10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăAnaliză ”România liberă”. Viorica Dăncilă rămâne la Palatul Victoria. Cum va guverna?

Analiză ”România liberă”. Viorica Dăncilă rămâne la Palatul Victoria. Cum va guverna?

Moţiunea de cenzură intitulată ”Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă, ruşinea României!”, iniţiată de PNL, USR şi PMP, a fost respinsă de plenul Parlamentului. În favoarea moțiunii de cenzură s-au înregistrat doar 161 de voturi, fiind necesare 233. Împotriva moțiunii s-au înregistrat trei voturi. O parte din parlamentarii PSD și ALDE au fost prezenți în sală, dar nu au votat.

De altfel, rezultatul moțiunii de cenzură era unul previzibil, după ce UDMR anunțase că nu va vota moţiunea. Pentru aprobarea moțiunii ar fi fost necesare încă 70 de voturi, ceea ce ar fi presupus sprijinul UDMR, al Minorităților dar și voturile nemulțumiților din PSD. Însă, adversarii lui Dragnea au spus, în permanență, că nu vor vota împotriva guvernului, fiind nemulțumiți doar de președintele PSD.

Rezultatul previzibil al moțiunii de cenzură nu rezolvă problemele guvernanților. Atât la votul moțiunii de cenzură, cât și la adoptarea legii pensiilor în Camera Deputaților a fost evident că PSD și ALDE depind de voturile UDMR. De altfel, în Camera Deputaților PSD și ALDE au doar 164 de parlamentari, iar majoritatea este de 165. Practic, fără sprijinul UDMR, Guvernul nu va putea obține votul Parlamentului pentru bugetul pe anul 2019. La schimb, social-democrații vor trebui să negocieze cu UDMR, inclusiv pe teme sensibile. De altfel, liderii UDMR insistă pe folosirea limbii materne în administrație și în județele unde ponderea minorităților este sub 20%, deși Curtea Constituțională a respins acest articol din Codul administrativ.

 

Discursul premierului

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, în Parlament, că textul moţiunii de cenzură este profund neserios, a precizat că a schimbat miniştrii care au rămas în urmă şi că va mai schimba oricâţi va fi nevoie. Viorica Dăncilă a spus că i se cere să o remanieze şi pe Carmen Dan, însă nu va face acest lucru. ”Am avut senzaţia că citesc o moţiune împotriva lui Macron, pentru că asta am văzut la Paris recent – tunuri cu apă, gaze lacrimogene”, a continuat premierul.

Dăncilă a vorbit şi despre reforma în justiţie promovată de Tudorel Toader. ”Dacă ar fi un vot secret pentru Tudorel Toader, voturile ar fi în favoarea dlui ministru cu mult peste majoritatea pe care o avem noi în Parlament. Mulţi dintre dvs. sunteţi foarte bucuroşi de ce a făcut dl ministru. Şi în rândurile dvs. sunt care au fost anchetaţi abuziv. Mă refer în primul rând la PNL”, a afirmat Viorica Dăncilă. Premierul le-a spus parlamentarilor opoziţiei că, nefiind implicat Guvernul în adoptarea legilor justiţiei, nu are ce să le răspundă la criticile pe acest subiect.

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a declarat că românii nu vor fi niciodată solidari cu hoţii şi cu avocaţii lor, iar actuala guvernare va plăti pentru răul făcut la conducerea ţării şi că românii ar vota această moţiune de cenzură. ” Aveţi posibilitatea să optaţi să fiţi de partea poporului sau de partea celor cu interese, de partea intereselor lui Liviu Dragnea. Dacă nu credeţi analizele şi sondajele, mergeţi printre oameni. De câte ori aţi mers în ultima vreme printre oameni fără să fiţi huiduiţi? Nu aveţi curajul! Aveţi şansa să curmaţi această suferinţă a poporului român”, le-a spus prim-vicepreşedintele PNL parlamentarilor puterii.

 

Explicațiile UDMR

La propunerea deputatului PNL Florin Roman, s-a ţinut un moment de reculegere în memoria eroilor Revoluţiei din 1989. „În 1989 am scăpat de dracu şi am dat de ta-su, Liviu Dragnea. Doamna Dăncilă, uitaţi-vă în oglindă şi veţi vedea chipul lui Liviu Dragnea şi veţi vedea că sunteţi pătată cu sânge”, a declarat apoi Roman, cu referire la evenimentele din 10 august. ”Vă mai întreb o dată, chiar credeți în Dumnezeu sau pentru dumneavoastră Dumnezeu este Liviu Dragnea?”, i s-a adresat Roman premierului Dăncilă, dar Florin Iordache i-a tăiat microfonul.   

”Fiecare oră petrecută de cuplul Dragnea-Dăncilă la conducere reprezintă o amenințare pentru România. Prioritatea zero este cum să scape penalii de pușcărie”, a comentat și liderul USR, Dan Barna.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor a invitat PNL și USR să facă o coaliție care să elaboreze, sub coordonarea Uniunii, un program alternativ de guvernare cu care să vină la următoarea moțiune de cenzură. „Poate așa va crește șansa d-voastră de a prelua guvernarea, dacă într-adevăr vă doriți acest lucru”, a comentat Kelemen. Chiar dacă a vorbit despre o posibilă colaborare, el a preferat să-i ironizeze pe reprezentanții Opoziției.”Altfel, vă convine situația asta: criticați PSD, arătați cu degetul către UDMR, mai trageți câte o poză cu dna Dăncilă și așteptați anul 2020”, a ironizat Hunor atitudinea USR.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă