6.8 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăPoliticăAnchetă parlamentară pentru „Saturday Night Live” de la TVR

Anchetă parlamentară pentru „Saturday Night Live” de la TVR

Aleșii USR PLUS și PNL au avut în ultimele zile mai multe ieșiri publice critice la adresa TVR, acuzând politizarea și risipirea banului public. Parlamentarii ar putea constitui chiar o comisie de anchetă pentru investigarea situației. Ce garantează că noua putere vrea impunerea unei politici editoriale echidistante? Ținând cont de modalitățile de demitere și de numire ale conducerilor celor două instituții, aceste garanții nu pot exista. 

Ironizarea regulilor

Show-ul cu Mugur Mihăescu și Radu Pietreanu, care a ironizat regulile de stopare a răspândirii pandemiei și vaccinarea, dar și pe decidenții care au luat măsuri în această perioadă, a stârnit deja multe reacții critice.

Unul dintre cei mai vehemenți a fost Iulian Bulai, președintele Comisie pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților (USR PLUS), care a catalogat emisiunea drept „un show de prost gust”. Mai mult decât atât, Bulai a acuzat că emisiunea a costat statul român 140.000 euro. „TVR trebuie să fie reformat sau să fie desființat. Alte opțiuni nu avem. Eu susțin prima variantă. Și lupt pentru asta”, a mai declarat Bulai. Paginademedia.ro a descoperit însă că numai înțelegerile cu Vacanța Mare însumau aproape 50.000 de euro.

Bulai a anunțat că va avea astăzi o întâlnire informală la Parlament cu președintele Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), Monica Gubernat. „În plină pandemie, toate instituțiile statului trebuie să lucreze împreună pentru a găsi soluții în a opri acest fenomen care ne afectează pe toți. Discuția de marți va fi despre comunicarea și informațiile publice care distorsionează mesajele din partea autorităților și sprijinirea comunicațională a unor măsuri de sănătate publică”, a mai adăugat el.

Un membru al CNA, Doina Rusu, a reacționat printr-un comunicat de presă acuzând încălcarea normelor bunului-simț și legislația. „În noaptea de Revelion, televiziunea publică publică a dat un spectacol grotesc, care a încălcat nu numai legile bunului-gust și pe cele ale bunului-simț, ci și legislația audiovizualului. M-am autosesizat în legătură cu emisiunea de Revelion de la TVR 1, care va fi analizată într-o sedință a CNA”, a transmis Rusu.

Comisie de anchetă

Un alt parlamentar, liberal de această dată, Alexandru Muraru, cere înființarea unei comisii speciale de anchetă pentru TVR si RRA. „ Există jurnaliști dispuși să depună mărturie cum, ani de zile, știrile favorabile despre PNL și președintele Iohannis erau refuzate sau, prin diferite metode specifice de manipulare în audiovizual, făcute să cadă în irelevanță”, a transmis liberalul într-un comunicat. Întâmplător sau nu, proaspătul deputat Alexandru Muraru este fratele lui Dan-Andrei Muraru, istoric și consilier prezidențial.

Contactat de România liberă, Muraru susține că vrea înființarea comisiei de anchetă pentru că în ultimii ani, rapoartele de activitate ale instituțiilor nu au mai fost puse pe ordinea de zi, dar oricum procedura nu permite discuții ample. „Practic nu mai știm cu adevărat care sunt problemele. Discutarea unui raport de activitate nu este suficientă pentru că acolo are loc un vot formal, dar nu sunt invitați, procedura nu permite o discuție laborioasă privind activitatea celor două servicii de media publice, adică să vedem daca actele de cenzură se confirmă, derapajele care au fost de-a lungul timpului și au ajuns în media sunt susținute de probe, care a fost miza scandalurilor financiare, cum au fost selectați și preferați jurnaliști din afara instituțiilor”, a spus Muraru.

Acesta a atras atenția că radioul public are acum aproximativ 2.100 de salariați și 700 de colaboratori, iar televiziunea publică are 1.900 de salariați și 500- 600 de colaboratori. Potrivit liberalului, cele două instituții consumă 250 de milioane de euro pe an și trebuie verificat dacă aceste sume se justifică.

Pe de altă, Muraru susține că nici controlul Curții de Conturi nu este suficient. „Curtea de Conturi (…) verifică acte contabile, achiziții, facturi, chestiuni financiare, într-un demers strict birocratic. Eu vorbesc de mari suspiciuni care s-au produs de-a lungul multor ani. Această comisie va avea la dispoziție personal, va putea cere expertiză contabilă, va putea cere controale de la alte instituții specializate, lucru pe care discutarea unui raport de activitate nu îl poate realiza”, susține el. Potrivit lui Muraru, în urma analizei din comisie se poate ajunge până la sesizarea organelor de anchetă, dacă se constată că există fapte penale.

 

Saturday Night Live la TVR

La rândul său, Doina Gradea a reacționat spunând că nu a fost încălcată legislația audiovizuală și a comparat show-ul din noaptea de Revelion cu celebra emisiune “Saturday Night Live” de la NBC.

Ea susține că cifrele de audienţă rezultă că nu a fost o alegere greşită. “Există în Statele Unite un show numit Saturday Night Live, care ridiculizează, satirizează, râde de oricine e important şi cunoscut, de la vedetă Hollywood la politicieni. Iar noi privim cu admiraţie spre Statele Unite şi am vrea să facem televiziune ca ei”, arată Doina Gradea, într-un comunicat.

În intervalul 22.00-2.00, la nivel național, 509.000 de români s-au uitat la programele TVR, poziționându-se pe locul 5 în top, potrivit Paginademedia.ro. 

Cele mai citite

Rusia a arestat patru cetățeni din Tadjikistan care ar fi comis atacul de la Moscova. Toți au urme de violență, unul a fost adus...

Patru bărbați din Tadjikistan au fost aduși în fața unui tribunal din Moscova, fiind acuzați că au comis atacul terorist de vineri, soldat cu...

Cum îți poate afecta corpul o alimentație nesănătoasă?

Alimentația este extrem de importantă pentru ca organismul nostru să funcționeze la capacități maxime. O dietă bogată în substanțe nutritive ne va ajuta să...

Viața secretă a liderilor serviciilor secrete. Fenomentul J. Edgar Hoover

Memorialistica despre viața secretă a foștilor șefi de servicii secrete continuă să stârnească interesul cititorilor. Cum au fost ei aleși? Din ce mediu au...
Ultima oră
Pe aceeași temă