14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăAugustin Zegrean: Respingerea Adinei Florea pentru şefia DNA respectă deciziile

Augustin Zegrean: Respingerea Adinei Florea pentru şefia DNA respectă deciziile

“Legea aceasta, care prevede posibilitatea preşedintelui de a respinge o singură dată o propunere, este luată după o decizie a Curţii Constituţionale din 2008, în care se spune că preşedintele poate să respingă o singură dată o propunere de ministru. Şi aici este o chestie similară, este cam acelaşi lucru… Între timp, Curtea Constituţională a mai dat o decizie, în 19 decembrie, prin care reia din motivarea deciziei din 2008 şi spune că a doua propunere nu poate să fie, în niciun caz, aceeaşi persoană care a fost o dată respinsă. Asta spune şi în 2008 în decizie şi în 2018 în decizie, când este vorba de numirea sau revocarea miniştrilor. Ori, fiind o situaţie similară, cea de la numirea procurorilor, şi practica Curţii este identică. Nu poate fi învinuit preşedintele că a respins-o! Singura motivare pe care ar fi trebuit preşedintele să o facă – era suficient să spună că persoana aceasta a fost a mai fost propusă încă o dată şi a fost respinsă, conform deciziei Curţii Constituţionale. Nu poate fi obligat în niciun caz, pentru că propunerea însăşi nu este în regulă, dacă a fost făcută aceeaşi propunere”, a spus Augustin Zegrean.

În plus, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României a afirmat că decizia de anul trecut a CCR specifică faptul că preşedintele poate respinge propunerile ori de câte ori constată că este un motiv de nelegalitate şi că în acest caz nu se poate vorbi nici de neîndeplinirea atribuţiilor de către preşedinte, nici de conflict juridic de natură instituţională.

“În decizia de anul trecut a Curţii se spune că preşedintele poate să respingă pentru motive de nelegalitate propunerile ori de câte ori constată că este un motiv de nelegalitate. Am înţeles acum că dosarul candidatei, a persoanei propuse, nu avea toate documentele solicitate de lege. Atunci să nu se mire nimeni că a fost respinsă. Nu suntem în situaţia de refuz de a îndeplini o atribuţie a preşedintelui şi nu mai putem vorbi nici de conflict juridic de natură instituţională câtă vreme se face aceeaşi propunere. Adică, o persoană care acum o lună nu se califica pentru a fi procuror general la DNA acum se califică?! Dar ce a făcut între timp?”, a adăugat Zegrean.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins, miercuri, propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a o numi pe Adina Florea procuror şef al DNA. Propunerea a fost respinsă pentru a doua oară, iar motivul invocat este că documentaţia nu conţine dovada că Florea nu a colaborat cu Securitatea.

La rândul său, preşedintele Colegiului CNSAS, Constantin Buchet, a declarat, miercuri, la Antena 3, că în cazul Adinei Florea Consiliul a emis o adeverinţă din 2009 de necolaborare cu Securitatea, care a fost menţinută şi în 2017 şi care nu a suferit modificări.

Tudorel Toader a propus-o iniţial pe Adina Florea pentru şefia DNA în luna noiembrie, iar pe data de 21 noiembrie preşedintele a anunţat că o respinge pentru că documentaţia nu conţinea adeverinţa CNSAS care să arate că nu a existat o colaborare a candidatului cu fosta Securitate.

A doua propunere a Adinei Florea făcută de Tudorel Toader a fost pe data de 27 decembrie 2018.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă