Aproximativ 50 de magistraţi au protestat față de modificările aduse legilor justiției

Aproximativ 50 de magistraţi constănţeni au participat la un protest legat de modificările aduse legilor justiţiei, ei fiind nemulţumiţi că aceste modificări au fost realizate deşi Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ, fără a avea loc dezbateri.

Iulian Budușan 0 comentarii

18.12.2017 - 13:16

Aproximativ 50 de magistraţi au ieşit luni, la ora 10.30 pe scările din faţa sediului Judecătoriei Constanţa pentru a-şi manifesta dezacordul faţă de aceste modificări. Pe lângă judecători de la Judecătoria Constanţa, la protest au fost prezenţi şi magistraţi de la Curtea de Apel Constanţa şi procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa şi DNA Constanţa. Aceştia nu au scandat şi nici nu au avut pancarte.

Purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Constanţa, judecător Marius Nastasia, a declarat că decizia acestei acţiuni de protest a fost luată la sfârşitul săptămânii trecute în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor acestei instanţe. 

“Este o acţiune decisă ca urmare a Adunării Generale a Judecătorilor acestei instanţe, care a avut loc vineri. Judecătoria Constanţa a înţeles să-şi manifeste dezacordul faţă de modul în care au fost adoptate în Camera Deputaţilor legi care ne privesc, legi importante. Este vorba de maniera în care au loc aceste modificări, pe repede înainte, în condiţiile în care ar fi trebuit bineînţeles dezbateri, nu s-a ţinut cont de avizul negativ dat de CSM”, a explicat purtătorul de cuvânt al instanţei. El a spus câteva dintre modificările care îi afectează pe magistraţi. “În primul rând, înfiinţarea unor structuri specializate pentru cercetarea noastră. Răspunderea materială, care oricum exista şi nicio problemă, e bine să existe, dar imperativ se pune practic în acest fel presiune”, a precizat judecătorul Marius Nastasia.

De asemenea, alte modificări ale Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală sunt de natură să conducă la lipsirea organelor judiciare de instrumente juridice menite să asigure protecţia victimelor şi identificarea infractorilor, făcând astfel în mare măsură ineficientă justiţia penală, au precizat magistraţii Judecătoriei Constanţa.

Protestul a durat o jumătate de oră şi nu a afectat activitatea Judecătoriei Constanţa sau a celorlalte instanţe.

Comentarii