5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăAvertismentul lui Klaus Iohannis: Există riscul ca România să fie sancționată de...

Avertismentul lui Klaus Iohannis: Există riscul ca România să fie sancționată de UE

Preşedintele Klaus Iohannis a spus,  într-o discuţie informală cu jurnaliştii, că există riscul ca România să fie sancţionată de UE, pe modelul Poloniei, din cauza legilor justiției,  iar ”urmările vor fi pe măsura gravităţii modificărilor”.

El a spus că efectele OUG 13 încă persistă şi că în afară nu se înţelege ce doreşte România, pare că mai degrabă vrea să o ia înapoi.

”Parlamentarismul acesta de bulibăşeală şi avarie trebuie să înceteze”, a spus şeful statului, în discuţia informală cu jurnaliştii.

Ziariştii l-au întrebat de ce crede că actuala coaliţie majoritară se grăbeşte atât de tare cu legile justiţiei, iar preşedintele a replicat că ”penalii” au intrat puţin în panică.

Klaus Iohannis a menţionat că nu a considerat că trebuie să fie mai vocal în această perioadă. că va fi mai încolo, iar acum cei vizaţi de aceste legi trebuie să fie mai vocali. ”Eu mi-am spus părerea. Nu cred că o repetare ad infinitum ar ajuta”, a adăugat preşedintele.

Întrebat dacă se gândeşte la referendumul privind justiţia, Iohannis a răspuns afirmativ, dar îl păstrează ”pentru când va fi”.

În privinţa ipotezei de a bloca legile justiţiei prin nepromulgare, chiar dacă ar putea fi suspendat, Klaus Iohannis a spus că nu ştie pe cine ar ajuta, poate doar pe cel care vrea să îi ia locul.  

 

Toader îl ocolește pe președinte

Preşedintele nu a discutat nici cu premierul, nici cu ministrul Justiţiei despre legile justiţiei. ”N-am ce vorbi cu premierul despre ce face Parlamentul. N-am vorbit nici cu ministrul Justiţiei”, a spus el. Întrebat dacă a vorbit cu reprezentanţii sistemului judiciar, preşedintele a replicat: ”Eu n-am vorbit, ministrul Justiţiei ar trebui să vorbească, dar ministrul Justiţiei are alte preocupări decât să vorbească cu reprezentanţii sistemului judiciar despre îngrijorările lor”.

Klaus Iohannis a mai spus că ministrul Justiției Tudorel Toader îl evită. ”Nu vi s-ar părut normal să mă anunţe când a demarat procedura de modificare a legilor justiţiei?”, a adăugat preşedintele.

 

În cursul zilei de miercuri, Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene să adopte o decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez.

Ce prevede articolul 7 din Tratatul UE

(1) La propunerea motivată a unei treimi din statele membre, a Parlamentului European sau a Comisiei Europene şi cu aprobarea Parlamentului European, Consiliul, hotărând cu o majoritate de patru cincimi din membrii săi, poate să constate existenţa unui risc clar de încălcare gravă a valorilor prevăzute la articolul 2*, de către un stat membru. Înainte de a proceda la această constatare, Consiliul audiază statul membru în cauză şi îi poate adresa recomandări, hotărând după aceeaşi procedură.

Consiliul verifică cu regularitate dacă motivele care au condus la această constatare rămân valabile.

(2) Consiliul European, hotărând în unanimitate la propunerea unei treimi din statele membre sau a Comisiei Europene şi cu aprobarea Parlamentului European, poate să constate existenţa unei încălcări grave şi persistente a valorilor prevăzute la articolul 2*, de către un stat membru, după ce a invitat acel stat membru să-şi prezinte observaţiile.

(3) În cazul în care a fost făcută constatarea menţionată la alineatul (2), Consiliul, hotărând cu majoritate calificată, poate decide să suspende anumite drepturi care îi revin statului membru în cauză în urma aplicării tratatelor, inclusiv dreptul de vot în Consiliu al reprezentantului guvernului acelui stat membru. Procedând în acest fel, Consiliul ţine seama de eventualele consecinţe ale unei astfel de suspendări asupra drepturilor şi obligaţiilor persoanelor fizice şi juridice.
Obligatiile care îi revin statului membru în cauză în temeiul tratatelor rămân obligatorii în orice situaţie pentru statul membru respectiv

(4) Consiliul, hotărând cu majoritate calificată, poate decide ulterior să modifice sau să revoce măsurile luate în temeiul alineatului (3), ca răspuns la modificarea situaţiei care l-a determinat să impună măsurile respective.

(5) Modalităţile de vot care, în înţelesul prezentului articol, se aplică Parlamentului European, Consiliului European şi Consiliului sunt prevăzute la articolul 354 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă