19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăAutoritatea Electorală, demersuri legate de evaluarea secțiilor de votare de la alegerile...

Autoritatea Electorală, demersuri legate de evaluarea secțiilor de votare de la alegerile locale

,În urma comunicărilor primite până la data de 25.08.2020 ora 12.00, s-a realizat centralizarea pentru un număr de 2.659 de unități administrativ-teritoriale, 5 subdiviziuni administrativ-teritoriale, respectiv 15.794 de secții de votare.
Informațiile au fost colectate de la primari într-un fișier electronic. Potrivit instrucțiunilor de completare a acestui fișier, primarii trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte:

·      Cerințe legale  minimale – Sediile secțiilor de votare trebuie să asigure setul de condiții minimale privind locațiile în care funcționează secțiile de votare, precum și dotarea minimală a acestora, potrivit Hotărârii Autorității Electorale Permanente nr. 44/2016 (exemple: asigurarea generatoarelor de curent și a surselor alternative de energie electrică; grupurile sanitare să fie igienizate și accesibile/să nu fie limitat accesul la acestea, luarea măsurilor necesare pentru asigurarea siguranței participanților la procesul electoral, precum și securitatea materialelor electorale).

·      Cerințe speciale în perioadă de pandemie – Este obligatorie asigurarea igienizării și dezinfectării spațiilor, asigurarea marcajelor pentru distanțarea fizică, punerea la dispoziția participanților la procesul electoral a facilităților existente la nivelul imobilelor în care sunt organizate secțiile de votare (grupuri sanitare accesibile, igienizate și dotate cu materialele necesare, aerisire, ventilare, etc.).
Pentru a evalua modalitatea de stabilire a fluxurilor astfel încât să poată fi asigurată distanțarea fizică, afluierea/defluirea participanților la procesul electoral, precum modalitățile de dezinfectare a acestora, informațiile solicitate de AEP au vizat: numărul cabinelor de votare, suprafața sălii de votare, dacă în imobil se află o secție de votare unică sau un centru de votare, exteriorul imobilului, suprafața zonei de acces, grupul sanitar, aerisirea/ventilația.

Precizăm că acest demers al AEP face parte dintr-o serie de activități derulate de instituția noastră cu scopul de a responsabiliza toți factorii implicați în organizarea și desfășurarea alegerilor în condiții de legalitate și siguranță  sanitară (videoconferințe la nivel național și internațional, întâlniri și dezbateri cu instituțiile responsabile, cu societatea civilă, formațiuni politice, etc.)
Situația centralizată privind evaluarea celor  15.794 de secții de votare, în contextul pandemiei COVID-19, poate fi consultată accesând următorul link:

  https://www.roaep.ro/management-electoral/wp-content/uploads/2020/08/STATISTICA-EVALUARE-SECTII-DE-VOTARE.pdf

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă