4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăPoliticăAnaliză „România liberă”. Tensiuni și negocieri în coaliția majoritară

Analiză „România liberă”. Tensiuni și negocieri în coaliția majoritară

 

Recent, președintele PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a fost nevoit să scoată de pe ordinea de zi Legea de aprobare a Directivei UE privitoare la spălarea banilor. Parlamentarii UDMR nu sunt de acord cu anumite prevederi ale legii, așa că PSD s-a trezit în imposibilitatea de a strânge cele 165 de voturi care asigură majoritatea în Camera Deputaților.

Deputații UDMR nu sunt de acord cu modul în care a fost reglementată finanțarea din partea asociațiilor și fundațiilor, UDMR având ca principali donatori ai partidului tocmai astfel de entități. După amânarea votului, Liviu Dragnea a oferit drept motiv oficial rezervele formulate de USR. ”Din ce mi-a spus liderul grupului deputaţilor PSD, Daniel Suciu, grupul parlamentar USR nu este de acord cu unele prevederi, dar ele sunt prevăzute în directivă în mod explicit. S-a stabilit să mai fie discuţii, pentru că există riscul real dacă nu introducem prevederile directivei să continue procedura de infringement”, a afirmat Liviu Dragnea. De fapt, invocarea USR este o falsă problemă: PSD, ALDE și UDMR au suficiente voturi pentru a aproba orice act normativ și, de fiecare dată, au ignorat amendamentele Opoziției.

 

Negocieri pe legea offshore

În această sesiune este a doua oară când PSD rămâne fără majoritate în Camera Deputaților. Prima dată s-a întâmplat la legea offshore, acolo unde ALDE s-a opus, iar cei de la PSD au fost nevoiți să retragă legea și să o retrimită la comisii. De -altfel, legea offshore, care ar putea fi dezbătută săptămâna viitoare, rămâne un test pentru coaliția guvernamentală. Oficial, delegaţiile PSD-ALDE au agreat, după negocieri care au durat două săptămâni, forma finală a legii offshore care va intra „de principiu” săptămâna viitoare în dezbaterile din comisiile de specialitate, cele două partide urmând să îşi prezinte proiectul celorlalte formaţiuni politice. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că nu vede nici un motiv pentru ca legea offshore să nu intre săptămâna viitoare pe ordinea de zi de a comisiilor reunite pentru industrii, buget şi administraţie din Camera Deputaţilor.

Totuși, Dragnea a mai spus că legea offshore trebuie să fie în folosul poporului şi nu e de acord să se negocieze cu investitorii, aşa cum ar dori ALDE. ”Pe mine şi pe colegii mei de la PSD ne interesează ca această lege să fie în folosul naţiunii şi cred că poate să fie. Nu sunt de acord să fie negocieri cu investitorii, pentru că este o lege care nu se referă doar la aceste investiţii. Se referă şi la următoarele investiţii, din următoarele perimetre care vor fi alocate în viitor, dar trebuie o discuţie aplicată pe cifre. Din păcate, foarte mulţi dintre cei care şi-au dat cu părerea la TV sau pe holuri nu au făcut niciun fel de calcul”, a precizat Dragnea. ALDE vrea ca statul să câştige cel puţin la fel de mult ca investitorii şi vrea ca aceştia din urmă să fie invitaţi la discuţiile din Parlament. Ultimele propuneri ale PSD prevăd repartizarea veniturilor astfel: 37% pentru statul român și 47% pentru investitori, conform deputatului PSD Iulian Iancu.

 

Controverse privind remanierea

Potrivit unor surse parlamentare, Călin Popescu Tăriceanu le-a transmis aliaților din PSD că au nevoie de sprijinul ALDE pentru a avea majoritatea. Principala nemulțumire a lui Călin Popescu Tăriceanu este faptul că Liviu Dragnea l-ar vrea remaniat pe ministrul Justiției, Tudorel Toader. În ciuda faptului că Tudorel Toader ocupă în Guvern un post care revine PSD, Tăriceanu îl susține pe ministrul Justiției și dacă acesta va fi remaniat de către premierul Viorica Dăncilă, atunci relațiile dintre cele două partide riscă să se deterioreze.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut, de mai multe ori, lui Tudorel Toader să dea o ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea, dar acesta nu vrea să-și asume un astfel de demers. La următoarea ședință a conducerii PSD liderii partidului ar putea da un vot pentru adoptarea amnistiei și grațierii. În acest caz, Tudorel Toader va fi pus în fața unei alegeri complicate. Refuzul aplicării unei rezoluții a conducerii PSD echivalează cu plecarea sa din Guvern.
Pe de altă parte, la vârful PSD există nemulțumiri și față de un alt ministru – Teodor Meleșcanu. Social-democrații sunt deranjați de faptul că Meleșcanu nu a făcut niciun demers privind revocarea ambasadorului României la Washington, George Maior. MAE ar trebui să prezinte Guvernului un memorandum în acest sens. De asemenea, Meleșcanu nu a făcut niciun demers pentru mutarea Ambasadei României din Israel la Ierusalim, așa cum dorește Liviu Dragnea. Guvernul aprobă documentul și îl trimite la Palatul Cotroceni, unde se ia decizia finală. În cazul lui Meleșcanu, însă, lucrurile sunt mai clare – postul aparține, potrivit algoritmului, ALDE, iar formațiunea lui Tăriceanu îl susține în continuare.

Între timp, au apărut zvonuri privind o eventuală înlocuire a ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, de la ALDE din cauza procedurii de infringement pe calitatea aerului. Gavrilescu a dat un răspuns care a sporit tensiunile din Coaliție: “Eforturile noastre naționale sunt contracarate de importul masiv de mașini second-hand din ultima perioadă”. Acest import a fost favorizat de eliminarea, în 2017, a timbrului de mediu printr-o lege inițiată de Liviu Dragnea, președintele PSD.

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a dat un mesaj clar. El a declarat că a discutat cu liderul PSD despre remanierea guvernamentală și că ALDE nu va remania pe nimeni. Acesta a precizat că nu a auzit vehiculat subiectul potrivit căruia PSD ar vrea Ministerul Energiei, condus de Anton Anton.

 

Camera Deputaților. Majoritate fragilă

Politic, rezolvarea situației este una complicată. Liviu Dragnea nu poate să ignore nici poziția ALDE, nici poziția UDMR. La Camera Deputaților, PSD are 149 de voturi, iar majoritatea este de 165. În plus, adversarii lui Dragnea din PSD l-au amenințat de mai multe ori că îl vor lăsa fără majoritate parlamentară. Chiar dacă disidenții din PSD au rămas la stadiul de amenințări, situația a rămas complicată.

Sprijinul celor 19 deputați ALDE este esențial pentru Liviu Dragnea. De asemenea, liderul PSD are nevoie de păstrarea protocolului parlamentar cu UDMR, partid care are 21 de deputați. Dacă relațiile cu ALDE se deteriorează, importanța sprijinului UDMR va crește.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă