11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăAutoritatea pentru Digitalizare trece la Minister. Ce a făcut ADR în primele...

Autoritatea pentru Digitalizare trece la Minister. Ce a făcut ADR în primele 300 de zile

La mai puțin de un an de la apariția acesteia, Autoritatea a făcut câțiva pași pentru digitalizarea informațiilor și serviciilor instituțiilor românești, potrivit raportului cu privire la primele 300 de zile de activitate, publicat luni.

Unul dintre pașii făcuți, prin noua legislație pentru semnătura electronică, a fost obligarea instituțiilor publice să accepte înscrisuri în format electronic de la cetățeni și de la companii și răspundă solicitărilor primite tot în format electronic.

În plus, ADR este responsabilă pentru cele șase soluţii online care facilitează accesul cetăţenilor români la informaţii verificate, din surse oficiale, precum şi la mijloace de întrajutorare validate, esenţiale în această perioadă: stirioficiale.ro, datelazi.ro, cetrebuiesafac. ro, diasporahub.ro, jurnalmedical.ro şi rohelp.ro. De asemenea, în luna aprilie, a fost înființată platforma aici.gov.ro, pentru a facilita accesul la programele guvernamentale de sprijin pentru persoanele afectate de pandemie.

Autoritatea a desfăşurat și o campanie de informare publică despre Ghişeul.ro – mijloc de plată al taxelor şi impozitelor locale, precum şi al serviciilor publice online, fără deplasări și fără comisioane. 

Statistici Ghișeul.ro:  

–        de la preluarea platformei de către ADR, au fost înregistrați peste 270.000 de noi

utilizatori;

–        în prezent, platforma are peste 760.000 utilizatori activi, cu 55% mai mulți decât în aceeași perioadă a anului trecut;

–        utilizatorii pot achita online peste 300 de tipuri de plăți;

–        de la 1 ianuarie 2020, peste 1 milion de tranzacții au fost înregistrate în platformă,

–        toate cu zero comision pentru contribuabili, iar plățile efectuate prin Ghișeul.ro au totalizat peste 484 de milioane de lei.

60 de tipuri de plăți noi:

–        plăţile aferente prestării oricărui serviciu comunitar de utilitate publică;

–        contravaloarea permiselor de conducere;

–        plăţile pentru autorizaţiile de circulaţie provizorie;

–        plăţile pentru certificatul de înmatriculare;

–        taxele pentru emiterea paşapoartelor.

14.000 de proceduri în SEAP

Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) are 189.763 entități înregistrate, dintre care 21.056 sunt autorități contractante și 168.707 sunt ofertanți.

SEAP este una dintre cele mai utilizate platforme din România, prin intermediul căreia autorităţile publice îşi achiziţionează, utilizând mijloace electronice, bunuri, lucrări şi servicii necesare, explică ADR. În acest an, peste 14.000 de proceduri au fost atribuite în platforma SEAP, totalizând o valoare de peste 33 de miliarde de lei. Totodată, platforma SEAP a intermediat 2 milioane de cumpărături directe atribuite, în valoare de peste 14 miliarde de lei.

Agora digitală

În luna octombrie, a fost lansat Consiliul Național pentru Transformare Digitală (CNTD) – o agora digitală unde se va împărtăși experiența din mediul privat și mediul academic cu instituțiile statului, în procesul de elaborare a politicilor publice, a actelor normative și de validare a abordărilor tehnologice la nivel național. CNTD are aproape 300 de oameni, o masă de experți cu rol consultativ organizați în șapte grupuri de lucru. Acești experți vor dezbate și elabora propuneri pentru strategiile naționale privitoare la AI & Big Data, Digital Skills, Interoperabilitate etc, potrivit raportului.

 

E-consultare.gov.ro

Platforma a fost lansată iniţial pentru ca societatea civilă să poată participa în mod eficient la procesul decizional, drept soluţie pentru creşterea predictibilităţii în urmărirea procesului de elaborare a actelor normative de la nivelul executivului. În prezent, platforma centralizează proiectele de acte normative aflate în consultare publică a 88 de autorităţi publice, potrivit raportului.

 

Proiecte de viitor

Interoperabilitate

ADR își propune să realizeze interoperabilitatea sistemelor informatice astfel încât informațiile gestionate de o instituție să fie accesibile și pentru altele.

Indentitatea electronică

Platforma pentru identitate digitală (PSCID) va permite asigurarea identității electronice unice a fiecărui cetățean care utilizează servicii electronice de e-guvernare.

Registrul Electronic Național

La acest moment, instituțiile publice oferă mai multe tipuri de identități, iar ele vor merge în Registrul Electronic Național.

270 de milioane de lei

ADR gestionează șase proiecte aflate în desfăşurare, care totalizează fonduri de peste 270 de milioane de lei.

Asistență Tehnică

Noul Instrument pentru asistenţă tehnică (TSI) este corelat cu Mecanismul pentru Reconstrucţie şi Rezilienţă 2021-2024, cu un buget total de peste 864 milioane euro. 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă