4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăPoliticăBăsescu: FBI a asigurat asistenţă tehnică ofiţerilor SRI și procurorilor

Băsescu: FBI a asigurat asistenţă tehnică ofiţerilor SRI și procurorilor

Afirmaţiile lui Băsescu au fost făcute în cadrul unei intervenţii telefonice la postul B1 Tv, unde principalul subiect de discuţie era modul în care a pornit ideea protocoalelor dintre diverse instituţii din România, fiind prezentată iar în acest sens o cablogramă WikiLeaks, scrisă de fostul ambasador al SUA în România, Nicholas Taubman.

„Îmi aduc aminte perfect întâlnirea, cum îmi aduc aminte şi întâlnirea cu directorul CIA şi cu toţi importanţii demnitari americani. Nu îmi e ruşine de conţinutul cablogramei, dimpotrivă. (…) Poate nu vă aduceţi aminte că eram la stadiul la care, după ceva timp, câte unul ne spunea «întăriţi-vă statul», râzând pur şi simplu de statul român. La stadion am găsit eu statul român, l-am găsit cu directorul SRI circulând cu maşină inscripţionată cu Sorin Ovidiu Vântu şi l-am găsit cu justiţia şi stabilirea dosarelor în sediul PSD. Ţin să vă reamintesc acest lucru. Discuţia cu Mueller a fost extrem de utilă pentru că omul s-a întors înapoi în Statele Unite şi s-a ţinut de cuvânt. FBI a asigurat o asistenţă tehnică extrem de utilă procurorilor, poliţiştilor şi ofiţerilor SRI în combaterea acestor fenomene care ţineau de obligaţia statului român. (…) Marea noastră problemă este că experienţa americană a fost pusă în aplicare de români”, a afirmat Băsescu, citat de Mediafax.

Fostul şef al statului român a adăugat că am avut asistenţă și din partea serviciilor britanice în trasarea unei legislaţii privind siguranţa naţională, în urma căreia o serie de legi au fost depuse în anul 2007 la Parlament, dar asupra cărora au intervenit şi aleşii români.

„Serviciile secrete, probabil şi influenţat de discuţiile pe care le-am avut cu directorul CIA, cu ambasadorul, cu vicepreşedintele, cu preşedintele SUA, cu şeful Departamentului stat, i-au rugat, se pare, pe britanici să le dea asistenţă în scrierea legilor securităţii naţionale, asistenţă pe care am primit-o. Am beneficiat de asistenţă de la MI6, MI5 în elaborarea unui set de legi ale securităţii naţionale. Au fost depuse la Parlament în 2007. Sigur că au intervenit după ce au plecat experţii britanici. A intervenit şi mânuţa autohtonă şi a mai strâmbat din ce era scris în proiectele democratice făcute cu sprijinul britanicilor, cu certitudine şi la solicitare americană. Probabil e bine ca legile astea să fie făcute în cooperare cu nişte Servicii europene, ceea ce s-a şi întâmplat. Proiectele acelea au lucruri extrem de bune, dar au şi prostii băgate de influenţa autohtonă”, a adăugat Traian Băsescu.

El a mai precizat că este necesar ca aceste legi să fie scoase din sertarele Parlamentului şi să fie adaptate cerinţelor actuale, eliminând totodată „elementul autohton” din iniţiativele legislative, element care încalcă Constituţia României.

„Din păcate, din 2007 stau în sertarele Parlamentului. (…) Este un set de cinci legi care au fost elaborate cu asistenţă britanică. Ar trebui să mergem înainte puţin, pentru că trebuie să recunoaştem, să vrei să răspunzi ameninţărilor actuale interne, fie că vorbim de spălare de bani, fie că vorbim de trafic de persoane, fie că vorbim de criminalitatea transfrontalieră, fie că vorbim de migraţie, lucrurile au evoluat din 2006-2007. Sunt 10 ani de atunci şi probabil că trebuie umblat pe aceste legi. Dincolo de instruire, să ştiţi că România a primit instruirea personalului, procurori, ofiţeri SRI, România a primit şi asistenţă pentru o legislaţie cu care să facă faţă ameninţărilor moderne. În 2006, experţii britanici se uitau că lucrăm pe o lege a Serviciului Român de Informaţii din 1991, iar astăzi suntem în 2018 şi tot cu legea aia lucrăm”, a conchis Băsescu.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă