7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăPoliticăUPDATE: Declarațiile liderilor politici, după consultările cu Iohannis, pe justiție

UPDATE: Declarațiile liderilor politici, după consultările cu Iohannis, pe justiție

UPDATE 19.00: Liderul grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian, a afirmat, miercuri, la Palatul Cotroceni, că este necesară înfiinţarea unei comisii comune a celor două Camere ale Parlamentului care să dezbată chestiunile referitoare la legile justiţiei.

“Tot ce avem de făcut este să armonizăm punctele de vedere ale Comisiei de la Veneţia, ale Curţii Constituţionale cu legislaţia care există în momentul de faţă şi asta, după părerea noastră, se poate face numai în Parlament, într-un singur mod, şi anume printr-o comisie mixtă Senat – Camera Deputaţilor, o comisie comună care să dezbată chestiunile acestea şi să propună modificările care pun în acord legislaţia existentă cu aceste puncte de vedere (…). Nu cred că trebuie discutat foarte mult şi doar făcute lucrurile astea, dezbătute, în comisia unde se întâlnesc oameni de specialitate. (…) E nevoie să fie jurişti, cei care discută chestiunile respective, şi să vedem ce produce o asemenea comisie, să le vedem la vot”, a declarat Varujan Pambuccian.

El a condus delegaţia grupului parlamentar al minorităţilor naţionale la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema legislaţiei din domeniul justiţiei.

Totodată, Pambuccian a precizat că delegaţia a discutat cu şeful statului şi un alt aspect.

“Noi am mai discutat o chestiune, care ţine strict de grupul nostru şi care a fost oarecum rezultatul unui mic incident, astăzi, la legea spălării banilor, pentru că ea ar fi fost prima lege organică în care noi apăream în zona de ONG-uri, partidele politice nu apăreau (…) Am plecat în ’90 din acelaşi punct. Între timp, partidele politice şi-au făcut o lege, avem şi noi o lege-cadru, care e singura lege organică prevăzută de Constituţie care nu a fost încă adoptată. Ea stă de 13 ani în Parlament, (…) dar, în absenţa unei asemenea legi, faptul că din punct de vedere juridic suntem asimilaţi ONG-urilor şi din punct de vedere electoral partidelor politice înseamnă că, de fapt, în realitate suntem al treilea tip de organizaţie, cel definit în legea-cadru, şi ar trebui să fim trataţi separat atât de partidele politice, cât şi de ONG-uri”, a arătat Pambuccian.

El a adăugat că l-a rugat pe şeful statului medieze aceste aspecte.

“L-am rugat pe preşedinte chiar să facă o mediere la un moment dat şi să reuşim să facem şi pasul ăsta. Totuşi, au trecut atât de mulţi ani de când avem legea asta prevăzută în Constituţie, o avem în Cameră şi nu o avem încă adoptată. Poate că (…) ce s-a întâmplat astăzi va folosi ca legea să fie adoptată cât mai repede”, a mai afirmat Pambuccian. 

UPDATE 18.20: PMP intenţionează să iniţieze o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, considerând că actuală putere “s-a compromis definitiv”, a declarat preşedintele formaţiunii, Eugen Tomac.

Acesta a condus delegaţia PMP la consultările cu Klaus Iohannis pe tema justiţiei.

“Actuala putere, PSD-ALDE, s-a compromis definitiv pe legile justiţiei. Actualul Guvern nu mai are nicio legitimitate în a ne apăra interesele în an centenar iar Partidul Mişcarea Populară a venit cu acest subiect, pe care l-am discutat cu domnul preşedinte Iohannis, şi credem că, aşa cum susţinem de trei luni de zile, avem nevoie de o moţiune de cenzură”, a afirmat Tomac.

Astfel, a spus el, partidul va iniţia din nou un dialog cu partidele parlamentare pe tema acestei moţiuni.

“Credem că singura soluţie pentru a scăpa de această gaşcă care terorizează statul de drept este să demitem actuala guvernare, să demitem actualul Guvern, pentru că acest Guvern de marionete izolează România, îi ţine pe români departe de lumea civilizată iar ultimul raport primit de la Comisia de la Veneţia demonstrează că acest limbaj duplicitar pe care îl folosesc la Bruxelles şi cu totul altceva se întâmplă acasă nu mai este credibil pentru nimeni”, a punctat Tomac.

UPDATE 17.30 PMP intră la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis. Ultimele la discuţii vor fi minorităţile.

UPDATE 17.00 Delegaţia UDMR, condusă de Kelemen Hunor, a cincea care participă la consultările de la Cotroceni.

K. Hunor: Să respectăm toate rapoartele Comisiei de la Veneţia, inclusiv pe statutul minorităţilor

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat miercuri, după consultările de la Cotroceni, că ar fi potrivit ca raportul Comisiei de la Veneţia să conţină date comparative cu alte sisteme de justiţie din UE, iar dacă se apelează la aceste rapoarte, atunci să fie respectate toate.

“Să vedem ce rapoarte a dat Comisia de la Veneţia în ultimii ani şi să respectăm toate aceste rapoarte şi sugestii, pentru că nu putem aplica dubla măsură. În 2005, despre proiectul de lege privind statutul minorităţilor naţionale, Comisia a dat raport pozitiv şi a recomandat adoptare, de atunci toată lumea tace. Să nu spună nimeni că se foloseşte Comisia de la Veneţia când are un interes”, a declarat Kelemen Hunotr, preşedintele UDMR.

Kelemen Hunor susţine că ar fi fost potrivit ca raportul să conţină şi date comparative în ceea ce priveşte sistemele de justiţie din statele membre.

“Raportul are câteva caracteristici interesante, de data aceasta lipseşte o comparaţie între statele membre UE cum funcţionează justiţia. Ar fi fost bine şi o astfel de comparaţie, mai ales în ceea ce priveşte numirile magistraţilor, pentru că în UE nu există practică uniformă. Sunt state în care Guvernul are un rol important în numirea procurorilor şefi, în altele Parlamentul. La noi există avizul CSM, iar numirea e la preşedinte. Din păcate, acest lucru lipseşte din raport, această analiză comparativă. Eu nu vreau să discut dacă au fost rezolvate ok sau nu, dar rămân aspecte, inclusiv pensionarea anticipată şi noi am spus să păstrăm 25 de ani de vechime, nu 20 de ani şi nici cumularea pensiei cu salariul nu ar trebui să se facă după vârsta de pensionare. Deci suntem deschişi la orice fel de discuţie pe aceste teme, dar trebuie făcute modificări pentru a nu fi afectată independenţa justiţiei”, a mai spus preşedintele UDMR.

UPDATE 16.30 Delegaţia USR, condusă de Dan Barna, a patra care discută cu Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Barna: Am depus un proiect de lege pentru transpunerea recomandărilor forurilor europene

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat miercuri, după discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis, că i-a transmis acestuia că formaţiunea pe care o conduce a depus un proiect de lege pentru transpunerea recomandărilor forurilor europene. Totodată liderul USR a deschis şi tema campaniei “Fără penali”

“I-am transmis aşteptarea noastră de a fi mediatorul pentru acest moment critic în România, pentru că avem o societate profund polarizată, avem însă un raport al Comsiei de la Veneţia foarte negativ care pune România la coada statelor care respectă statul de drept. Preşedinţia României ar putea să fie o cupolă pentru o dezbatere între politicieni, magistraţi şi cetăţenii care îşi doresc o justiţiei corectă şi funcţională. I-am transmis preşedintelui că am depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege pentru transpunerea recomandărilor forurilor europene”, a declarat Dan Barna,
președintele UR.

Acesta a mai spus că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis şi despre campania “Fără penali”.

“În perspectiva unei remanieri să nu accepte la Justiţie un ministru care nu îşi asumă implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia în legislaţiei. Am abordat şi subiectul acelui referendum pe justiţie aşteptat în societate şi sprijinirea iniţiativei Fără Penali care se află în procedură parlamentară, o susţinere a preşedintelui pe această temă ar putea angrena societate şi atunci am putea avea un referendum pe această iniţiativă care e în Parlament”, a mai spus preşedintele USR.

UPDATE 16.20 PNL, al treilea partid prezent la consultările cu Iohannis de la Cotroceni

Partidul Naţional Liberal este al treilea partid care a intrat, miercuri, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, de la Palatul Cotroceni. Liderul PNL, Ludovic Orban a anunţat că îi va înmâna şefului statului o declaraţie-angajament în privinţa Legilor justiţiei.

Declaraţia liberalilor conţine câteva puncte prin care partidul îşi asumă să transpună prin proiecte de lege recomandările Comisiei de la Veneţia şi deciziile Curţii Constituţionale.

Orban, după consultări: Mandatul nostru este de reluare a dezbaterilor pe legile justiţiei

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat miercuri, după consultările de la Cotroceni pe legile justiţiei, că mandatul formaţiunii a fost acela de reluare a dezbaterilor pe legile justiţiei şi codurile penale şi care să ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia.

PNL salută iniţiativa preşedintelui României de a convoca partidele parlamentare la o discuţie privitoare la legile justiţiei, la Codurile Penale, în urma rapoartelor Comisiei de la Veneţia care exprimă opinii extrem de critice. PNL a prezentat preşedintelui mandatul pe care l-am primit ca delegaţie care e unul extrem de simplu – reluarea dezbaterilor pe legile justiţiei, pe Codul penal şi Codul de procedură penală, iar în modificări să se ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia şi de toate standardele în materie de justiţie la nivelul UE şi să existe o voinţă politică extrem de clară privind asigurarea independenţei justiţiei, a accesului neîngrădit al cetăţeanului la justiţie şi respectarea libertăţilor individuale”, a declafrat Ludovic Orban, după consultările de la Cotroceni.

Acesta l-a atacat şi pe liderul PSD, Liviu Dragnea, spunând că partidele care compun majoritatea parlamentară trebuie să abandoneze proiectul liderului PSD.

“Obsesia lui Drangea de a scăpa de puşcărie şi a ultraşilor… Suntem pe punctul de a prelua preşedinţia Consiliul UE. România va continua un destin european, va fructifica un destin european sau dacă, cei care au siluit legislaţia în domeniul justiţiei, care au călcat în picioare independenţa justiţiei, care şi-au bătut joc de oamenii din justiţiei, de toate avertismentele, există riscul ca România să sufere şi ca românii să fie sancţionaţi de actele de rea-credintă de către o majoritate grupată în jurul lui Dragnea”, a mai spus Orban.

UPDATE 15.50 ALDE, al doilea partid la consultările de miercuri de la Cotroceni

Tăriceanu: E nevoie de un consens, dar trebuie să pornim de la aceleaşi premise

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat miercuri, după consultările de la Cotroceni pe legile justiţiei, că este nevoie de un consens în ceea ce priveşte legile justiţiei, dar e nevoie şi de premise comune, cum ar fi stoparea abuzurilor comise prin protocoalele secrete.

“Cred că e util să încercăm să cădem de acord şi să găsim un consens asupra modificării legilor justiţiei, dar aceste discuţii trebuie să pornească de la câteva premise. În primul rând, trebuie să cădem de acord asupra a ceea ce înseamnă statul de drept. Dacă avem vederi diferite, atunci nu se va putea ajuinge la un consens. În opinia noastră statul de drept înseamnă respectarea libertăţilor oamenilor. Nu trebuie să fie statul represiv, ci el trebuie să apere cetăţeni de abuzuri. Aici văd că cei din Comisia de la Veneţia nu scot o vorbă. Să începem cu necesitatea scoaterii la lumină a tuturor protocoalelor secrete din justiţie. Abrogarea lor şi tot ce prespune consecinţă pe linie de justiţie”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele ALDE a amintit din nou de necesitatea înfiinţării unei Comisii de Adevăr.

“Cred că persoanele care au semnat acest protocoale nu mai au credibilitatea să ocupe aceste funcţii în justiţiei. Trebuie să constituim Comisia de Adevăr şi Reconciliere care are darul să ne lămurească despre abuzurile prectrecute de-a lungul acestor ani. Atâta timp cânt justiţia nu revine la normalitate, trebuie să avem un ministru indepedente politic, un tehnocrat şi acceptarea din partea tuturor a unei relaţii oneste cu instituţiile europene”, a mai spus Tăriceanu.

Tăriceanu: OUG 92 nu a rezolvat problemele punct cu punct. Unele trebuie rezolvate în Parlament

Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat miercuri, după consultările pe legile justiţiei, că ordonanţa ce vizează justiţia nu a rezolvat toate problemele şi că unele dintre acestea pot fi soluţionate în Parlament.

“Să ştiţi că nu am venit să discutăm despre alianţă. Alianţa funcţionează foarte bine şi nu avem probleme de funcţionare. Această discuţie poate fi făcută în Parlament pe baza votului majorităţii sau prin consens cu toate partidele şi eu cred că variantă din urmă este mai bună (cu privire la modificările la legile justiţiei – n.r.). Dacă vrem să calmăm lucrurile, atunci ar fi o chestiune dezirabilă.Recomandările Comisiei de la Veneţia nu ţin cont decât de o singură chestiune din OUG, vârsta minimă de pensionare de minimum 20 de ani, acolo e o prorogare şi recomandă Parlamentului să abroge acea prevedere”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele ALDE a spus unele probleme trebuie rezolvate în Parlament, ele nefiind remediate prin ordonanţa care vizează legile justiţiei.

“Discutăm în coaliţie toate problemele. OUG 92 nu a rezolvat punct cu punct. Nu văd de ce nu am putea discuta în parlament şi alte prevederi. De exemplu liberul drept al magistraţilor să vorbească. Nouă ni se cere să nu comentăm hotărârile justiţiei. Dacă prevederile sunt prea constrângătoare, de ce să nu putem discuta? Dacă în Parlament putem găsi forme mai bune, de ce nu?
(…) Haideţi să luăm recomandarea despre secţia specială de anchetare a magistraţilor. Ei bine, CSM spune că salută înfiinţarea secţiei pentru că va asigura o independenţă reală a magistraţilor. Deci Comisia de la Veneţia spune una, CSM spune altceva. Recomandările trebuie analizate, unele sunt rezolvate prin OUG 92, altele trebuie rezolvate în Parlament”, a mai spus Tăriceanu.

UPDATE 15.45 Liviu Dragnea a făcut declaraţii după ce PSD a ieşit de la consultări. Liderul PSD a spus că i-a lăsat şefului statului 10 principii pentru respectarea independenţei justiţiei, dar şi 7 întrebări. 

“A fost o discuţie relativ aşezată, în care domnul preşedinte ne-a exprimat punctul dumnealui de vedere, în sensul că ar trebui reluat procesul legislativ. Nu e nevoie, în opinia noastră, pentru că există deja OUG 92, care intră în procedură parlamentară şi care cuprinde recomandările Comisiei de la Veneţia. Noi nu am respins niciodată o discuţie despre sistemul de justiţie din România. Dimpotrivă, a fost un obiectiv asumat, pentru că am decis din 2016 să facem greşeala să ne facem că nu vedem ce se întâmplă în România, că nu vedem abuzurile în sistemul de justiţie din România. Nu putem să ne facem că există nişte protocoale secrete, toxice, care a parazitat instituţii importante ale statului, care au fost folosite de unele forţe oculte”, a declarat Liviu Dragnea, citează Mediafax.

Liderul PSD spune că i-a adresat şefului statului şi şapte întrebări.

“Nu putem să ne angajăm într-o discuţie serioasă dacă nu dăm nişte răspunsuri la întrebări importante, dacă nu ţinem cont de ce se întâmplă cu efectele abuzurilor. I-am lăsat preşedintelui 10 principii şi un set de 7 întrebări la care ar fi foarte bine dacă ar vrea să ne dea răspuns”, a mai spus Dragnea.

 

PSD, primul la consultări

Partidul Social Democrat este primul care discută cu şeful statului şi este reprezentat de preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, şi de parlamentarii Robert Cazanciuc, Florin Iordache, Şerban Nicolae şi Eugen Nicolicea.

Întrebat miercuri, la finalul BPN, dacă, în cazul în care şeful statului va prezenta ‘un pact pentru justiţie’, PSD va semna acest document, Liviu Dragnea a răspuns: ‘Mă abţin, aş vrea să discut după, că nu aş vrea să stric surpriza’.

 

Kelemen Hunor, despre consultări

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri, despre posibilitatea semnării unui pact privind Justiţia, că nu ştie şi nu a auzit despre un asemenea acord, menţionând că va avea un punct de vedere numai după consultările cu şeful statului în funcţie de ce va propune acesta.

“Nu ştiu de niciun pact, vom vedea când ajungem acolo, să vedem ce propune preşedintele Iohannis, ce punct de vedere formulează. Eu nu am auzit nici de pact, nici de impact, nu ştiu astfel de chestiuni. Vom vedea când ajungem acolo, mergem la ora 17,00, la Cotroceni”, a precizat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a spus că România ar avea nevoie de astfel de documente pe mai multe domenii, dar acestea trebuie respectate.

 

Preşedintele Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, programul consultărilor este următorul: de la ora 15,00 – Partidul Social Democrat; ora 15,30 – Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor; ora 16,00 – Partidul Naţional Liberal; ora 16,30 – Uniunea Salvaţi România; ora 17,00 – Uniunea Democrată Maghiară din România; ora 17,30 – Partidul Mişcarea Populară; ora 18,00 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Alături de şeful statului se află consilierii prezidenţiali Mihaela Ciochină, Laurenţiu Mihai Ştefan şi Andrei Muraru şi consilierul de stat Daniela Bârsan.

Cele mai citite

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...
Ultima oră
Pe aceeași temă