Dan Barna a declarat marţi că moţiunea de cenzură va fi probabil depusă la jumătatea lunii iunie, iar parlamentarii Uniunii Salvaţi România lucrează la text împreună cu liberalii. “Moţiunea de cenzură probabil o vom depune împreună cu celălalt partid de opoziţie undeva la mijlocul lunii iunie. Avem discuţii în această direcţie. Va cuprinde în mare parte elemente legate de economie şi de componenta de justiţie, cele două domenii care au fost semnificativ aflate sub asediu în ultimele luni. Lucrăm împreună cu colegii de la PNL la acest text, avem deja de câteva săptămâni discuţii cu ei pe moţiunea de cenzură. În momentul în care vom avea o formă mai avansată, va fi prezentată”, a spus Barna, la Palatul Parlamentului.
El a adăugat că USR va susţine contestaţia pe care o va înainta PNL la Curtea Constituţională cu privire la proiectul legii manualului unic şi vor susţine şi moţiunea simplă împotriva ministrului Finanţelor pe care au depus-o marţi liberalii la Camera Deputaţilor. 

Cele mai citite

Minivacanța de Paște după intrarea în Schengen. Peste 55% dintre români spun că vor călători mai mult în țările din spațiul Schengen de acum...

Românii se pregătesc pentru cea mai lungă minivacanță din acest an, în contextul în care anul acesta cele două sărbători (1 Mai și Paște)...

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...
Ultima oră
Pe aceeași temă