20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăBarna și Cioloș se fac “frați” până trec alegerile. Alianța USR -...

Barna și Cioloș se fac “frați” până trec alegerile. Alianța USR – PLUS este legalizată

Tribunalul București a admis cererea de înregistrare a alianței USR – PLUS, a anunțat, joi, un comunicat de presă al USR.

“Alianţa USR PLUS a fost înregistrată oficial, miercuri, 24 iunie 2020. Secţia a II-a Civilă a Tribunalului Bucureşti a admis miercuri cererea de înregistrare a alianţei politice dintre Uniunea Salvaţi România şi Partidul Libertate, Unitate şi Solidaritate, sub numele complet ‘Alianţa USR PLUS’. Noua formaţiune a fost înscrisă în Registrul Partidelor Politice aflat la Tribunalul Bucureşti. Au existat două cereri de intervenţie în proces, care au fost respinse”, precizează comunicatul USR.

În paralel, în interiorul ambelor partide, USR și PLUS, se poartă discuții despre o fuziune care ar urma să aibă loc înainte de alegerile locale, adică cel târziu până în septembrie – octombrie 2020. La alegerile locale din toamnă, ambele formațiuni, în frunte cu Dan Barna și Dacian Cioloș, vor să transmită un mesaj clar de unitate, care să reducă tensiunile dintre membrii PLUS (care se simt oarecum pe locul doi) și membrii USR.

Conform unor surse politice, fuziunea ar urma să fie anunțată într-un congres, care se va desfășura la finalul lunii iulie 2020 sau, cel mai târziu, în luna august.

Senatorul Vlad Alexandrescu a recunoscut însă, în cadrul unui interviu difuzat de Digi 24, că, în ceea ce privește fuziunea dintre cele două formațiuni, USR și PLUS, și în ceea ce privește listele comune pentru alegerile locale din anul 2020, „lucrurile merg prost”.

„E o fază aproape finală în ierarhia candidaților pentru București, nu s-a creat, însă, o fuziune, între listele USR și listele PLUS. Unele sectoare sunt mai avansate, la altele nu există niciun fel de acord. Procesul de fuziune e la nivel de tatonare între filialele locale”, a spus Alexandrescu.

„USR și PLUS sunt complementare ca partide – noi am avut discuții interne pe subiectul acesta – dar pentru a reuși avem nevoie unii de alții. Așa că, pentru a da un semnal foarte clar că vom merge cu un proiect politic comun, trebuia să vorbim despre fuziune acum, chiar dacă procedural și juridic va mai dura”, arăta, separat, Dacian Cioloș, liderul PLUS, într-un interviu pentru “Europa Liberă”.

La începutul anului 2020, Dacian Cioloș afirma că a agreat cu USR ca fuziunea celor două partide politice să aibă loc după alegerile parlamentare din anul 2020, urmând ca, până atunci, cele două formațiuni să se concentreze asupra campaniilor electorale.

La primele alegeri împreună, gruparea USR-PLUS a obținut 22,36 la sută și locul trei în alegerile europarlamentare din mai 2019.

Ambiția ambelor formațiuni politice este, evident, aceea ca împreună, sub forma alianței USR-PLUS, să preia de la PNL rolul de principal oponent față de partidele de stânga (PSD și Pro România, aliate în acest moment și cu ALDE).

Concret, ca prim test al acestei colaborări USR – PLUS, se știe că, în alegerile locale din toamna anului 2020, ambele partide îl vor susține, pentru funcția de primar general al Capitalei, pe Nicușor Dan – fondatorul USR. Nicușor Dan a anunțat deja că el va fi susținut oficial și de PNL, iar neoficial și de PMP. Ceea ce înseamnă că, măcar pentru alegerile locale din anul 2020, toate partidele care se opun “stângii” (PSD – Pro România) se vor coagula în jurul alianței USR – PLUS.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...
Ultima oră
Pe aceeași temă