14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăUPDATE Alegeri Primăria Chișinău: Andrei Năstase, ales în funcţia de primar

UPDATE Alegeri Primăria Chișinău: Andrei Năstase, ales în funcţia de primar

UPDATE 23.00 Andrei Năstase, din partea formaţiunii proeuropene Platforma Demnitate şi Adevăr, a fost ales în funcţia de primar al Chişinăului, obţinând 52,49% din sufragii, arată rezultatele parţiale după numărarea a aproape 50% din voturi, transmite Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova.

Scrutinul anticipat a fost organizat după ce Dorin Chirtoaca, din partea Partidului Liberal (proeuropean), a demisionat din funcţia de primar al oraşului pe fondul anchetării sale într-un dosar de corupţie, despre care fostul primar susţine că este motivat politic.

Rata de participare a fost de 39,12%, mai mare cu aproape 4% faţă de primul tur de scrutin din 20 mai.

 

Spre deosebire de România, în Republica Moldova alegerile locale se desfășoară în două tururi de scrutin.

În turul doi al scrutinului electoral de la Chișinău concurează reprezentantul Partidului Socialiștilor, Ion Ceban, și liderul Platformei ”Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, care este susținut de mai multe partide pro-europene de opoziție.

În municipiul Chișinău sunt așteptați la urnele de vot 632 169 de alegători. Până la ora redactării acestei știri votaseră puțin peste 2% dintre alegători.

Alegeri pentru Primăria Chișinău. Ce spune fostul primar Dorin Chirtoacă

Printre primii care au votat duminică dimineaţă a fost şi fostul primar Dorin Chirtoacă. “Am votat, cum se spune pe româneşte, pentru că îmi pasă şi asta îi indemn pe toţi locuitorii Chişinăului – să iasă din casa, dacă le pasă! Doar aşa putem vorbi despre continuarea dezvoltării Chişinăului, a proiectelor începute. Doar aşa putem vorbi despre faptul că locuitorii îşi au primarul lor, unul ales anume prin participare la votare”, a declarat Chirtoaca la ieşirea de la urne.

Aceste alegeri înainte de termen pentru funcţia de primar al Chişinăului au loc după ce fostul edil, liberalul Dorin Chirtoacă, a demisionat la 16 februarie. Anterior, el fusese cercetat într-un dosar de presupusă corupţie şi suspendat din funcţie în iunie 2017. Dorin Chirtoacă neagă acuzaţiile care i se aduc şi califică dosarul intentat împotriva sa drept unul “fabricat şi motivat politic”.  

Peste 18% dintre alegători au votat până la ora 13:00

Circa 115.000 de locuitori ai municipiului Chişinău şi-au exercitat dreptul la vot către ora 13:00, ceea ce constituie 18,23% din numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale, în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin pentru funcţia de primar al Capitalei Republicii Moldova.

Prezenţa la urne este cu aproximativ jumătate de procent mai mare decât în primul tur de scrutin, organizat la 20 mai.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, cea mai ridicată prezenţă la vot se înregistrează în sectorul Râşcani, cu o rată de participare de peste 20%. Urmează în ordine descrescătoare sectoarele Botanica -19%; Centru – 18,8%; Buiucani – 18,3% şi Ciocana cu 17,55%.

Cei mai activi sunt alegătorii cu vârste cuprinse între 56 şi 70 de ani, iar cei mai pasivi sunt tinerii cu vârste între 18 şi 25 de ani.

Aproape 52% dintre persoanele care au votat sunt femei, iar 48% – bărbaţi.

Rata de participare la vot în suburbii la aceasta ora este de 15,5%. Cei mai activi sunt locuitorii din Vadul lui Vodă, iar cea mai scăzuta rata de participare la alegeri se înregistrează la Băcioi.

Pentru turul doi de scrutin, legea nu prevede un prag minim al prezenţei la urne, alegerile fiind validate indiferent de numărul celor care votează, conform postului de radio Europa Liberă.

Cele mai citite

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...
Ultima oră
Pe aceeași temă